Soči - Budući ponos Rusije

 • Autor: Beta

 • 05. februar 2013.

 • 15:35

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Godinu dana pre početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, ovo odmaralište na obali Crnog mora je ogromno gradilište, koje se prostire skoro 40 kilometara duž obale i 50 kilometara uz planinu.

Od kada se sleti na aerodrom u Sočiju, nemoguće je pobeći od zveckanja, lupanja, pneumatskih bušilica i mešalica za beton i drugih gradjevinskih buka koje zaglušuju šum mora i pesmu ptica.

Igre u Sočiju 2014. nisu samo veliki sportski događaj, već su za ruske vlasti i stvar nacionalnog ponosa.

Predsednik Vladimir Putin napravio je od njih svoj lični projekat i odlučan je da ih iskoristi da prikaže moćnu i prosperitetnu Rusiju. Zbog toga ne žali nijedan trošak.

Putin će u Sočiju u četvrtak prisustvovati bogatoj ceremoniji kojom se obeležava odbrojavanje poslednjih godinu dana do otvaranja ZOI 7. februara 2014.

"Projekat se stalno kontroliše i imamo punu podršku vlade. Ovo su zaista njegove igre jer prepoznaje njihovu moć kao najvećeg katalizatora ikad za ubrzanje pozitivnih promena", rekao je predsednik organizacionog komiteta Dmitrij černišenko.

Trenutna ukupna cena ovih Igara je 51 milijarda dolara, više nego četvorostruko više od početne cene koju je Rusija procenila kada je dobila organizaciju 2007. godine.

Igre u Sočiju će tako postati najskuplje olimpijsko takmičenje u istoriji, skuplje i od olimpijade u Pekingu, za koju se veruje da je koštala 40 milijardi dolara.

Najmanje polovina novca za Soči dolazi iz državnog budžeta, a većinu ostatka obezbeđuju državne kompanije i ruski tajkuni.

Cena je ovolika zato što su u nju uračunati opširni razvoj infrastrukture, a ne samo izgradnja olimpijskih borilišta, koja će skoro sva biti izgradjena od početka.

Većina borilišta je izgradjena ili će biti završena u sledećih nekoliko meseci, a vojska radnika grade hotele i druge olimpijske objekte, medju kojima i dva od tri olimpijska sela i medijski centar.

Skoro svaka važna ulica i autoput su pod uticajem radovima na putu, čime je saobraćaj dodatno otežan, tako da putovanje od 25 kilometara, od aerodroma do grada, može da potraje i duže od dva sata.

Obim kompletnih radova oduzima dah, ali Černišenko je ubeđen da će sve biti spremno za Igre.

"Gradimo kompletnu infrastrukturu i sve je u rokovima i u okviru budžeta", rekao je on.

ZOI u Sočiju trajaće do 23. februara, a na njima će se više od 3.000 sportista takmičiti u sedam sportova i 15 disciplina u ukupno 98 turnira koji donose medalje. U sportskom programu biće 12 novih dogadjaja, medju kojima i ženski skijaški skokovi, kao i sloupstajl (izvodjenje figura i visina skokova) snoubord i skijanje.

Grad na jugu Rusije nekada je delovao kao čudan izbor za ZOI. Soči je zbog svoje suptropske klime bio poznat samo kao letnje odmaralište u kome su državni hoteli pružali osnovnu uslugu nezahtevnim gostima iz unutrašnjosti zemlje.

Na planinskim vrhovima pokrivenim snegom na severoistoku grada bilo je malo skijanja, koje je u Sovjetskom Savezu bili elitistički i nepopularan sport.

Poslednjih godina, medjutim, planine iznad grada pretvorene su u moderna skijališta, sa žičarama, udobnim bungalovima i novim hotelima. Besplatni vaj-faj internet je svuda dostupan, čak i na visini od 2.000 metara. Jedna od želja Rusije je da Soči posle igara postane odmaralište za celu godinu.

"Ovakva prilika za zemlju i region se pruža jednom u životu. Pripreme za Igre su kao potezi čarobnim štapićem. Kada mahnete njime, stvarno možete da ubrzate promene i sve procese", rekao je Černišenko.

Svi dvoranski sportovi, medju kojima su brzo i umetničko klizanje, hokej i karling, održaće se u pet novih arena na obali Crnog mora, koje su već završene. Jedino borilište koje treba završiti je Olimpijski stadion, na kome će se održati ceremonije otvaranja i zatvaranja.

U Sočiju će ove godine tokom zime i proleća biti održana 22 probna takmičenja na istim borilištima na kojima će se sportisti boriti sledeće godine.

Kros-kantri skijaši su prošlog vikenda učestvovali u probnom dogadjaju i pohvalili su staze, ali su rekli i da su bili iznenadjeni nivoom sigurnosti.

"Nikada nisam bio na mestu gde ima toliko mnogo obezbedjenja, redara, mesta za proveravanja. To ima dve strane: osećate se vrlo bezbedno, ali u isto vreme je i pomalo maltretiranje. Ne znam da li postoje tamo neki bezbednosni rizici, ali oni sasvim sigurno to drže pod kontrolom", rekao je Noa Hofman, član kros-kantri reprezentacije SAD.

Od ulaska u žičaru u podnožju planine do padina na vrhu, redari i volonteri su proveravali akreditacije na svakom koraku. Sportisti, novinari i poneki gledalac koji su gledali probne dogadjaje su zaustavljani pre ulaska u šatl autobus ili snoumobil, a onda opet kada su došli tamo gde treba.

Nije neobično da tokom samo jednog puta neko bude zaustavljen najmanje 10 puta.

Stražari sa automatskim oružjem i psima su patrolirali u grupama po borilištima, iako nisu prilazili gledaocima i trudili su se da budu neprimetni.

černišenko je rekao da će mere obezbedjenja biti iste takve tokom igara, ali je ocenio da se to ne razlikuje od drugih Olimpijskih igara širom sveta.

Rusija strahuje od mogućih islamskih pobuna, koje su dugo mučile uglavnom muslimanske republike sa druge strane planinskog venca.

Problemi su počeli tokom separatističkih ratova sa čečenijom tokom devedesetih godina, a onda su se raširile na okolinu. Trenutno središte nasilnih obračuna je u Dagestanu, gde se skoro svakodnevno puca na policiju i postavljaju bombe.

Poslednjih godina, međutim, teroristički napadi ostali su u uglavnom unutar Severnog Kavkaza, i retko su prelazili u Rusiju.

Južno od Sočija nalazi se Abhazija, odmetnuti deo Gruzije u savezu sa Rusijom, koja ima vojne trupe tamo.

Gruzija je ostala bez svog poslednjeg dela kontrole Abhazije u kratkom ratu sa Rusijom 2008. godine. Odnosi dve države polako počinju da otopljavaju.

"Verujte mi da da policija i druge bezbednosne agencije preduzimaju dosad nezabeležene mere da zaštite naše turiste od bilo kakve opasnosti. Siguran sam da će Igre u Sočiju biti najbezbednije ikada", rekao je gradonačelnik Sočija Anatolij Pahomov.

Rusija je spremna i na loše vreme. Sneg je ove godine bio više nego dovoljan, ali su organizatori spremili i planove za slučaj da bude kiše i da temperatura bude visoka, zbog čega su bila pokvarena neka od takmičenja na Igrama u Vankuveru 2010.

Skijalište "Roza Hutor", gde će se održati takmičenje u alpskom skijanju, poseduje jedan od najvećih sistema za pravljenje veštačkog snega u Evropi. Tamo se nalaze dva rezervoara vode, a duž staza postoji 400 generatora snega.

Ovo skijalište i čuva sneg tokom letnjih meseci, držeći ga ispod gustog postavljenog pokrivača. Za igre planira da sačuva 150.000 kubnih metara snega.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari