To su bila vremena, kad je Dražen Petrović igrao protiv Mančester Junajteda!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 26.09.2018.
10:47
Izvor: Sportske.net

Real Madrid i Barselona imaju svoje košarkaške timove koji haraju Evropom, a da li ste znali da je imao i Mančester junajted?

twitter.com
twitter.com

Povezane vesti

Mančester junajted je danas jedan od najorganizovanijih klubova, jedan od klubova koji najviše zaradi na marketingu, klub sa dugom istorijom i tradicijom. Radi se o klubu koji je najviše puta osvajao Premijer ligu, uvek je konkurent za titulu i nikada ga ne treba otpisivati. Čak ni sada kada je u blagoj krizi.

Ipak, nije uvek bilo tako. Sredinom 80-ih pre dolaska Aleksa Fergusona klub je bio u ozbiljnoj krizi, Liverpul je osvajao sve što se osvojiti moglo, pa su se navijači morali zadovoljiti osvajanjem dva FA kupa.

I umesto da kupe dve ili tri fudbalske zvezde, uložili su u totalno drugu sferu sporta, osnovali su košarkaški klub. Totalno neočekivano, pravo niotkuda.

Moris Votkins, tada direktor fudbalskog kluba, je bio čovek koji je pokrenuo čitav proces, kupili su klub po imenu Vorington Vikings i odmah su bili prilično dobri za engleske standarde.

Džef Džons i Vil Braun su bili američki košarkaši koji su tada bili u Mančesteru i koji su nosili klub, ali je prava zvezda bio Kolin Ajriš. To je čovek koji je čak bio i na draftu 1984. godine i koji nije otišao u Vašington koji ga je izabrao. Umesto toga, došao je u Mančester junajted i doneo im titulu prvaka države, pobedili su Kingston sa 109:97 u finalu, a Ajriš je postigao 47 poena.

Usledio je Kup šampiona, nakon što je Mančester junajted savladao Benfiku, igrali su protiv Real Madrida, a u toj sezoni je gostovao i Dražen Petrović sa Cibonom.

"Nismo samo bili u novinama, imali smo ozbiljnu medijsku pažnju i od televizije. Te večeri protiv Real Madrida i Dražena Petrovića i Cibone su najveće večeri košarke ikada u ovoj zemlji", rekao je Džef Džons.

Kada im je tako dobro krenulo, šta im se desilo pa danas ne postoje?

Desio im se Aleks Ferguson.

Uspeh u fudbalu je ono što se računa u Engleskoj, košarkaški uspesi se i ne pamte toliko, pa je Mančester junajted dolaskom škotskog stručnjaka lagano počeo da raste iz godine u godinu, a kada je već bilo jasno da se dosta više ulaže u fudbalski klub, košarkaški se lagano gasio. Već 1989. godine KK Mančester junajted više nije postojao. Čak je i godinu pre klub promenio ime u Mančester Igls, izdržali su čitavu godinu.

"Mogli smo da budemo pravi sportski klub kao Barselona ili Real Madrid. Bilo je to veliko iskustvo i baš mi je žao što se ništa nije desilo. To iskustvo ne bih menjao", rekao je Džef Džons.

Fudbalski klub se na kraju, sa pravom, odlučio da ukine košarkašku sekciju i da sve pruži Aleksu Fergusonu. Mogli smo da gledamo danas Mančester junajted u Evroligi, ali ističemo neverovatan pogodak tadašnje uprave koja je pružila punu podršku Aleksu Fergusonu koji nije imao dobar početak, da bi danas Mančester junajted postao to što jeste, najbogatiji i najveći klub na svetu.

Ne propustite

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
NUSKNV-S/P/M/R
Thursday, 11.10.2018
10:26

Neozbiljno. Jedino Milan, Real i Barselona mogu da kazu da su najveci klubovi na svetu i u Evropi, a da to ne zvuci smesno. Tek posle njih idu Bajern, Juventus, Mancester, Liverpul, Inter itd.

avatar
BlueBoy84
Wednesday, 26.09.2018
17:33

Najveci i najbogatiji , ali posle Real Madrida. Budite objektivni.

avatar
NUSKNV-S/P/M/R
Thursday, 11.10.2018
10:12

Mancester da je veci od Milana?

avatar
NUSKNV-S/P/M/R
Monday, 15.10.2018
17:18

OK, ali, napisao si da je i najveci i najbogatiji posle RM:-D Inace, Mancester nije veci ni od Barselone, mozda i od jos nekih klubova, ali, od nas znam da 100% nije.

avatar
BlueBoy84
Sunday, 14.10.2018
22:54

Po zaradi samo.istorijski mozda u 10

avatar
MaNcHesTeR_ed
Wednesday, 26.09.2018
15:53

Trebali bi da promenimo ime u Ferguson United, covek je osvojio 70% trofeja za 25godina

avatar
MALI PLAVI
Wednesday, 26.09.2018
15:03

Nisam znao da su imali KK. Šteta što su se ugasili. Al možda opet "prorade" pa uz Bajern Minhen, Real, Barselonu dobijemo još jedno veliko ime u košarci.

avatar
NUSKNV-S/P/M/R
Thursday, 11.10.2018
10:15

I Juventus ce verovatno osnovati KK.

avatar
Bidza i Tridza
Wednesday, 26.09.2018
13:58

Autor navija za Junajted : )

Nije tačno, autor navija za "Crvene đavole", ali one iz Kragujevca. Administracija :)

avatar
Bidza i Tridza
Thursday, 27.09.2018
01:26

Na osnovu zadnje recenice bi se moglo reci da poprilicno gotivi i one iz Mancestera : )