Priča iz pakla - Od fudbalske legende do izbeglice za kafe automatom!

  • Autor: Vladimir Stojanović

  • 05. maj 2018.

  • 10:49

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Svi znaju šta mu se dogodilo, ali on i dalje, daleko od kuće, prolazi kroz pakao i nada se da će se vremena promeniti.

Priča iz pakla - Od fudbalske legende do izbeglice za kafe automatom!
Foto: EPA/KERIM OKTEN
Imao je sve, legenda, jedan od najvećih turskih fudbalera u istoriji, danas u Palo Altu ima kafić, to je sve što mu je ostalo.

"Prodajem kafu za šankom, ali makar imam poštovanje za sebe, ja nisam klimoglavac", kaže nekadašnji napadač Galatasaraja koji je u dva navrata igrajući za slavni klub pstigao više od 150 golova. Ukupno je 51 postigao za reprezentaciju, odlukom vlasti, čitaj Erdogana, ti rekordi su izbrisani.

Šukur koji je sa Galatom osvojio Kup UEFA, bio treći na svetu sa Turskom, postigao najbrži gol za svoju zemlju, 15 godina nosio dres reprezentacije, danas je čovek koji se ne spominje.

U izgnanstvu je, pobegao je pred hapšenje, sa koferima i onim što je mogao da ponese, zamrznutim sredstvima u banci.

"Mogao sam da ćutim i ima sve, ali ja nisam takav čovek", dodaje Šukur.

Hakan Sukur

On je naime ušao u politiku i postao član Parlamenta upravo na listi Erdogana, pričalo se da će biti i ministar sporta.

Ali, ukazao je na sve manjkavosti turske politike, korupciju unutar vrhova države, a proglašen je i pristalicom klerika Fetulaha Gulena. Erdoganovog smrtnog neprijatelja.

Pre pet godina je Šukur napustio parlament, počeo da radi kao TV komentator, istupio iz partije, a izazvao je mnogo bure rečima da on nije Turčin već Albanac, tačno je da je poreklom sa Kosova i da mu je otac rođen u Prištini.

Sukur

Ali, sve to, iako je izazvalo raspravu je bilo bezopasno dok na Tviteru nije uvredio Erdogana 2016. Tada je izdato naređenje za njegovo hapšenje, pa je uspeo da pobegne iz Turske prošle godine.

Otac mu je uhapšen, ali i pušten kasnije kada je utvrđeno da boluje od raka, Šukur je ostavio rodbinu, sa ženom i decom je u egzilu, uspeo je da otvori kafić u Palo Altu u Kaliforniji.

Sukur

Nema šanse da se vrati u Tursku, odmah bi bio uhapšen, vode ga kao teroristu.

"Jednom će svanuti i mojoj zemlji, vratiću se da vidim one koje sam ostavio, za sada čujemo se nekako", rekao je u ispovesti Njujork Tajmsu.

Ima dozvolu boravka do 2020. godine, nada se da će do tada otvoriti uz pomoć lokalnih vlasti fudbalsku školu što bi mu omogućilo radnu dozvolu i ostanak u SAD. U suprotnom, mogao bi da završi u zatvoru...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari