Priča za nevericu - Od Hitler Jugenda i padobranca do zarobljeništva! Jedini Jašinov rival!

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 06.02.2019.
14:35
Izvor: Sportske.net

Priču o Bertu Trautmanu ste možda čuli, uskoro će i na filmsko platno...

EPA/DANIEL KARMANN
EPA/DANIEL KARMANN

Povezane vesti

Jedna od najneverovatnijih fudbalskih priča biće ovekovečena na filmu. Pisali smo o Nemcu Bertu Trautmanu, čoveku koji je pomerio sve granice posle Drugog Svetskog Rata, izazvao mnogo kontroverzi, ali i uz Jašina bio jedan od najboljih golmana svog vremena.

Siti će ga pamtiti kao čoveka koji je sa polomljenim pršljenovima vrata branio finale FA kupa 1956. i osvojio trofej.

Princ Filip ga je na uručenju pitao zbog čega mu glava stoji nakrivo i upozorio ga da ode kod lekara, tek posle tri dana su uspeli da pronađu uzrok, imao je i mnogo sreće da preživi taj sudar sa fudbalerom Birmingema, Piterom Marfijem.

Ali, to je ona lepa strana priče.

Bert Trautman je kao klinac bio član Hitler Jugenda, borio se kao padobranac u Ukrajini, dobio pet medalja za hrabrost, video masovne zločine Nemaca nad Ukrajincima na Istočnom Frontu.

"Imao sam 18 godina, da sam bio stariji, ubio bih se, saborci su to radili, oni koji nisu mogli da se izbore sa slikama masakra", govorio je posle rata.

Zarobljen je i odveden u logor, mislio je da će ga Amerikanci streljati, ali je završio u engleskom zatvoru. Posle rata je odbio da se vrati kući, video je snimke iz logora.

"Uvek sam se pitao kako su naši roditelji dozvolili ovo", izjavio je Trautman pre nego što je odbio repatrijaciju, svestan da ga u Engleskoj kao Nemca čeka težak život.

On je pre rata igrao fudbal, ali je na jednom meču u zarobljeničkom kampu stao na gol umesto povređenog čuvara mreže, i oktrio neverovatan talentat.

Naime, posle rata je branio za amaterski Sent Helen dok je radio u fabrici bombi, a oženio je ćerku klupske sekretarice Margaret Frajers. Priče o čudesnom nemačkom golmanu u amaterskom klubu su stigle do velikih klubova, Jašin je gledajući ga kasnije u Sitiju priznao da boljeg golmana nije video.

Kada ga je Siti kupio u oktobru 1949. to je izazvalo ogromne proteste, 25 000 Jevreja je došlo ispred stadiona da spreči angažovanje naciste i ubice. Međutim, lokalni rabin je rekao da Trautman nije činio zločine, da se borio u ratu, ali da ne može da odgovara za zločin čitavog jednog naroda.

Pomenuti rabin Altman je ostao Trautmanov heroj.

"Da nije bilo njega, ništa ne bih napravio. Kasnije su navijači omekšali, razgovarali smo, objašnjavao sam im život pod diktatorom, da, Nemci su bili krivi, ali ne i mi klinci, šta smo mi mogli", pitao se Trautman.

On je ostao legenda Sitija, kasnije mu je poginuo sin, razveo se od žene koja je izgubila volju za životom, imao je još par brakova, na kraju završio u Valensiji.

Nije zaboravljen, proveo je ostatak života na popravljanju nemačko-engleskih odnosa, a umro je u julu 2013. Siti mu je odao počast, odlikovala ga je i Nemačka 1997. za doprinos širenju mira i ukazivanje na posledice nacizma.

Inače radio je kao trener u Nemačkoj krajem šezdesetih, pa onda u Burmi, Tanzaniji, Liberiji i Pakistanu, ali bez uspeha, penziju je proveo u Španiji. On je inače bio sjajan i rukometni golman, imao je neverovatan refleks, inspirisao mnoge golmane, a proglašavan je i za jednog od najvećih 20 golmana svih vremena.

Film "Golman" izlazi početkom aprila, teško je i ovakvu priču spakovati u scenario...

Ne propustite