Sudbina? Izbaci Atalantu i osvoji evropski trofej!

Autor: Vladimir Stojanović
utorak 10.03.2020.
12:42
Izvor: Sportske.net

Valensiji to verovatno neće poći za rukom, ali će mnogi priželjkivati tim iz Bergama u narednoj rundi, ako večeras prođu...

Povezane vesti

"Kraljica provincije" ili jednostavno "Boginja" kako nazivaju Atalantu (uostalom ime je pozajmila iz grčke mitologije od nesavladive trkačice) je osamdesetih dva puta stizala u  predvorje slave i bila talična timovima koji su otišli do završnice.

Verovatno ste čitali našu priču o čudnom timu koji je ispao iz lige 1987. ali je uspeo u  istoj sezoni domogne polufinala sada počivšeg KPK. Naime, oni su izgubili finale od  Napolija, koji je stigao do duple krune, pa su “Orobići” predstavljali Italiju u ovom  takmičenju.

“Moramo da verujemo”, govorio je legendarni trener Mondoniko, tvorac velike “Boginje”  sa kraja osamdesetih i strašnog Torina početkom devedesetih. Bilo je to doba kada je “kalćo” gvozdenom rukom vladao Evropom.

Kao drugoligaš Atalanta se domogla polufinala, tačnije, kako vole da kažu bili su pola sata u finalu. Te sezone su lagano prošlki velške amatere, OFI, iako su izgubili prvu utakmicu na Kritu, u produžecima su savladali Sporting i stigli do Mehelena u polufinalu. Izgubili su od Belgijanaca 2:1 u prvom meču, na rasprodatom “Komunaleu” u verovatno najvažnijoj u istoriji kluba, poveli su i izgoreli.

Na kraju Belgijanci su otišli u Strazbur, tamo  dobili Ajaks i osvojili trofej.

Ali, ko se danas seća Mehelena…


Baner


Atalanta se zanimljivo jedva vratila te sezone u Seriju A, pobedili su Katancaro i stigli do četvrtog mesta, na mala vrata su stigli među najbolje. Samo, Mondoniko tu nije nameravao da stane, naredne godine je njegov tim sa malo poznatim Brazilcem
Evairom, zatim Šveđaninom Strombergom, Fortunatom koji je tragično završio posle  prelaska u Juventus, golmanom Feronom, Prandelijem, Bonaćinom, tim je stigao na cilj  šesti i izborio plasman u Kup UEFA.

Ovoga puta pali su na prvoj prepreci, posle remija bez golova u Bergamu. Moskovski  Spartak ih je eliminisao u revanšu. Ali, popravni je usledio već naredne sezone. Kaniđa  ih je vodio do sedmog mesta i nove evropske šanse.

Pričali smo o mitskom duelu sa Dinamom iz Zagreba, haosu koji su u Venetu i Lombardiji napravili BBB, ali je Atalanta prošla zbog gola u gostima. Svaladali su zatim  Fener u oba meča, pa nemački Keln, da bi u italijanskom polufinalu stali protiv Trapatonijevog Intera. Ovaj regionalni derbi je završio remijem bez golova u Bergamu,  2:0 na “San Siru” za Inter, koji je, pogađate osvojio trofej. Te godine je porodica Perkasi odnosno Antonio koji je i sam igrao za Atalantu kupio klub od familije Bortoloti.

Simbolike radi, danas je na čelu kluba jedan od Antoniovih sinova, Luka, “Boginja” je i dalje porodična stvar.

Atalanta do pre par godina više nikada nije dostigla te visine, ali sada je jednom nogom u četvrtfinalu Lige šampiona. Čeka ih revanš protiv Valensije, trebalo bi da sačuvaju 4:1,meč će se igrati bez publike, a zatim će čekati rivala u četvrtfinalu.
Mnogi će ih priželjkivati, jer pobediti Atalantu u Evropi, znači uglavnom i osvojiti takmičenje.

Ne propustite