Sećanja - Kad su "braća" pesnicama igrala košarku!

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 06. septembar 2014.

 • 13:22

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Uoči početka eliminacione faze na Mundobasketu u Španiji, a dan pred susret osmine finala Srbije i Grčke, ne možemo a da se ne prisetimo kako smo se sa "pravoslavnom braćom" "bratski" potukli u "OAKA Areni" 2010. godine.

Sećanja - Kad su
Bez želje da pred duel Srbije i Grčke potenciramo nesportske stvari i raspirujemo strasti, ne možemo a da se ne vratimo u 2010. godinu kada je na "Akropolis Kupu" viđena jedna od najvećih košarkaških tuča na internacionalnoj sceni.

Tradicionalni "Akropolis Kup" zakazan je te 2010. godine u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u Turskoj, a pored Grčke i Srbije učešće su još uzele selekcije Slovenije i Kanade.

Osam učešća na pomenutom turniru imala je selekcija Srbije i njene prethodnice do te 2010. godine ali se nikada pre toga nije dogodilo da strasti na terenu proključaju do te mere da se igrači krvnički potuku.

Eskalacija sukoba dogodila se dva minuta pre kraja polufinalnog susreta Grčke i Srbije pri vođstvu domaćina rezultatom 74:73. Miloš Teodosić i Antonis Fotis ušli su najpre u raspravu a onda je srpski plejmejker revoltiran Fotisovim povlačenjem potegao pesnicom na Grka i inicirao opšti metež.

Usledila je "makljaža" u kojoj se nije znalo ko na koga udara. Zapravo, jasno se videlo ko su najratoborniji reprezentativci Srbije i Grčke jer su na Teodosićev znak za juriš prvi krenuli Marko Kešelj i Novica Veličković.

Iskusni centar i kapiten reprezentacije Srbije Nenad Krstić želeo je da zaštiti svoje saigrače pa je udario na najratobornijeg i najkrupnijeh iz redova reprezentacije Grčke.

Tukao je Krle pesnicama po potiljku Sofoklisa Skorcianitisa sve dok se razjareni Grk nije usremio na njega zajedno sa tada povređenim Janisom Burusisom koji je bio "u civilu" i sa bandažom preko zgloba desne ruke.

Taman kada se učinilo da će se strasti smiriti Nenad Krstić hvata stolicu koja se nalazila iza koša i pogađa Burusisa pravo u glavu. Centar reprezentacije Grčke završio je obliven krvlju što ga je razbesnelo pa je teškom mukom sprečen veći incident.Normalno, utakmica nije mogla da bude nastavljena pa su je arbitri prekinuli a zapisnički sto je registrovao pobedu domaće selekcije. Reprezentativci Srbije ispraćeni su sa parketa zvižducima i tupim predmetima a kordon policije morao je da stoji na putu ka svlačionicama kako ponovo ne bi došlo do fizičkog obračuna među "pravoslavnom braćom".

Sve se završilo kaznama koje je FIBA izrekla SAMO Milošu Teodosiću i Nenadu Krstiću koji su bili kažnjeni sa dve, odnosno tri utakmice neigranja. Takva odluka bila je jasan pokazatelj kakav ćemo tretman imati na Mundobasketu na kojem smo u polufinalu pokradeni sramotnim odluka sudijske trojke.

Sutrašnji meč biće prilika da se Krstić i Burusis ponovo sretnu jer to nisu imali prilike na minulom prijateljskom susretu igranom u francuskom Pou zbog povrede našeg kapitena.

Ipak, ne treba očekivati da se ponovi ništa slično onome sa "Akropolis Kupa" a nadamo se da će rezultat ovoga puta biti u korist reprezentacije Srbije.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari