Jonas Valančijunas - Noćna mora Bogdana Bogdanovića

Autor: Boban Filipović
subota 19.09.2015.
22:34
Izvor: Sportske.net

Da je sinoć pogodio poslednji šut naš bek ne samo da bi bio iskonski heroj nacije, već bi rasterao i "crne oblake" iz svoje rane mladosti...

BETA/AP Photo/Michel Euler
BETA/AP Photo/Michel Euler

Povezane vesti

Neiskorišćen poslednji napad Bodagana Bogdanovića u polufinalu sa Litvanijom je tema dana u Srbiji.

Srbima nije trebalo mnogo da se podele na Partizanovce i Zvezdaše, prvi ga brane i peckaju 'drugu stranu' izjavama tipa da je "trpao kada je trebalo" aludirajući na njegove faneomanlne partije protiv večitog rivala prošle sezone, drugi pak podsećaju na njegovu 'čuvenu' izjavu u kojoj je doveo u pitanje svoj nastup u nacionalnom timu nakon famozne utakmice finnala plej-ofa domaće lige koja je završena sa svega osam igrača na parketu (5 na 3).

Realno posmatrano, teško je odrediti koji više "mlate".

Svako ko se iole razume u košarku mogao je tokom tekućeg turnira da primeti da Bogdan ne igra na očekivanom nivou, tj. njegova igra je bila dosta slabija nego na prošlogodišnjem Mundobasketu u Španiji gde je bio jedan od ključnih igrača u pohodu ka srebru.

bogdanovic

Odgovore treba potražiti u sledećim činjenicama:

Prvo, i svakako najbitnije je njegova povreda leđa. Stručni štab i lekarski tim su rizikovali, nakon što su San Antonio Sparsi stavili veto na učešće Bobija Marjanovića, eventualni Bogdanov izostanak sa turnira bio bi prevaliki udarac za ovaj tim koji je sebi postavio visoke ciljeve.

Drugo, i ni malo zanemarujuće je to što je Bogdanović uočio ovog Evrobasketa imao svoju prvu sezonu u inostranstvu.

Neki će možda koristiti argument da je ponovo izabran za 'zvezdu u usponu' Evrolige, kao lane, ali njegova uloga u Fenerbahčeu se veoma mnogo razlikovala od one koju je imao u Partizanu.

Dok je u svojoj poslednjoj sezoni u dresu crno-belih bio alfa i omega tima, u Feneru je bio tek treća ili ćetvrta opcija u napadu. Endrju Gaudlok je trošio 'brdo' lopti, Nemanja Bjelica je bio taj koji rešava neizvesne utakmice, Željko Obradović je u sred sezone doveo iskusnog Zisisa da 'stane na loptu', Veseli se vratio iz NBA, tako da su  Bogdanu  ostale 'koske', lopta nije bila ni približno onoliko u njegovim rukama kao što je to bio slučaj dok je igrao za Partizan i sasvim je razumljivo da igrač njegovih godina (23) pod takvim okolnostima izgubi samopouzdanje.

Istina je da je i na ovom turniru imao blistavih trenutaka, podogio je nekoliko trojki sa parkinga, ali ne može se poreći da je igrao u kontraritmu.

Nažalost, sve se slomilo na onom sinoćnom poslednjem napadu, Đorđević je nakon meča izjavio da je jedino što bi promenio bilo to što bi ga savetovao da se digne na šut za tri poena, Bogdanović se odlučio da ide na ulaz i završilo se kako se završilo.

France Basketball Europeans

Zanimljivo, svemu navedenom valjda dodati i jedan podatak koji ima veze sa tradicijom - Bogdan Bogdanović je u mlađim kategorijama, kao vođa svoje generacije dva puta na velikim takičenjima gubio finale od Litvanije predvođene njegovim vršnjakom, sada centrom Toronto Reptrosa Jonasom Valančijunasom. Nije ovaj podatak sigurno najbitniji faktor što se završilo kao se završilo, mada nije ni zamenarljiv.


Na kraju ostaje žal zbog eliminacije i propuštene šanse da se borimo za zlato i da direktno odemo na Olimpijadu u Rio, posebno iz razloga što je Srbija generalno bolja tim od Litvanije. Ipak, to nije sinoć dokazala na parketu, a o detaljima i razlozima smo već pisali na ovim stanicama. Očekivali smo praznik košarke i bili uskraćeni za isti.  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

14 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vanja Grubač
Sunday, 20.09.2015
11:24

Veseli se vratio iz NBA, tako da su Bogdanu ostale 'koske', lopta nije bila ni približno onoliko u njegovim rukama kao što je to bio slučaj dok je igrao za Partizan i sasvim je razumljivo da igrač njegovih godina (23) pod takvim okolnostima izgubi samopouzdanje...O ovome je Dule pričao kad je opleo po menadžeru jer bi mu još jedna godina u ulozi prvog izbora za koš bila višnja na šlagu.Jeste da je trebao da se igra Evro kup ali i zbog one poslednje odbrane protiv Cedevite a i zbog njega samog je trebao da ostane.Danas bi to bila sasvim druga priča.Formu ne možeš da držiš cele sezone,uvek ima uspona i padova a kritičare bih pitao -ko je to odigrao nešto vanserijski i protiv Litvanije a i inače na šampionatu?Kad najbolji i najiskusniji ima šut 2-15 iz igre šta reći.Bogdan je budući lider reprezentacije i malo poštovanja i za njega i za Saleta ne bi bilo na odmet.

avatar
Di Magia
Sunday, 20.09.2015
01:10

Ovog malog Valancijunasa je Paculija u 1/8 strpao u dzep...ma odvikao ga pd kosarke ... dozvolio mu je svega 5-6 poena.... A nas prekaljeni NBA as Raduljica nije mogao ni u odbrani ni u napadu da se izbori sa njim... Eh da Milicic nije onoliko lud u glavu sa njim u ekipi bi napali zlato...

avatar
jc
Sunday, 20.09.2015
05:15

Pa ne mozes porediti Raduljicu sa Zazom. Zaza igra godinama u NBA, zna kako da igra protiv dobrih centara. A Raduljica je na osnovu proslog svetskog prvenstva otiso na kratko u NBA i video je kolko je sati,da ne moze tamo da uspe samo na osnovu snage,jer su tamo uglavnom svi centri jaki.

avatar
Pope el Berraco
Sunday, 20.09.2015
06:55

Halo da pratis malo bolje basket znao bi da je Valancijunas dan pred mec sa Gruzjom imao 40 stepeni temperaturu, a i Zaza Paculia nije neki amater ima skoro 10 godina staz u NBA.

avatar
Van Gal Konj
Saturday, 19.09.2015
22:58

Ja postavljam pitanje, zasto je onda igrao i ako se znalo da nije u formi i da je povredjen ?

avatar
lakipfc
Sunday, 20.09.2015
00:07

Pa da bi takvi kao ti postavllali takva pitanja kad se sce zavrsi....