Premotavamo omiljenu kasetu - Najneverovatnija priča u istoriji srpskog fudbala!

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 20.06.2020.
10:00
Izvor: Sportske.net

Subotnje jutro 20. juna 2015. godine ostalo je upisano zlatnim slovima u istoriju reprezentativnog fudbala u Srbiji, pošto je omladinska reprezentacija Srbije na Novom Zelandu srušila Brazil i uzela titulu prvaka sveta.

Beta/AP Photo/David Rowland
Beta/AP Photo/David Rowland

Povezane vesti

Početak juna 2015. godine ostao je u prelepom sećanju svim ljubiteljima fudbala u Srbiji, pošto je omladinska reprezentacija Srbije na čelu sa Veljkom Paunovićem beležila sjajne rezultate na Svetskom prvenstvu održanom na Novom Zelandu.

Malo je bilo onih koji su nakon startnog poraza od Urugvaja verovali da omladinska selekcija Srbije može da dogura do eliminacione faze, ali su puleni komandanta Veljka vrlo brzo razuverili "neverne Tome".

Srbija je preliminarnu rundu takmičenja završila na prvoj poziciji Grupe D sa 6 osvojenih bodova, jer su posle startnog poraza od Urugvaja usledile pobede nad Meksikom i Malijem.

Desetog juna 2015. godine, duelom sa reprezentacijom Mađarske na "Otago stadionu" u Danedinu srpski "Orlići" su započeli eliminacionu rundu takmičenja na Mundijalitu i to je praktično bio meč koji je Srbiju uverio da ustajanje zorom i bodrenje našeg nacionalnog tima ima smisla.

Ivan Saponjic

Junak prve utakmice u eliminacionoj rundi takmičenja bio je bivši napadač Partizana Ivan Šaponjić koji je golom u poslednjim trenucima regularnog dela odveo Srbiju u produžetke, a potom je autogolom Talabera u 118. minutu overen plasman u četvrtfinale.

Četvrtfinalni okršaj sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država odigran je 14. juna na "Nort Harbor Stadionu" u Oklendu, a odluka o pobedniku pala je tek nakon penal serije u kojoj je Predrag Rajković uspeo da promaši penal ali i da odbrani dva čime je Nemanji Maksimoviću omogućio priliku da u 9. seriji odvede Srbiju u polufinale.

New Zealand Soccer U20 WCUP USA Serbia

Utakmica sa Malijem usledila je 17. juna i to je bio rimejk duela koji su dve selekcije odigrale u grupnoj fazi takmičenja, s tim što je Srbija do nove pobede stigla mnogo teže nego u grupi.

"Orlići" su i ovog puta morali da rade prekovremeno pošto su Andrija Živković i Jusuf Kone postigli po gol za Srbiju i Mali u regularnom toku susreta, a afričkoj selekciji presudio je Ivan Šaponjić golom u 101. minutu produžetaka.

Epsko finale sa Brazilom bilo je zakazano za 20. jun na stadionu "Nort Harbor" u Oklendu. Pozornica je bila spremna da "Orlići" ispišu najsvetliju stranicu reprezentativnog fudbala u samostalnoj Srbiji, a izabranici Veljka Paunovića su to učinili sa stilom.

Prvih 70 minuta finala pali su u zaborav jer je na 20 minuta pre kraja Staniša Mandić doneo vođstvo Srbiji, ali je samo tri minuta kasnije Pereira poravnao rezultat na 1:1 što je bio konačan rezultat regularnog dela meča.

Četvrtu utakmicu za redom Srbija je morala da igra produžetak i svi su se pitali da li mlada pleća naših momaka mogu da izdrže još jedan takav napor.

Istorija je ispisana u 118. minutu utakmice, odnosno 28. minutu produžetaka kada je Srbija povukla kontru Stefana Ilića a egzekutor je bio Nemanja Maksimović koji je na taj način ispisao istoriju i doneo Srbiji titulu prvaka sveta za uzrast do 20 godina.



Pet godina kasnije, Sergej Milinković-Savić vodi Lacio ka snu o Skudetu, Rajković je najbolji golman Lige 1 i potencijalno pred transferom karijere. Mnogi od njih su igrali i na Mundijalu u Rusiji, ostvarili velike transfere. Heroj iz finala Nemanja Maksimoć je u Hetafeu sa kojim igra u Ligi Evrope, a bori se i za plasman u Ligu šampiona...

Nama ostaje da se svake godine 20. juna sećamo istorijskog uspeha u nadi da će neke buduće generacije uspeti da ga ponove.

Ne propustite

Komentari

25 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
PAOLO I POL (SINGER)
Wednesday, 20.06.2018
16:58

Da se unese u zapisnik da sam napisao da je Andrija zaboravljen.

avatar
jv
Wednesday, 20.06.2018
14:15

Većina njih su bacili ove 3 godine, sve zbog šarenih papirića. Da su danas igrači Zvezde i Partizana pred njima bi bila budućnost. Ovako, većina njih je prošlost. Izvući će se SMS, Veljković, Babić, Pantić (ako ga Partizan otkupi) i Živković. Nekakvu šansu ima i Grujić, ako promeni klub. Rajković i Maksimović su najgore prošli, jer su realno mogli mnogo više.

avatar
PAOLO I POL (SINGER)
Wednesday, 20.06.2018
15:25

I Gacinovic bi mogao dobro da prodje:-D Nadam se i Gajic i Antonov, mozda ni Zdjelaru i Saponjicu ne bude toliko lose u karijeri...

avatar
PAOLO I POL (SINGER)
Thursday, 21.06.2018
01:42

Dobro, i Radonjic i Jovic su bolji od npr. Jankovica, Mandica i Stefana Ilica. Kakve veze ima Antonov sa Panticem? Gajic je buduci desni bek selekcije, to je neminovnost, siguran sam da ce on imati solidnu karijeru...

avatar
jv
Wednesday, 20.06.2018
17:20

Gajića i Šaponjića nisam skoro gledao, Antonov i Zdjelar nisu dovoljno dobri, pa u Partizanu se nisu isticali, Pantić je mnogo bolji, kao što i sam znaš.

avatar
Wednesday, 20.06.2018
11:50

Баш сам се малопре присећао шта се дешавало на овај дан, наравно сам се и овога сетио ! Надајмо се радостима (и) у сениорском фудбалу у наредном периоду !

avatar
Don Silvio
Thursday, 22.06.2017
09:01

Gledam nesto iz ove generacije moyda cemo imat 3-4 vrhunska igraca ostalo ce sve propasti... a kad uporedis generaciju iz Cilea i kakve su karijere napravili posle, treba covek dobro da se zapita sta rade neki ljud u nasem fudbalu

avatar
Algebrons
Wednesday, 20.06.2018
09:16

Malo li je 3-4 vrhunska igrača iz (uslovno) JEDNE generacije? Šta si ti očekivao, da će svi postati najbolji igrači sveta na svojim pozicijama? Pa tako nešto ni Brazil, sa svojih par desetina miliona profesionalnih fudbalera, ne može da izvede sa igračima iz jedne generacije.

avatar
noxovac
Wednesday, 20.06.2018
10:46

kako sta rade? Ovi su svi odmah otisli za parama a tada cileanci nisu mogli nikud dok ne napune 28...

avatar
Zoran Vukic
Tuesday, 20.06.2017
11:23

kako celnici FSS zarad itresa posle Panovica uprpastise Novozeladsku genraciju cestim smenama trenera

avatar
Algebrons
Wednesday, 20.06.2018
09:20

Nisu njih upropastili ljudi iz FSS, već pohlepni menadžeri i roditelji koji su ih pustili da odmah zapale u zapadne lige, preskačući Partizan i Zvezdu, a zarad brzih novaca - evo ti, pola ih se sad vraća, Babić, Antonov, Zdjelar, računam tu i Pantića, Gajić je blizu... svi su preskočili taj jedan, veoma bitan, korak - nismo ni svesni koliko je taj ''Partizan-Zvezda korak'' bitan za sve igrače (izuzev onih koji idu iz Vojvodine).

avatar
BenkovackiManitas31*
Tuesday, 20.06.2017
10:20

Meni je bilo ok ali nista sad da sam se izbezumio od srece kao recimo Lanetov gol protiv Svaba. Ipak je ovo takmicenje za koje se bas ne haje puno u svetu. Lepo je biti prvi, sigurno podstrek za te mlade momke ali da li sad beremo bas neke plodove od toga?! Ne bas

avatar
Algebra
Tuesday, 20.06.2017
09:27

Ostaje nejasno zašto barem 5 momaka iz ove generacije još uvek nije standardno u A reprezentaciji.

avatar
R E V O L T
Tuesday, 20.06.2017
12:04

Hajde i nekako sto nije pet, ali sto NIJE NIJEDAN?!

avatar
Amar Zornic
Tuesday, 20.06.2017
09:21

Zaista su igrali sjajno , Rajkovic i Zivkovic su bili pravi lideri . Eto i sad startujemo porazom al zbog formata takmicenja je sada dosta teze

avatar
djoleo
Monday, 20.06.2016
11:19

Molim Vas, pitajte Jovicu Zivkovica gde igra njegov sin. Treba mu oduzeti starateljstvo nad neduznim detetom.

avatar
Poznavalac
Tuesday, 20.06.2017
09:26

Igra u benfiku,cudi me da nisi znao..nije ponajbolji tamo ali tek je prva sezona i dosao je posle pauze od pola godine,tako da ocekujem da zile eksplodira u nastupajucoj sezoni i potvrdi kvalitet koji ima.

avatar
Wednesday, 21.06.2017
11:55

vidis da je komentar napisao pre godinu dana

avatar
VLADIMIR DRACULESCU
Monday, 20.06.2016
10:28

I onda dodju mladi i istog dana popiju cetiri laka komada od Ceske na EP...

avatar
CZYNWA
Monday, 20.06.2016
10:22

Jasno je da su u to vrijeme: Rajkovic, Zivkovic, SMS i Maksa bili za klasu iznad ostalih. Na SP su najveca otkica bili fenomenalni bekovi, Gajic i Antonov. Sad posle godinu dana, najvise je ostvario Grujic, jer transfer u Liverpul nije mala stvar, a ocigledno su i Antonov, Veljkovic i Gajic napravili dobre poteze. Najzalije mi je Zileta, nije on kriv sto tata hoce pare, ali nadam se da ce iz svega izaci jaci. U svakom slucaju, mislim da bi kompletna ekipa iz Novog Zelanda (ovi koji su igrali) trebali da dobiju sansu na nekoj prijateljskoj da svi skupa igraju za A reprezentaciju. Rajko - Gajic, Veljkovic, Jovanovic, Antonov - Zdjelar, Gruja, Maksa - SMS, Zile - Saponja ( Ilic) 4-3-2-1 kladim se da ne bi bili losiji od Tosica, Kolarova, Mitrovica i kompanije !

avatar
England
Saturday, 20.06.2020
14:09

Sto Mitrovica, on uvek posteno oznoji dres !

avatar
Mangus
Monday, 20.06.2016
10:10

Nadam se da ce ovi momci vratiti ponos u nas tim! Nece svi zaigrati za reprezentaciju, ali nadam se da ce doenti to. Srce i taj borbeni duh!

avatar
Thierry Henry
Monday, 20.06.2016
09:55

Naježim se kad se setim! Valjda će bar neki od njih da donese bolje dane našoj seniorskoj reprezentaciji. Mada mislim da više problema proističe iz saveza i da to sve treba raskrinkati.

avatar
Gorčilo
Monday, 20.06.2016
09:53

Bože kako vreme leti. Kao da je juče bilo. Bio je ovo jedan od najvećih uspeha srpskog sporta.

avatar
bagra
Tuesday, 20.06.2017
10:27

Kakav crni nakveci uspeh, pa to su mladje kategprije, na koje se samo mi lozimo jer u seniorima ne mozemo da se kvalifikujemo. Ne znam samo da lo je gledao neko nemce juce, sve klinci, godinanasoh orlica, aliu prvom timu i to odavno, pa zamisli da su memci dosli sa tim igracima, unistili bi nas,a i pogledati gde su sada orlici,retko ko igra u svojim klubovima.