Najbolja oprema za zimske sportove i kako je odabrati

Autor: Pavle Knežević
petak 21.12.2018.
14:22
Izvor: Sportske.net

Kratak vodič kroz opremu za najpopularniji zimski sport.

Idealno.rs/Bigstock
Idealno.rs/Bigstock

Povezane vesti

Nova godina je tik iza ugla i ako ste na vreme počeli sa pripremama, sigurno već imate gotove dekoracije, ispečene kolačiće i kupljene poklone, idealan je trenutak da razmislite o snežnim radostima u kojima ćete se sigurno oprobati u januaru i proverite svoju opremu za zimske sportove.

Sudeći prema prognozama, sneg će nas možda zaobići i ove Nove godine, ali sigurni smo da ćete nadoknaditi sa već isplaniranim zimovanjem u prvom mesecu nove godine. A pre odlaska na skijanje, svakako treba da proverite stanje opreme za skijanje, popravite i servisirate sve što treba i eventualno dokupite neki potreban komad.

Koje su skije dobre za vas? Koji snoubord izabrati? Koje skije odgovaraju početnicima? Nekoliko je stvari koje trebate da uzmete u obzir kod izbora odgovarajuće opreme za zimske sportove, pa smo vam pripremili kratak pregled osnovnih saveta koje trebate da znate pre kupovine. Nije važno jedino znati dobru dužinu skija ili idealnu fleksibilnost snouborda – dobra oprema mora  da odražava karakteristike i nivo znanja onog koji je koristi.

Ako ste već iskusni u skijanju ili bordingu, sasvim sigurno dobro znate šta vam je činiti na samom početku još jedne skijaške sezone. Ako ste ipak početnik, sigurni smo da vas muče brojna pitanja kod izbora opreme za zimske sportske aktivnosti.

Dobra ideja je da koristite sve raspoložive alate kod izbora opreme za zimske sportove, pregledate ponude u više prodavnica, u obzir uzmete i ponude u veb prodavnicama, pročitate nekoliko saveta i iskustava iskusnijih skijaša ili bordera.  

Otkrijte koji je zimski sport idealan za vas i izaberite najbolju opremu.

Izbor daske i opreme za snoubord


Kao i kod bilo koje opreme za zimske sportove, treba pažljivo da izaberete opremu za snoubord, a posebno dasku koje se razlikuju jedna od druge prema terenu za koji su namenjene i po načinu bordinga. Isto tako važna je i širina daske za snoubord, daska ne bi trebala biti ni preuska ni preširoka, a dužina treba da iznosi 90 posto visine bordera. Imamo dva različita tipa dasaka za snoubord, to su freeride daske namenjene spustovima i freestyle daske koje se koriste u snežnim parkovima odnosno skokovima.  

Pre kupovine se definitivno isplati saznati nešto i o tvrdoći daske. Veća tvrdoća prikladnija je za uređene staze i utabani sneg, dok su one mekše dobar izbor za mekane podloge.

Osim prikladne daske za snoubord, trebaju vam još i odgovarajući vezovi i kopče. Ovo je verovatno i najvažniji deo opreme jer vas povezuju sa snoubordom. Obavezno moraju biti dobre i udobne jer inače rizikujete povrede i loša iskustva sa bordinga. Nakon izbora cipela, valja izabrati i vezove i to u pravilnoj veličini.

Izbor skija za početnike

Za skijaše početnike važno je izabrati skije sa kojima je lako upravljati. Modeli skija za početnike su lakši i savitljiviji kako bi se njima lakše upravljalo u krivinama. Dodatni plus je što su takvi modeli skija po pravilu jeftiniji od ostalih. Međutim, kako je cena i odraz kvaliteta svakog proizvoda pa tako i skija, početnički modeli skija se i brže troše.

Početnici pažljivo trebaju da biraju dužinu skija. Skije za početnike ne bi trebale biti jako kratke. Iako je kraćim skijama lakše upravljati, kratke skije mogu uticati na održavanje ravnoteže, a gubitak ravnoteže može uzrokovati padove koje svakako želite da izbegnete. Opšta je preporuka početnicima da izaberu skije čija je visina negde do nivoa nosa ili obrva početnika.

Možda će se početnici iznenaditi, ali deo opreme koji najviše utiče na udobnost skijanja (ali i na napredak u skijanju) nisu skije već pancerice, odnosno skijaške cipele. I ovde se izbor razlikuje za iskusne skijaše i početnike u skijanju tako da vredi biti vrlo pažljiv u konačnom izboru.
Kada se savladaju osnove skijanja može se razmišljati o nabavci boljih skija odnosno nekih novih skija rekreativnih modela koje imaju veću tvrdoću i veći radijus koji iskusni skijaši mogu da  savladaju.

Na kraju, osim konkretne i neizostavne opreme poput snouborda ili skija pažnju treba obratiti i u izboru kvalitetne i tople odeće. Skijaške jakne i pantalone glavni su i spoljašnji sloj odeće koji vam mora biti udoban i definitivno ne propuštajući. Donji slojevi, poput termo donjeg veša i majica od flisa osiguraće vam potrebnu toplinu i izolaciju od hladnoće.

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak