Zvezda na skeneru - Tim raste, Pero je ključ

Autor: Boban Filipović
subota 30.12.2017.
12:32
Izvor: Sportske.net

Crveno-beli na polusezoni u Evroligi imaju skor 6/9, da je bilo malo više sreće mogao je da bude i bolji...

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Povezane vesti

Kraj je godine, prošlo je oko 100 dana od kako je počela sezona u Evroligi, pa je pravo vreme za "presek stanja".

S obzirom da se F4 održava u Beogradu, navijači Crvene zvezde su gajili nade da je to idelana prilika da se napravi iskorak u odnosu na pređašnje sezone, ali je po završetku prošle bilo jasno da će to biti izuzetno teška misija.

Otišlo je mnogo igrača, nosioca igre, ekipa je "presvučena", došlo je do promene na kormilu, jednostavno, okrenut je neki novi list, krenulo se iz početka.

Start sezone su obeležile oscilacije, igra od sjaja do očaja, međutim, posle prva četiri kola skor je bio 2/2, što bi većina Zvezdaša bi oberučke prihvatila da im je to neko ponudio, ali je ipak ostao žal jer je tim Dušana Alimpijevića zaista bio u poziciji da trijumfuje u svakoj od tih utakmica.

Alimpijevic

Počelo je nesrećenim porazom u Kaunasu od Žalgirisa, Ročesti je promašio šut za pobedu, potom je u 'Pioniru' pala Barsa, usledio je još jedan tesan poraz na istoku, od Himkija u Moskvi, a onda savladan Makabi u 'Areni'.

Međutim, u novembru je usledio velki pad. Zvezda je vezala pet poraza u nizu.

Bez Pere Antića u timu, crveno-beli su izgubili na čvrtsini i Brose Bamberg je odneo ceo plen iz Beograda. Tg istog dana fudbaleri Crvene zvezde su igrali protiv Arsenala u Londonu u Ligi Evrope, pa je poseta bila veoma skromna, 'Arena' je bila poluprazna, što je takođe jedan od faktora koji je išao u prilog šampionu Nemačke. Zatim je na gostovanju u Malagi Unikaha neočekivano lako savladala Alimpijevićev tim, koji je na tom meču delovao izuzetno malodušno. U duelima sa moskovskim CSKA u Beogradu i Olimpijakosom u Pireju, Zvezda zaista nije imala šta da traži, doživljena su dva debakla, a potom je propuštena prilika da se prekine crna serija na meču protiv Baskonije u 'Areni'.

Na Baskoniji treba možda malo zastati, jer je na toj utakmicu, uprkos porazu, napravljena jedna mala "revolucija". Pošto sa Nikolom Radičevićem na pleju nikako niše išlo,  Alimpijević je izvadio keca iz rukava u vidu Dejana Davidovca na poziciji 'lažne jedinice' i od meča u kom su gosti dugo imali dvocifrenu prednost, došlo se u situaciju da odlučuje jedna lopta. I na toj utakmici se baš osetilo odsustvo Pere Antića, a ruku na srce, falila je i bolja podrška sa tribina. Podsetimo da se tog dana igrao i fudbalski meč između BATE Borisova i Zvezde (0:0), 'Delije' su bile utučene zbog propuštene šanse da se ostvari pobeda u Belorusiji, što se odrazilo i na atmosferu.

davidovac
EPA-EFE/EPA/ANDREJ CUKIC

No, nedelju dana kasnije eksperiment sa Davidovcem je dao rezultat i to na utakmici gde se malo ko nadao pobedi - protiv Reala u Madridu. Pero Antić se oporavio od povrede i rešio utakmicu baš onako kako smo najavili da bi bio idealan scenario. Bio je to najlepši mogući revanš Felipeu Rejesu, koji ga je deceniju ranije u duelu istih timova u Evrokupu mučki nokautirao.

Pobeda nad 'Kraljevskim klubom' dala je Zvezdi krila. U sledećoj utakmici preslišan je Efes, a pune tribine su nosile ekipu. Pukla je "stotka", euforični talas posle proslaska fudbalera u nokaut fazu Lige Evrope se sa utakmice protiv Kelna, odigrane dan ranije na 'Marakani', preneo na 'Pionir'.

Onda je usledila junačka pobeda nad prvakom Španije Valensijom u gostima u ludom meču koji su obeležili veliki preokreti. Crvena zvezda mt:s je vezala treću pobedu, apokaliptične misli Zvedaša zamenejne su optimitičnim, a ono što je posebno ohrabrilo 'Delije' je uspon forme Džejmsa Feldina.

Dzejms Feldin

Trujumfalni niz je prekinut na gostovanju šampionu Evrope Fenerbahečeu, crveno-beli su prizemljeni u Istanbulu, a taj ubedljiv poraz je ostavio posledice jer ekipa nije od njega uspela da se oporavi,  pa je dva dana kasnije izgubila od desetkovanog Panatinaikosa - bio je to prvi poraz u dvorani 'Aleksandar Nikolić' ove sezone. Ostaje žal zbog tog poraza od Atinjana, bili su bez svog najboljeg igrača ove sezoe Nika Kalatesa, šut za tri je stao, nedostajala su alternativna rešenja u napadu i bolja selekcija šuta, razgoropadio se bivši košarkaš Partizana Džejms Gist, a stvar su "uprskale" i "delije" pošto su izborom pesama mnogo dali gostima na značaju i više navijale za "bratski" Olimpijakos nego za svoj klub.

Ipak, godina je okončana pobedom u Milanu, Alimpijević je ostao pri doktrini "na koš više" protiv rivala koji neguje isti stil, hrabrost je dala rezultat i na polusezoni skor je 6/9. Da je bilo malo više sreće i da nije bilo povrede Pere Antića verovatno bi bio još bolji, sa ove tačke gledišta zaista ostaje žal zbog poraza od Bamberga, Baskonije, Panatinaikosa, pa i od Žalgirisa na startu,  no šta je tu je. Zvezda kasni dve pobede za ekipama koje se nalaze na pozicijama koje vode u plej-of, koji u ovom trenutku ne deluje tako neodstižno kao pre oko mesec dana.

Razloga za optimizam zaista ima, deluje da ekipa raste, da kockice mogu da se slože i da se uloga svakog od igrača kristališe. No, valja podsetiti da prošle sezone ni 16 poebda nije bilo dovoljno za doigravanje... 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Pretorijanska Garda
Sunday, 31.12.2017
00:29

Tim raste kao kvasac, samo treba imati vere u ovu ekipu i najmladjeg trenera koji je krocio u EL u zadnjih14 godina. Uzivati u svakoj utakmici EL, igra se dugacak regularni deo, benefiti su ogromni na svakom planu. Bice ovo odlicna sezona svakako, uz malo srece, ako nas povrede zaobidju i neke stvari se poklope, moze se ozbiljnije napasti cetvrtfinale elite...Idemo utakmicu po utakmicu, januar ce biti nas....

avatar
zdenkomen
Saturday, 30.12.2017
16:47

Prošle godine je moralo biti kako je bilo. Čelnicima Evrolige se nikako ne dopada činjenica, da neki uslovno rečeno siromašni tim istoka, prođe dalje a da ispadne tim čiji je sponzor jedan od glavnih . Zato je prošla Darušafaka, novac odlučuje a ne sport. Biće dobro ako budemo imali još ovoliko pobeda, jer ova ekipa nije dovoljno jaka za nešto više. No, videćemo.

avatar
Benz9
Saturday, 30.12.2017
16:02

celavog cuvati samo za Euroligu... ABA ligu bi mogao i Radicevic igrati,ali u Europi Pero je pola tima...

avatar
Nemanja Vidiiic NO.1
Saturday, 30.12.2017
15:13

Sta pricate??kakav napredak?pa djeki trbic kaze da smo sve pobedili slucajno 😁

avatar
Pretorijanska Garda
Sunday, 31.12.2017
00:31

Isto rece i ovaj mali Mile, ne znaju sta ce vise od silnih poraza pa bulazne svasta...ne treba obracati paznju na to brate....

avatar
RUSKI CAR
Saturday, 30.12.2017
15:10

I ja uvek apostrofiram te četiri utakmice da smo trebali dobiti, mada ruku na srce nisam očekivao pobedu u madridu. Uglavnom ako pobedimo Žalgiris kući i Efes u gostima (a možemo) eto nas u igri za osmo mesto. Mada uspeh je i 10-o mesto za ovu sezonu.

avatar
barbaroga
Saturday, 30.12.2017
13:52

Mnogo losija odbrana se igra u odnosu na onu proslogodisnju ekipu i to je tih par pobeda razlike u odnosu na proslu sezonu. Realno, prolazak je vrlo tesko ocekivati ali bitno je da odigramo borbeno do kraja pa ako budemo i deveti, deseti na kraju, nece biti lose. Ipak su ovo najjace evropske ekipe a tim je nov sa novim trenerom i najjnizim budzetom od svih ekipa.