Planeta ga je obožavala, Mati Nikenen odleteo zauvek!

Autor: Vladimir Stojanović
ponedeljak 04.02.2019.
08:59
Izvor: Sportske.net

Legendarni Finac koji se nije snašao u životu posle sporta preminuo noćas, za sobom ostavio neverovatna sećanja...

Matti Nykanen
Matti Nykanen

Povezane vesti

Čovek koji je pet puta bio olimpijski prvak, možda i najbolji skakač u istoriji, preminuo je noćas u 55. godini. Nikenen je osamdesetih obeležeio skijaške skokove, na Olimpijskim Igrama u Sarajevu započeo je legendu.

Tada se okitio zlatom i srebrom, ali za "Letećeg Finca" to je bio tek početak.

U Kalgariju četiri godine kasnije je dominirao, pokupio sve medalje, dva pojedinačna zlata, ali i sa reprezentacijom Finske.

Nikenen je bio i svetski prvak još 1982. Finci su predvođeni njime dominirali pa su osvojili zaredom četiri zlata u takmičenju reprezentacija.

I 1985. na Planici je bio zlatan, ukupno je ostvario 46 pobeda u Svetskom Kupu, četiri puta bio najbolji na kraju sezone, dva puta slavio i dva puta bio drugi na turneji "Četiri skakaonice".

Nakon povlačenja problemi koje je imao sa pićem i tokom karijere su se multiplikovali, bio je poznat po neuspešnim brakovima sa milionerkom Mervi Tapolom, incidentima, porodičnim nasiljem.

O oktobru je zbog napada nožem osuđen na 26 meseci zatvora, odležao je godinu dana. Probao je kao pevač, izdao tri albuma, ali mu je i ta karijera propala. Imao je i šou o kuvanju, o njemu je snimljen i film "Mati" još pre 13 godina.

Na kraju, ostavio je neverovatne uspehe i tugu za planetu koja ga je obožavala osamdesetih...

Ne propustite