Prokletstvo žutog kartona!

 • Autor: Boris Jovanović

 • 23. maj 2014.

 • 12:48

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Postoji oni što fudbaleri nazivaju paničnim strahom od suspenzije u finalu i strašnog osećaja da nećete imati novu šansu. Poslednja žrtva je Ćavi Alonso, ušao je u galeriju igrača koji su propustili finale. Neki više nisu imali priliku, neki jesu. Znate li ko je sudija dželat kada su ovakve situacije u pitanju?

Prokletstvo žutog kartona!
Ćavi Alonso će sutra sedeti na tribinama "Luša" u Lisabonu, verovatno sa pitanjem hoće li imati još jednu šansu. Doduše, on je već igrao finale Lige šampiona i osvojio ga, pa je samim tim situacija lakša.

Španac propušta utakmica za trofej zbog suspenzije, a Španci imaju dugu tradiciju nesrećnih igrača koje je karton u polufinalu koštao učešća i najvažnijem meču.

Recimo, zbog parnih žutih u polufinalu protiv Danaca, Gordiljo i Makeda nisu mogli da pomognu "Crvenoj furiji" u duelu za titulu šampiona Evrope 1984. protiv Francuza.

Ovaj dvojac Reala nikada nije bio ni blizu šanse da osvoji trofej sa reprezentacijom.

Roj Kin i Pol Skols su podelili tužnu sudbinu 1999. na kraju su se radovali sa ostalima, ali su bili na tribinama u onoj čudesnoj Junajtedovoj noći protiv Bajerna.

"Bilo je to najgore iskustvo u mojoj karijeri"
, rekao je jednom Roj Kin.

Godinu dana kasnije, Italijan Amadeo Karboni je zbog parnih žutih propustio Valensijino prvo finale Lige šampiona protiv Reala.

"To me je udarilo kao maljem. Ne mogu da shvatim da sada Platini kao čovek koji je igrao fudbal ne ukine to apsurdno pravilo. Svet vam se sruši na glavu, mislio sam da nikad neću više dobiti šansu", rekao je ovaj nekadašnji fudbaler Valensije.

Ipak jeste, već sledeće godine protiv Bajerna, ali nije se okitio titulom, Valensija je izgubila dva finala za dve godine.

Pavel Nedved nije dobio drugu šansu, slika na kojoj plače nakon kartona protiv Reala u polufinalu, obišla je svet. Legendarni Čeh nije mogao da pomogne Juventusu u finalu na "Old Trafordu" protiv Milana. Izgubili su finale na penale, a Nedved nikada nije bio ni blizu.

Slično je zadesilo Mihaela Balaka u nemačkom dresu, 2002. u finalu protiv Brazila, kada je i doveo "Pancere" do završnice golovima, ali nije imao pravo nastupa u porazu protiv Brazila u meču za titulu.

Tu dolazimo do dželata, Kin, Skols, Nedved i Balak će po zlu pamtiti Švajcarca Ursa Mejera. On im je dao pomenute kartone zbog kojih su propustili finale. Neke je mogao da izbegne, druge ne, ali nije imao milosti.

Ali to koliko ga ne vole pomenuti fudbaleri ne može da se meri sa engleskom slobodno možemo reći mržnjom prema Švajcarcu. Poništio je 2004. gol Sola Kempbela zbog navodnog prekršaja Džona Terija nad golmanom Portugala, kasnije su domaćini EP otišli dalje posle penala.

Mejer je persona non grata u Engleskoj, primio je odmah posle meča 16 000 mejlova, mnogo je bilo pretećih, a engleski novinari su putovali u grad u kome živi i razvili veliku englesku zastavu blizu njegove kuće.

Ovaj sudija koji sada radi na televiziji ZDF kao konsultant je imao i policijsku zaštitu...

Ali zaštitu od srušenih snova ne možeš da dobiješ...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari