ACB - Real zauzeo čelo tabele

Autor: Boban Filipović
ponedeljak 09.03.2015.
00:17
Izvor: Sportske.net

Dosta uzbuđenja u 23. kolu ACB lige, 'Kraljevski klub' iskoristio kiks Unikahe u gostima kod fenjeraša, kiksnula i Barsa, Stevan Jelovac blistao u Valensiji.

f: Real Madrid Baloncesto
f: Real Madrid Baloncesto

Povezane vesti

Real Madrid je novi lider najjačeg košakarškog takmičenja u Španiji.

"Kraljevski klub" je nakon spektakulane predstave u Istanbulu, gde je demolirao Galatasaraj u 9. kolu Top 16 faze Evrolige i cementirao prvo mesto na tabeli grupe E, danas slavio sa 'pola koša' u gostima u Badaloni protiv Huventuda, rezultatom 81:80.

Imenjaci, dva Serhija, lucidni plejmejker 'Ćaćo' Rodrigez i Ljuj su vodili Real do 19. prvenstvene pobede u sezoni sa po 14 postignutih poena, dvocifreni su bili Gustavo Ajon (11 pts) i Džejsi Kerol (10 pts). Rudi Fernandez se 'štedeo' protiv svog bivšeg kluba, ubacio je devet poena, svih devet sa linije za slobodna bacanja.

"Bradonja" je bio meč viner, pogodio je neverovatnu trojku za preokret u finišu, a onda sa penala u  poslednjim sekundama potrvdio trijumf. Imao je luksuz da nemerno promaši drugo slodobno bacanje i tako "ukrade na vremenu" i spreči bilo kakvu neizvesnot.

Kod Huventuda najefikasniji bivši igrač Reala Serđi Vidal sa 14 poena, od toga čak 11 sa linije penala.

Kod Unikahe se osetio umor nakon pobede nad Efesom u najdramatičnijem meču 9. kola Top 16 faze Evrolige.

Ekipa iz Malage tesno je poražena od fenjeraša u Manresi (80:76), to joj je četvrti poraz u ACB ligi ove sezone i sada je izgubila lidersku pozciju od Reala zbog slabije koš razlike.

Ben Devar (19 pts) i Devin Vajt (15 pts, 9 sk) su vodili Manresu do pobede, dok je kod Unikahe daleko najbolji bio Rajan Tulson. Junak pomenute pobede nad Anadolu Efesom večeras je ubacio 19 poena.

Plejmejker reprezentacije Srbije, Stefan Marković, je za nešto manje od 14 minuta u igri imao učinak od 8 poena, 2 asistencije i jednog skoka.

Najjači utisak od svih srpskih košarkaša u 23. kolu ACB lige ostavio je Stevan Jelovac.

jelovac

Centar Saragose je bio najzaslužnij za trijumf svoje ekipe u Valensiji (109:106) u najuzbudljivijoj utakmici ovog vikenda na Iberijskom poluostrvu. Jelovac je postigao 24 poena i imao 3 skoka za 26 minuta provedenih na parketu. Njegov partner na unutrašnjim pozicijama, Raško Katić, je participirao u pobedi sa 9 poena za 14 minuta u igri.

U poraženom sastavu blistali su Pablo Agiljar (29 pts, 6 sk) i Pau Ribas (20 pts). Vladimir Lučić je imao jedno brutalno zakucavanje i pogođenu trojku uz faul u samom finišu, meč je završio sa 10 poena, zabeležio je dve asitencije i jedan skok za 21 minut u igri. Nemanja Nedović je igrao dva minuta manje i ima skorman učinak od 4 poena, uz po jednu asistenciju i skok. Romain Sato je tragičar, promašio je trojku za produžetak, a poraz će najteže pasti Luku Harangodiju, kome je Agiljar nakon jednog silnog zakucavanja nehotice slomio arkadu zbog čega je pre vremena završio utakmicu sa čalmom  na glavi.

harangodi

Barselona je poražena na Kanarskim ostrvima, na istom mestu gde je izgubila finale 'Kupa Kralja' od najljućeg rivala, madridskog Reala. Gran Kanarija je slavila pred domaćom publikom rezultatom 76:70, do pobede su je vodili Albert Oliver (17 pts) i Tomas Belas (15).

Kod Katalonaca, kojima je ovo bio sedmi poraz u sezoni, najraspoloženiji za igru bio je iskusni brazilski plejmejker Marselinjo Uertas sa 16 poena i tri asistencije. Adekvatnu podršku je imao jedino još u Džastinu Dolmanu (14 pts, 8 sk) i Antu Tomiću (10 pts, 6 sk). I kod njih se osetio umor nakon, teškom mukom izvojevane pobede u Evroligi protiv Panatinaikosa u Atini, ali su ipak ostali na trećoj poziciji na tabeli ACB lige.

Razlog je što je sedmi poraz u sezoni pretpreo je i četvrtoplasirani Bilbao, koji je unakažen na gostovanju kod Mursije (91:65).

Tomas Kelati je bio prva violina kod pobendika sa 19 poena, dok je najbolji učinak kod gostiju iz Baskije imao najbolji skakač 23. kola, crnogorski centar Marko Todorović (15 pts, 14 sk). Danilo Anđušić je igrao 16 minuta i ubacio 6 poena, Dejana Todorovića nije bilo u sastavu.

I Estudijantes je poražen na Kanarskim ostrvima, 'Studente' je dobio Tenerife rezultatom 81:74. Stefan Birčević je postigao 2 poena i upisao jednu asistenciju za 10 minuta u igri kod gostiju iz prestonice.

Sevilja našeg Nikole Radičevića je juče izgubila meč 'na jednu loptu' u Fuenlabradi (82:81) i ponovo je na dnu tabele. Srpski plej je za 24 minuta na terenu postigao 5 poena, imao 6 asistencija i 3 skoka. Dželil Akindele je ukrao šou najvećoj zvezdi tima Andiju Panku (19 pts) i vodio svoj tim do pobede. Nigerijski centar je ubacio 24 poena (10/12 za dva, 4/4 penali) i pokupio 8 skokova za ukupan indeks korisnosti 35, što ga čini najkorisnijim igračem (MVP) 23. kola ACB lige.

akindele

Luka Bogdanović je uz Makedonca Vojdana Stojanovskog bio najbolji u porazu Andore u Vitoriji protiv Laboral Kuće (89:74). Doskorašnji krilni centar Partizana je postigao 16 poena i uhvatio tri lopte pod obručima za pola sata u igri.

Baski su živnuli nakon poraza od moskovskog CSKA u Evroligi, danas ih je ka pobedi vodio Fabijen Kozer sa 20 poena, Fernando San Emeterio je postigao 16, Davis Bertans je pogodio tri trojke.

Dodajmo i da je najbolji strelac 23. kola bio Alberto Korbačo. Brojao je do 32 u San Sebastijanu, ali ni to nije bilo dovoljno njegovom Obradoriju za pobedu nad Gipuzkoom u utakmici sa mnogo koševa (97:94).

korbaco
photos:acb.com

Rezultati i tabela nakon 23. kola:

acb 23
screenshoot: acb.com

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke