Otvorena je sezona zimskih sportova! Da li imate sve?

Autor: Vladimir Stojanović
ponedeljak 20.11.2017.
11:00
Izvor: Sportske.net

Svaka čast vernim navijačima i obožavaocima fudbala i košarke, ali mnogi od nas jedva čekaju početak sezone zimskih sportova.

idealno.rs
idealno.rs

Povezane vesti

Delom jer možemo da uživamo u televizijskim prenosima skijaškog kupa ili legendarnog takmičenja Četiri skakaonice, a još više zato što i sami možemo da se okušamo u raznim sportovima na snegu i ledu.

Da ne bi i ove godine sve ostalo samo na sankanju s klincima u kraju, donosimo ti nekoliko predloga zimskih sportova s kojima bi ove godine mogao da počneš.

1-2-3 i oprema je spremna!

Jedna od najvažnijih stvari kada je reč o zimskim sportovima je – oprema. Ona je neizostavna, bez obzira da li planiramo da idemo na skijanje, klizanje, hokej, snoubord pa čak i na već pomenuto, sankanje.

Srećom, danas su dostupni onlajn alati koji nam olakšavaju sve faze kupovine poput Idealno.rs, portala specijalizovanog za pretraživanje i upoređivanje ponuda veb prodavnica koji na jednom mestu okuplja više od 250.000 proizvoda iz više od 240 prodavnica iz cele Srbije!

Zahvaljujući portalu Idealno.rs, kupovina opreme za zimske sportove može biti vrlo jednostavna:

1.  Otvori kategoriju Zimski sportovi na najvećem onlajn tržnom centru Idealno.rs
2.  Instaliraj besplatni Gugl Chrome dodatak 1-2-3 Kupovina s Idealno.rs kako bi pretražujući Gugl video najbolje ponude u domaćim veb prodavnicama
3.  Pretraži ponudu i izaberi nove pancerice, klizaljke ili dasku za snoubord

Tabor: skijanje ili snoubord?

Pre nego što se uputite ka omiljenom skijalištu, morate da obezbedite za svu potrebnu opremu. Kada je reč o skijama, kod biranja morate da budete pažljivi i da uzmete u obzir svoju visinu i težinu, ali i veštinu. Početnicima u skijanju se preporučuju kraće skije kojima se lakše upravlja, dok iskusni rekreativci mogu da sebi priušte izbor dužih skija koje će omogućiti postizanje većih brzina prilikom spuštanja s omiljenog skijališta.

Razlikuju se i po tvrdoći koja dosta utiče na upravljanje skijama. Tvrđe skije zahtevaju dobru kondiciju skijaša i iskustvo, dok se početnicima preporučuju mekanije skije kojima se lakše upravlja i napreduje u skijanju. Pripazite i na radijus koji izabrane skije mogu da postignu. Radijus je izuzetno važan za samu tehniku skijanja, a skije s većim radijusom skijašima omogućavaju ulaske u duge krivine.

Slično je i kod biranja opreme za snoubord. Kod biranja borda je važna širina i tvrdoća daske, ali još važniji je izbor vezova i cipela, odnosno pancerica. Vezovi su odgovorni za prenos sile na ivične delove daske i jako je važno da su vezovi prave veličine i da su kompatibilni s izabranim pancericama.

Skije


Iskušajte čari turnog skijanja

Turno skijanje je sve popularniji izbor rekreativaca koji uživaju u zimskim sportovima. A kako i ne bi bilo kada objedinjuje najbolje od planinarenja i alpskog skijanja. Osnovna razlika je u tome što do vrha ne dolazite žičarom nego penjanjem, odnosno snagom vlastitih mišića.

Ako ove godine planirate da isprobate turno skijanje, evo nekoliko osnovnih saveta za biranje odgovarajuće opreme.

Za početak, morate biti svesni da je turno skijanje izuzetno zanimljiva i zahtevna disciplina za koju je potrebno imati dobru kondiciju. Iako se za turno skijanje mogu koristiti i obične alpske skije, preporučuje se da imate specijalne turne skije. Turne skije dolaze u različitim dužinama, ali ipak češće se biraju one kraće sa kojima je lakše manevrisanje, ali i teže održavanje ravnoteže. Najvidljivija razlika se odnosi na rupu na vrhu turnih skija koja služi za vuču skija dok hodamo.

Kod turnog skijanja neizostavan deo opreme su navlake za skije koje se popularno zovu i kože. Kože sprečavaju proklizavanje skija kod hodanja uzbrdo. Izrađene su od kože koja ima svojstvo da u jednom smeru klizi, a u drugom ne - dlaka se zabija u sneg i stvara trenje. Moderne kože s jedne strane imaju dlaku, a s druge lepak kojim se zalepe za kliznu površinu skije.

Ne zaboravite na dodatnu opremu

Boravak na snegu i ledu zahteva brojnu opremu koju treba pažljivo i detaljno izabrati. Osim osnovne opreme za zimske aktivnosti poput već pomenutih skija, pancerica ili vezova, na snegu je vrlo važno imati i kacigu, skijaške naočare i štapove.

Pored toga, pažljivo treba izabrati i adekvatnu odeću za sneg koja obavezno mora da bude vodootporna, dovoljno široka i udobna za sve vratolomije na snegu.
                                                                                            (Promo tekst)

Ne propustite