Te večeri ispisana je istorija u Humskoj - Partizan se isprsio pred budućim prvakom Evrope

Autor: Darko Mitrović
nedelja 16.09.2018.
17:33
Izvor: Sportske.net

Na današnji dan pre 15 godina jedan srpski klub je prvi put nastupio u grupnoj fazi Lige šampiona.

EPA/SRDJAN SUKI
EPA/SRDJAN SUKI

Povezane vesti

Navijači Partizana se sa posebnim emocijama sećaju 16. septembra 2003. godine, kada su crno-beli prvi put nastupili u grupnoj fazi Lige šampiona.

Bio je to nezaboravni duel sa Murinjovim Portom u prvom kolu Grupe F Lige šampiona, pred oko 30.000 gledalaca na stadionu u Humskoj, a završen je bez pobednika, rezultatom 1:1.

Ono što daje dodatni značaj ostvarenom rezultatu crno-belih u ovoj utakmici jeste i to što je Porto nekoliko meseci kasnije i osvojio titulu prvaka Evrope, pobedom nad Monakom u finalu od 3:0.

Za one mlađe, Partizan je te sezone igrao u grupi sa Real Madridom, Portom i Marsejom i ostvario učinak od tri osvojena boda - tri remija na svom terenu sa svakim od pomenutih rivala, ali utisak je da su crno-beli mogli i bolje da prođu. Setimo se samo one šanse Saše Ilića u finišu meča sa Realom u Beogradu...

Kada je u pitanju premijera sa Portom, prvo poluvreme pripalo je gostima, koji su golom Koštinje posle kornera u 22. minutu poveli sa 1:0. Partizan je u tom delu igre bio previše bojažljiv, igrao je u grču, ali je u poluvremenu trener Lotar Mateus uspeo da trgne svoj tim, između ostalog i dvostrukom izmenom, kada je umesto Ćirkovića i Stojanoskog na teren poslao Drulovića i Savića.

Efekat se vrlo brzo video, a Partizanu je trebalo samo devet minuta u nastavku da dođe do izjednačenja.

Iliev je iznudio slobodan udarac koji je izveo Drulović. Lopta je na putu ka golu pogodila Ilieva, odbila se pravo na nogu Andriji Delibašiću, koji šalje neodbranjiv projektil u mrežu golmana Baije - 1:1.

Golove možete pogledati OVDE, a ako želite da se na sajtu UEFA podsetite ove utakmice, primetićete i jednu njihovu grešku, s obzirom da uz fotografiju sa krcatog stadiona u Humskoj stoji potpis - ''Stadion Rajko Mitić Beograd''.

PARTIZAN: Radaković, Ćirković (Drulović od 46. minuta), Stojanovski (Savić od 46. minuta), Vest, Đorđević, Duljaj, Žonsa, Nađ, Ilić, Delibašić, Iliev (Bojan Brnović od 84. minuta).

PORTO: Baija, Fereira, Kosta, Karvaljo, Valente, Koštinja, Maniš (Bosingva od 79. minuta), Deko (Fernandez od 89. minuta), Mendes, Mekarti (Jankauskas od 70. minuta), Derlei


Podsetimo, Partizan je do sada još jednom izborio plasman u grupnu fazu Lige šampiona, u sezoni 2010/11, ali ovo prvo učešće iz 2003. godine ima istorijski značaj kako za Partizan, tako i za srpski klupski fudbal u celini.

Ove sezone ponovo imamo našeg predstavnika u evropskoj eliti, sada će to biti Crvena zvezda, koja u utorak ima premijeru na svom terenu protiv Napolija.

Ne propustite

Komentari

50 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
BloodY RippeR
Monday, 17.09.2018
11:58

E sad je lako pricati ali tad smo bili blizu i da nas sudije nisu unazadile mozda bi i prosli grupu tad. U prvom poluvremenu Delibasic protiv Marseja tamo dobija drugi zuti zbog simuliranja koj se uzivotu nebi dao, zatim Ilic masi prazan gol sa 10 metara pri rezultatu 0:0 u drugom poluvremenu i posle stupa na scenu Drogba sa 3 gola u nasoj mrezi. Real nam daje gol iz cistog ofsajda i nesecam se vise svih detalja koji su sigurno uticali na sve to. Cak mozda i gresim ali mislim i da su nam ponistili neki cist gol u gostima na nekoj od tih utakmica.

avatar
RODJUS ZA 2 NEDELJE
Tuesday, 18.09.2018
08:24

Nije Sale ono promasio protiv Marseja nego protiv Reala u Beogradu:-D Njihov prvi gol je bio na ivici regularnosti jer je mozda cak bio i faul nad Radakovicem, taj crveni je bio smesan (mesina idiot), a Savic je npr. dao autogol u Portugaliji.

avatar
RODJUS ZA 2 NEDELJE
Tuesday, 18.09.2018
13:34

U pravu si, setio sam se ja i posle te sanse, a i protiv Reala je bilo jos manje, nije 10 metara:-D S obzirom na to da si otisao na isto mesto gde i ja (mislim na isti izvor), bilo je i ovo pre toga:-D: ''Crno-beli su pred sam kraj prvog poluvremena imali šansu, kada je Ivica Iliev dugo držao loptu i dodao do Milivoja Ćirkovića na desnoj strani, koji je ubacio u šesnaesterac a Saša Ilić iz prvog kontakta šutirao preko gola.''

avatar
BloodY RippeR
Tuesday, 18.09.2018
12:34

Sad vidoh I ono dole igrali su zajedno znam i po manageru ali i proverio sam sad na internetu za svaki slucaj ronaldo 2002-07 Morijentes je otisao 2005 a Raul je do 2010 bio u realu. Znaci 3 god su sva trojca bili zajedno u Realu. A mozda ima efikasniji napad ali bolji ne. U tadasnjem Realu nisu samo napadaci davali golove vec je to radila i sredina i odbrana. Sto se tice Maldinija to mu jeste prirodna pozicija ali je bio i univerzalac koji je igrao po potrebi pa je tako igrao i centralnog beka i zadnjeg veznog. A nisam ni rekao konkretno za zadnje vezne vec za igrace koji su bili veznjaci a igrali su i tu poziciju zavisno od taktika. I jedino Maldini odskace od klasicnog veznjaka ali nije mu bilo sstrano ni da odigra na toj poziciji. Zato sam ga i uvrstio u najbolje jer je perfektno radio taj zadatak kao i ostali nabrojani.

avatar
BloodY RippeR
Tuesday, 18.09.2018
12:14

Promasili smo I proti Marseja prazan gol pri rezultatu 0:0 sa nekih 10 metara u to sam 100% siguran. E sad dal je Ilic a mislim da jeste bas on ili je neko drugi nemogu da se setim. Evo sad pogledah na internetu nije bas bio prazan ali u svakom slucaju znam da je bila 100% sansa.Beogradski tim hrabro je počeo drugo poluvreme i brzo se našao u izglednoj prilici. Nikola Malbaša uspeo je da prođe po levoj strani i da uđe u šesnaesterac domaćih, a zatim je pored golmana dodao loptu Iliću, koji je sa desetak metara šutirao pravo u Kamela Merijema.

avatar
Pipo Inzagi
Sunday, 16.09.2018
22:45

Nije tačno da je to prvi srpski tim koji je igrao grupnu fazu,već grupnu fazu u ovakvom formatu...

avatar
RODJUS ZA 2 NEDELJE
Tuesday, 18.09.2018
08:24

Dobro je, barem smo srpski tim:-D Prvi smo tim koji je igrao LS, to je bitno.

avatar
Kolee
Sunday, 16.09.2018
19:45

Partizan je igrao u grupi koja je te godine dala prvaka LŠ (Porto), prvaka UEFA kupa (Marsej), i Real Madrid o kome nema sta da se prica. Odlicno odigrao protiv takvih ekipa, u Madridu malo falilo da se otkine bod.

avatar
RODJUS ZA 2 NEDELJE
Sunday, 16.09.2018
21:25

Nije O. Marsej osvojio Kup UEFA:-), izgubio je u finalu od Valensije. Treba jos dodati da je Porto u tom trenutku bio aktuelni osvajac Kupa UEFA, ali, i da smo izbacili Njukasl koji je te sezone stigao do polufinala Kupa UEFA, upravo je od Olimpika ispao:-D

avatar
poljskikupanjac
Sunday, 16.09.2018
19:43

haha jel vi nemate sta da pisete pa kad je igrao neki klub na danasnji dan nebitnu utakmicu napisite i da je partizan iz nikoliceva na danasnji dan pobedio slogu minicevo pre deset godina

avatar
Bianconeri Belgrado
Monday, 17.09.2018
00:40

Kakvi kompleksi bato.

avatar
Dexa
Sunday, 16.09.2018
19:41

Pa nisu znali ni sta je Partizan, ni gde igra. Pa napisali ono sto znaju.

avatar
Delije Sever 021
Sunday, 16.09.2018
17:47

Istorija,jedino sto vam je ostalo je-da se secate,nazalost. Dok ne skinete prst sa vucica terzica cie i bie i uperite ga u glavnog krivca,Iliev & company bice vam kako jeste.

avatar
Malo veliki covek
Sunday, 16.09.2018
18:02

Van. Koliki moral imas. Pre nego sto ste usli u LS jedino ste pricali o 91-vu, sad od jednom pricas kako jedino mi imamo istoriju? Ja licno ne znam ni jednog navijača Partizana koji priča o istoriji, dok svaki navijač Zvezde koga znam to čini. Ne brini, imamo i mi ogromnu istoriju, samo sto navijači Partizana gledaju ka budućnosti, za razliku od nekih.

avatar
Malo veliki covek
Monday, 17.09.2018
10:32

@DekiStankovic5 , covek uvek treba gledati ka buducnosti ukoliko zeli da prezivi i unapredi zivotni standart, jer ako cupkas u proslost i sadasnjost nista neces napraviti. Takodje, covek mora uvek biti optimista, jer ako nisi, zivot ti postane depresivan, sve ti postaje tesko i zbog cega onda zivis?

avatar
DekiStankovic5
Monday, 17.09.2018
09:22

Da ti dajem argumente u fudbalu,au brate sta ti pises,pa svetlosnu godinu smo ispred vas sto se tice fudbalske istorije,o cemu ti pricas,o vasim istorijskim mecevima sa Kvins Park Rendzersom,daj ne blamiraj se,nekad ti je bolje da cutis,mada znam da vi ne znate za sram.Ja znam da su vasi najveci uspesi grupne faze,vi to smatrate uspehom tako da svaka dalja prica je suvisna.

avatar
Merseysade Red
Monday, 17.09.2018
07:57

kad sam ja bio decacic, zvezda je imala 10 titula vise. Od kad ja pratim sport, 94ta otprilike, Partizan raznosi zvezdu u fudbalu, kosarci, inace kao sportsko drustvo smo daleko ispred vas. E sad,razumijem ovo ponasanje zvezdasa. Ispade dvije sezone u evroligi jace od svega sto partizan radjase 20 god, ispade ovaj ulazak u ls veci od onoga 2003ce, samo ima jedna poslovica "u porazu se ne ponizi, u pobjedi se ne uzvisi". Da ne primite 20 golova pa da vas posjetimo na post kako smo mi tada igrali sa najjacima. Usput, cuo sam da je onaj zvezdin tim od prosle god iz evrolige najjaci sa ovih prostora. Cuo sam i da je Zvezda terzic jedan gospodin, velikih ljudskih kvaliteta. Prema tome delije, mi smo kad smo imali 20 bodova vise od vas pravili pobunu protiv mafijasa, a vi ste napunili taj put marakanu da iskoristite "lose dane u Humskoj" i u ligaskoj tekmi doslo vas 30.000 da pokazete kako vi coce volite vas klub. E sad vas vode takvi i cutite. Gledajte ls, a mozete nas da pitate za iskustva ako cemo ono bas realno.

avatar
brekbaCh1
Sunday, 16.09.2018
20:18

Da ne verujes, kakvi ljudi. :D

avatar
Delije Sever 021
Sunday, 16.09.2018
19:44

Ako se ne secas istorije da te podserim: 2011 grupa sa Sahtjorom Bragom i Arsenalom,0-0-6 uz gol razliku 2-13. Vase poslednje ucesce u ls sa realno timovima koji su,kada pogledas ostale,trecerazredni. Gde god pogkedas,u proslost ili buducnost-tuga.

avatar
Delije Sever 021
Sunday, 16.09.2018
19:41

Koja buducnost? Gde vam je? Vidis je? Ako je tako je li svetla? Ako je svetla skidam kapu-veliki si optimista

avatar
Malo veliki covek
Sunday, 16.09.2018
19:10

@DekiStankovic5 Sta ti poznato? Hoces reci mi racunamo samo od 1992-e? Decko, imali smo mi dosta uspeha i pre toga, ne sekiraj se. Ako hoces vec da pricas nekome nesto, bar daj dobar argument, a nemoj da pricas u prazno.

avatar
37Dadoo
Sunday, 16.09.2018
18:51

Šta ces drugo ocekivati od njih.Samo oni imaju neke osnivace,rezultate,istorije,ovo ono ni sam bog nezna gde dolaze do tih podataka.A sto se tice istorije.Pa Partizan kad je bio vice šampion Evrope 1966 oni su samo pratili iza tv ekrana kako fudbal izgleda.A sada u 21 veku suvisno je porediti nas i njih pa po svemu Evrooa,titule,derbi,kupovi...od raspada juge daleko smo ispred njih po svemu...73 na uefinoj tabeli smo...sretno im u LŠ 😂😂😂 Ako su tako jaki neka uzmu vise od tri boda sto su nama pametovali koje smo imali 2003...a grupa je bila da glava boli REAL.....

avatar
DekiStankovic5
Sunday, 16.09.2018
18:37

Vi se hvatate za istoriju kako kad,kad vam odgovara da,I poznato nam je vase 'racunanje' istorije.

avatar
RODJUS ZA 2 NEDELJE
Sunday, 16.09.2018
17:39

Zbog nas i nase utakmice protiv Reala nije odlozen Derbi cak ni za samo jedan dan, a tadasnji Real je jedno mozda i duplo jaci od ovog sadasnjeg Napolija ili bi bio duplo jaci da je (i dalje) imao Makelelea i nekog stopera kao Varana ili ramosa...

avatar
Malo veliki covek
Sunday, 16.09.2018
18:03

Tadasnji real bi se igrao sredinke sa sadasnjim Napolijem. Da se ne lažemo. Kakve igrače su imali...

avatar
RODJUS ZA 2 NEDELJE
Tuesday, 18.09.2018
08:25

Nije Olimpik Marsej osvojio Kup UEFA nego Valensija, toliko o tome.

avatar
Malo veliki covek
Monday, 17.09.2018
19:28

@Dr.Ogba , ne verujem da bi tek tako dobili Liverpul, jer oni igraju odlicno individualno, ali igraju i odlicno timski, ali ove ostale bi dobili bez muke, u to sam siguran.

avatar
Malo veliki covek
Monday, 17.09.2018
19:26

@Zoran Blagojevic, jos jedan lik koji cupka u mesto i istoriju. Usput, koja je to utakmica u zadnje 3 godine zavrsena 3:0 u korist Zvezde? Zadnje 10 utakmice, odigrane u periodu od septembra 2015 do aprila 2018, niko nije dobio sa 3:0. Rezultat je 3-3 u pobedama, sa 4 neresene. Zaista ne znam o cemu govoris, ali ako imas neke komplekse, oni se ne lece ovde.

avatar
Zoran Blagojevic
Monday, 17.09.2018
15:46

Zato se zvezda igrala sa partizanom na derbiju 3:0

avatar
BloodY RippeR
Monday, 17.09.2018
11:45

O cemu to pricas taj Real je jedan od ako ne i najaci tim ikada iz celokupne istorije fudbala. Bili su 3x jaci po imenima i kvalitetu od Reala u zadnjih par god.

avatar
Malo veliki covek
Monday, 17.09.2018
10:30

@Delije Sever 021, udaras komentar na komentar koji nema nikakve veze sa prvobitnim komentarom... Ti majke mi trebas da posetis skolu i naucis neke stvari, jer ocigledno ili ne znas ili nemas argumente a biju te kompleksi neki da napises bilo sta.

avatar
Dr.Ogba
Sunday, 16.09.2018
20:26

Jsd. Nisu , al Zidan, Ronaldo, Bekam, Karlos, Raul, itd jedu i taj Napoli i liver I psg za dobro jutro. Cak I Marsej koji je bio I gruoi je te god osvojio uefa kuo. Tako da decko ticu m...

avatar
Delije Sever 021
Sunday, 16.09.2018
19:45

Eno pise gore al aj opet. 2011 braga arsenal sahtjor 0-0-6 gol razlija 2-13. Jesu li o ti timovi u rangu ovog psz-a liverpula i napolija?

avatar
RODJUS ZA 2 NEDELJE
Sunday, 16.09.2018
18:34

Imali su, ali, previse majstora na gomili, a premalo radilica u timu, nije bas mogao Guti (ponekad je i Elgera igrao zadnjeg veznog) da odradi ono sto je mogao Klod, a ni Elgera, Pavon i Raul Bravo nisu ni prineti ovoj dvojici danas,