Ovo nije bio praznik košarke

Autor: Boban Filipović
petak 18.09.2015.
23:54
Izvor: Sportske.net

Drama u drugom polufinalu XV Evrobasketa nije izostala, ali očekivani kvalitet košarke svakako jeste...

BETA/AP Photo/Michel Euler
BETA/AP Photo/Michel Euler

Povezane vesti

Litvanci idu u finale i direktno u Rio, ali ne zato što su večeras bili bolji od Srba, već zato što su bili manje loši.

Šta reći i kako objasniti bledu partiju našeg tima?

Nijedan pojedinac nije odskočio, glavne pokretačke snage našeg tima su zakazale u napadu, a opet sve vreme smo bili u igri zahvaljujući agresivnosti u odbrani.

Ruka se stegla, očajan procenat šuta za tri, totalna dekoncentracija u pojedinim trenucima u napadu.

Likovali smo kada smo ugledali kostur nokaut faze nakon dominacije u berlinskoj grupi, ali upravo u tom 'lakom' rasporedu valja potražiti uzroke eliminacije u polufinalu.

Jer, da se ne lažemo, Finska i Češka su daleko od krema evropske košarke, istina je da smo se mučili u tim utamicama, ali za plasman u finale kao da nam je nedostajao jedan jači sparing.

Izgubili smo ritam iz grupe 'smrti' protiv borbenih rivala u osimini finala i četvrtfinalu, od samog starta utakmice sa Litvanijom delovalo je kao da smo u raskoraku.

Već u prvoj deonici bilo je jasno da igra na Raduljicu koja je donela rezultat protiv Finaca i Čeha neće moći da 'šljaka' kada je Valančijunas u reketu. Erceg je izgubio samopouzdanje već posle prvog promašenog šuta, Bjelicu nije slušala lopta zbog tolerisane 'rukometaške' odbrane na njemu kada je napadao licem, Kalinić nije namestio ruku sa penala, Bogdanović i Nedović su ponovo varirali od sjaja do očaja...

Imali smo periode dobre igre u odbrani, Stefan Marković je bio centralan figura u tom segmentu, podogio je i Teodosić onu ludačku trojku u finišu, optimistički smo se nadali da će Bodgdan da dobije faul kod polsednjeg ulaza ali avaj.

Sudije su posebna priča, i mi i Litvanici imamo pravo da se žalimo, možda mi malo više jer smo izgubili. Pomenimo samo neke detalje - Teodosićeva nepriznata trojka spočetka utakmice, nedosuđena silazna putanja prilikom kontre Stefana Markovića sredinom druge četvrtine, nedosuđen čist faul Seibutisa kada je laktom udario Nedovića po sred face u prvom kvartalu, poklonjen faul Mačijulisu na čistu rampu Bogdanovića u finišu...

U svakom slučaju, kvalitet utakmice nije baš bio dostojan polufinala evrospkog prvenstva, očekivalo se više od dve najveće košarkaške zemlje starog kontinenta. Jeste prštalo, jeste bilo drame, ali nekako, nije to to.

Nadali smo se zlatu, imaćemo priliku da osvojimo bronzu, ali taj meč protiv domaćina Francuza će biti još teži da se pobedi od ovog večerašnjeg sa Litvanicma. I da se odmah ogradimo od priča i floskula da će everntaualna bronzana medalja imati zlatni sjaj. Neće.

Ostaje žal što nije izboren plasman u Rio, imaćemo drugu šansu kroz kvalifikacioni turnir sledeće godine uoči Olimpijskih igara. Već po završetku Evrobaketka traba usmeriti snagu ka tome, jer je plasman na Olimpijadu zacrtan kao cilj.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

17 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Đuka 13
Saturday, 19.09.2015
11:22

Veće košarkaške divljake nisam video u svom životu.Pa njima je trebalo da bude suđeno 103 faula.To je prosto neverovatno.Kako sam nekada voleo košarkašku reprezentaciju ove zemlje,kakvi su majstori i igrači igrali za nju.A šta je sada ostalo od te reprezentacije.Ništa,ostali su divljaci i drvoseče koji udaraju gde god i kad god stignu.neverovatno.Posle ovoga iskreno i iz dna duše im želim sve najgore.Svima do jednoga!

avatar
3x3
Saturday, 19.09.2015
09:21

Jasno i sasvim normalno je bilo da je Bogdanovic zeleo samo najbolje. Ali on ceo turnir igra katastrofalno. Bek od kojeg smo ocekivali da bude mozda i nas najbolji strelac na turniru ne uzima dovoljo suteva kada ima priliku za to, ali zato pali redovno kad je igrac ili uz njega ili sa metar ili dalje od trojke. Zanemaricemo ceo turnir jer smo pobedjivali, sada je bitna partija posle koje smo ostali bez prilike za zlato. Katastrofalan ucinak je imao na ovoj utakmici, ali je i dalje pokusavao. Nisu njegove lopte izlazile iz kosa, pa ga cekamo da prodari, vec je promasivao kos u stranu. Ali je i dalje trosio lopte. Teodosic nam je pored svega dao nadu onom neverovatnom trojkom i umesto da on uzme i poslednji sut, mi imamo Bogdanovica koji se kao malo dete zalece i baca loptu ko zna gde i gubimo utakmicu. Naravno da ga trebamo kriviti jer kriv jeste. Da je zeleo najbolje, takodje je istina, ali je zabrljao i to je cinjenica.

avatar
Kladionicar BAN 40
Saturday, 19.09.2015
01:30

Da se ne lazemo, necemo osvojiti bronzu, zna se dobro kakav je srpski mentalitet. Bice dobro ako se sutra ne obrukamo.

avatar
Damir85
Saturday, 19.09.2015
00:47

Vi ste prvi na ovom sajtu objavili kao da smo vec u finalu kada ste objavili dalji zreb posle grupne faze. Ovde je u pitanju bio psiholoski faktor, i sami igraci su sebe videli u finalu, a nisu jos do njega ni stigli. Preveliki pritisak i ocigledan pad forme na kraju prvenstva. Draze bi mi bilo da smo izgubili dve utakmice u grupi nego ovu... U sportu ne mozes pobedjivati uvek, a psihologija je cudo sts nekome moze da napravi. Trebali smo korak po korak, a ne da se dize tolika euforija nakon grupne faze i daljeg rasporeda. Igraci su ocigledno osetili taj pritisak. Nisu bili spremni za ulogu favorita. Isto tako ih sada ne treba omalovazavati. Kod nas je jedino sport pitanje zivota i smrti...

avatar
bvgcv
Saturday, 19.09.2015
00:17

Preise smo ocekivali zbog toga ovaj poraz Preise boli.

avatar
iskusna vezara
Saturday, 19.09.2015
00:15

teova trojka, blokada kalnietisa na markovicu i dodat poen litvaniji prilikom nasih slobodnih bacanja, sa 62:59 na 63:59

avatar
bvgcv
Saturday, 19.09.2015
00:14

Bili su bolji svih 40 minuta.Nismo pronasli pravu igru,odlicno su nas skautirali i pronasli nase slabosti.

avatar
Triple H
Saturday, 19.09.2015
00:10

Jel moze neko da mi kaze kad je taj kvalifikacioni turnir za OI i koje su sanse da Marjanovic igra?

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Saturday, 19.09.2015
22:47

http://www.sportske.net/vest/kosarka/kako-izgleda-obilaznica-do-rija-237936.html To se igra tek sledece godine, ko zna sta ce biti do tada...

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Sunday, 20.09.2015
20:50

I Jokic i Marjanovic:-D

avatar
Triple H
Sunday, 20.09.2015
19:35

Hvala :D ma bice to ok, samo da i Marjanovic bude sa nama ;)

avatar
ACACHELSEA
Saturday, 19.09.2015
00:03

Svaka cast na dosadasnjim pobedama,zakazali smo kada je trebalo da pokazemo najvise.Bjelica i Raduljica katastrofalni veceras.Mnogo forsiranja trojki koje nisu isle.Litvanci pobedili na nasim greskama.Sudije su malo uticale na rezultat pogotovo onim ne postojecim faulom u zavrsnici meca.Na zalost navijam za Spance jel Litvanci sa ovakvom igrom ne zasluzuju finale i potencijalnu titulu.Veliki je i ovo uspeh makar bili i cetvrti.

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Friday, 18.09.2015
23:58

Mozda mi malo vise? MOZDA?! Nemojte da zaboravite ni onaj aut...