Godine neuspeha doskočile Junajtedu, novi najvredniji fudbalski brend. Ko je u top 50?

Autor: Vladimir Stojanović
četvrtak 16.05.2019.
17:02
Izvor: Sportske.net

Prvi put u deceniji smena na vrhu...

EPA-EFE/NIGEL RODDIS
EPA-EFE/NIGEL RODDIS

Povezane vesti

Prvi put u dekadi Real je najvredniji fudbalski brend na svetu. Godinama su bili iza Junajteda, ali godine neuspeha "Đavola" su učinile svoje.

Naime Real je posle novog ugovora sa Adidasom, najskupljeg u istoriji igre prešao Junajted, vredi oko 1.6 milijardi Evra, dok je Junajtedov brend izgubio 6% vrednosti, pa sada vredi 1.47 milijardi. Približila im se Barselona koja je večita treća, sada je blizu 1.4 milijarde evra, slede Bajern, Siti, Liverpul, Čelsi, PSŽ, Arsenal i Totenhem.

U prvih deset nema Italijana, Juventus je 11, slede Dortmund, Inter, Atletiko, Milan, pa Šalke ispred Evertona, Rome, Njukasla i Vest Hema.

Jasno je da dominiraju engleski klubovi, većina su sem Čelsija i Arsenala i pomenutog Junajteda zabeležili rast vrednosti brenda.

Vulverhempton je prvi put na listi i tok kao 28. dok je recimo Ajaks 30. Na listi u odnosu na prošlu godinu, još su novi Marsej, Benfika, Valensija i Keln.

Premijer liga je daleko najvrednija, mada najveći skok beleže drugoplasirani Španci, u procentima, kao i četvrtoplasirani Italijani, vrednost je porasla na 2 milijarde, ali su i dalje iza Nemaca. U top 10 su Francuzi, Holanđani, Škoti, Portugalci i Rusi.

Kada su u pitanju prihodi od utakmica, Real je prvi, iza Borusije, slede Bajern, Totenhem, Junajted, Barselona, Ajaks, Inter, Milan i Šalke koji imaju odličnu popunjenost stadiona, ali i velike stadione.

Veliki je faktor i stadion u svom vlasništvu, recimo Juventus zarađuje tri puta više od Intera koji ima veći broj navijača na "Meaci", od pratećih sadržaja. U toj kategoriji Real, Barsa i Junajted su van konkurencije, slede Bajern, Liverpul i PSŽ, pa Čelsi, Siti, Juventus i Arsenal.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Friday, 17.05.2019
00:11

pre 4 sata
Mi petnaesti, a vec sedam godina cemer i jad. Premijer liga sest od deset...

Nije u skladu sa uslovima korišćenja

avatar
Don Carlo
Thursday, 16.05.2019
18:50
avatar
The_Matrix
Thursday, 16.05.2019
18:31

Juventus ne zaradjuje vise od Intera, ali ima prednost sto ne placa kiriju. U tome je razlika, a ne u zaradi

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Thursday, 16.05.2019
17:44

i onda se onaj jedan lik ovde stalno pita zbog cega je Real najveci klub na svetu...

avatar
RedDevil612989
Thursday, 16.05.2019
17:18

To je ono sto mene najvise brine u celoj ovoj situaciji sa klubom. Losa atmosfera dovodi do losih rezultata, nezainteresovanosti igraca da predju u takav klub, odbijanja potencijalnih sponzora a to se sve odrazava na vrednost kluba kao brenda. A moderni fudbal se zasniva na novcu i prihodima. Bez njih klub ce malo teze opstati.

avatar
Jagger86
Friday, 17.05.2019
09:15

Pošto vlasnici veruju samo u brojke, evo im sad crno na belo, pa neka se zapitaju gde prave greške i u čemu je problem. Drago mi je što je ovako, previše su se opustili poslednjih desetak godina, i samo se hvale profitom.