Ideja za sportski vikend: otiđite na planinarenje

 • Autor: Pavle Knežević

 • 03. decembar 2018.

 • 11:34

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Uživanje u prirodi i društvu i fizička aktivnost za koju vam ne treba vrhunska kondicija su odličan način da se provede vreme.

Ideja za sportski vikend: otiđite na planinarenje
Foto: Idealno.rs/Bigstock
Ako se pripremate za vikend u planinama, sasvim sigurno želite da se pobrinute da sa sobom imate svu potrebnu opremu za planinarenje i, zavisno o izabranoj ruti, za penjanje.

Iako je deo opreme za planinarenje i penjanje poput ruksaka, planinarskih štapova, kompasa ili karti neizostavan bez obzira na godišnje doba, deo obavezne opreme, a tu posebno mislimo na prikladnu planinarsku odeću i obuću, itekako zavisi od vremenskih prilika koje vas očekuju na planini.

Jedno je nepisano pravilo koje vredi za izbor bilo kojeg komada opreme za planinarenje; baš svaki komad opreme treba izabrati pažljivo i smisleno. To posebno vredi za sve one koji nemaju velikog iskustva, jer kod planinarske opreme udobnost je izuzetno važna i to treba imati na umu bez obzira birate li planinarske štapove, ruksak ili novu obuću za planinarenje.

Odeću i obuću za planinarenje birajte prema materijalima

Odlazak na planinarenje definitivno nije vreme kada bi trebalo da obučete najdraže farmerice i udobnu pamučnu majicu. Najbolja odeća za planinarenje napravljena je od sintetičkih materijala koji će vas držati suvima i toplima bez obzira na to koliko ćete da se znojite. Planinarska odeća mora biti mekana, lagana i mora brzo da se suši, a najbolji materijali su poliester, najlon i vuna.

Što se tiče planinarske obuće, morate da se pobrinute da izabrani par planinarske obuće bude izdržljiv, udoban i prikladan za najavljene vremenske uslove. Ako vas očekuje blatnjava i mokra staza, odaberite Gore-tex obuću ili sličan nepropuštajući materijal. Ako će staza da bude stenovita, izaberite dublje čizme koje će dodatno učvrstiti zglobove.

Budite strpljivi kod izbora, udobnost je stvarno ključna kada je reč o planinarskim cipelama ili cipelama za penjanje, nemojte da se zadovoljite bilo kojim modelom. Imajte na umu da i najbolje planinarske cipele treba nositi uz kvalitetne i pažljivo izabrane čarape. Najbolje su one vunene ili od sintetičkih materijala koje će se brzo osušiti i dozvoliti stopalima da dišu.

Izaberite prikladan planinarski ranac

Sa obzirom da se vremenske prilike na planinama mogu neočekivano i naglo promeniti, slojevito oblačenje je uvek preporučljivo. Tri pametno izabrana sloja odeće trebalo bi da vas zaštite i za vreme ozbiljnih vremenskih neprilika: lagani i brzo sušeći sloj dugog donjeg veša, nepropuštajuće pantalone i majica od flisa kao i gornji sloj koji će vas zaštititi od vetra ili kiše.

Nekad je nemoguće, pa čak i nepotrebno svu tu odeću nositi na sebi pa je dobar planinarski ranac neophodan za bilo koji izlet u planine, a posebno kada je u planu odlazak na višednevno planinarenje.

Kod izbora planinarskog ranca obavezno obratite pažnju da njegova veličina odgovara dužini vašeg torza. Težina ruksaka, bez obzira na opremu koju nosite sa sobom, mora biti ravnomerno raspoređena, a sve trake na ruksaku, pre nego što ga stavite na leđa, moraju biti opuštene. Stavite ruksak i tek onda zategnite naramenice i trake oko struka.

Korisno je znati da je za jednodnevna planinarenja dovoljan ranac kapaciteta 15-20 litara dok za višednevna planinarenja trebate ranac zapremnine barem 30 litara. Vrlo je važno izabrati planinarski ranac koji je lagan sam po sebi kako se ne biste dodatno preopteretili nepotrebnom težinom.

Šta poneti sa sobom?

Ono što ćete da spakujete i ponesete sa sobom na planinarenje u prvom redu zavisi od dužine staze koju planirate da pređete i broju dana koje planirate da provedete na planinarenju. Ipak, oprema poput kompasa, planinarske karte ili gps navigacije trebala bi uvek da bude pri ruci, čak i tokom kratkih jednodnevnih izleta u planinama. GPS navigacija ili sličan merač zgodno je imati sa sobom i zbog pregleda izabrane rute i kasnije analize pređene udaljenosti i visine.  

Nemojte da preterujete sa opremom koju ćete poneti sa sobom. Ako je reč o jednodnevnom izletu, trebate poneti dovoljno vode, lagani obrok i možda dodatni sloj odeće. A ako planirate višednevni boravak u prirodi, povećava se i broj opreme koju morate imati sa sobom; od šatora, preko vreće za spavanje, opreme za kuvanje, dodatne odeće, hrane, vode…lista zaista zavisi o težini uspona i stazi koju ćete da prepešačite.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari