Ser Aleks spreman za 'zaokruži' na 1.500!

 • Autor: Beta

 • 17. maj 2013.

 • 15:25

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Posle skoro 27 godina i 1.499 utakmica na čelu Mančester Junajteda, Aleks Ferguson se sprema za svoju poslednju utakmicu iznenađen svojom dugovečnošću, i uz izrazitu želju da svoju bogatu karijeru završi pobedom.

Ferguson će se povući posle nedeljne prvenstvene utakmice protiv Vest Bromvič Albiona, nedelju dana posle emotivnog oproštaja na stadionu "Old Traford".

"Hiljadu i po mečeva - to je sasvim neverovatno. Svaki tim želi da pobedi kod kuće, to je životna činjenica, a ja želim da pobedimo u ovoj i više nego u prošloj", rekao je Ferguson na svojoj poslednjoj konferenciji za novinare kao trener.

Trenerska karijera ovog 71-godišnjaka počela je pre 39 godina u nižim ligama škotske, a završila se na vrhu engleskog fudbala, u klubu koji je postao jedan od najvećih na svetu. Ferguson je osvojio 38 trofeja sa Junajtedom.

"Ovo je sasvim drugačiji život od onog od pre 39 godina. Te, 1974. godine imali smo osam igrača, bez ijednog golmana, a danas imamo šest golmana i 100 igrača. Sve uspomene su tu."

"Ovih 26 godina u Mančester junajtedu su fantastične. Kada sam dolazio, osećao sam se privilegovano, a kad budem odlazio biću počastvovan. Imam sreće što sam toliko dugo bio ovde", rekao je Ferguson.

Trener je rekao da je posle parade i proslave 20. titule Junajteda i njegove 13. u Premijer ligi, spavao 10 sati.

"To mi je bilo prvi put u životu da sam spavao 10 sati. (Supruga) Keti je stalno pravila neku buku oko mene. Mislim da je proveravala da li sam živ", rekao je Ferguson.

To, međutim, ne znači da će tako izgledati budućnost čoveka poznatog po vrhunskoj radnoj etici, koji uvek dodje prvi i ode poslednji iz Mančesterovog trening centra u Karingtonu. Ferguson će sledeće sezone biti direktor kluba.

Penzija će ga verovatno pribiližiti njegovoj drugoj strasti - konjskim trkama, a omogućiće mu i da provodi više vremena sa svojom porodicom. Operacija kuka zakazana mu je za jul.

"Ne mislim da će biti tako, imam potrebu da prihvatam izazove i neke druge stvari odmah po okončanju trenerske karijere. "

"U ponedeljak imam sastanak trenera lige, a onda u utorak i sredu idem u Njumarket (na konjske trke)... Engleski Derbi je 1. juna, a onda 4. idem na odmor, na kome ću provesti mesec dana. Sledi oporavak i onda počinje sezona, tako da je sve u redu", rekao je Ferguson.

Ekipu će sledeće sezone voditi Dejvid Mojes, a Ferguson je kazao da se ne kaje zbog odluke koju je doneo za Božić.

Objasnio je ni da ga eliminacija iz Lige šampiona nije pokolebala, iako je ranije govorio da je to jedino takmičenje u kome Mančester Junajted nije ispunio ambicije.

"Odavno sam odlučio i to je to... Ne možete biti uspešni bez razočaranja, za koja mislim da su korisna za čoveka. Lični je i igrački izazov da se oporavite posle njih i mislim da smo radili baš to tokom godina", rekao je Ferguson.

Najtrofejniji britanski trener kazao je da su promene neizbežne i da s time mora da se izađe na kraj.

"Mnoge velike promene su se desile. Imamo više radnika, sportska nauka je napredovala, ušla je i moderna tehnologija u fudbal. Kada sam počinjao, nije bilo menadžera, a mediji su bili drugačiji."

"Sve te promene su se desile i integrisane su tokom dužeg perioda. Ali, mislim da se ja nisam mnogo promenio
", rekao je Ferguson.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari