Pre tačno devet godina, na fudbalsku mapu je stigao najveći revolucionar!

 • Autor: Milovan Longinov

 • 21. jun 2016.

 • 16:10

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Na današnji dan, pre tačno devet godina, Pep Gvardiola se vratio u svoju Barselonu.

Pre tačno devet godina, na fudbalsku mapu je stigao najveći revolucionar!
Tog 21. juna 2007. godine, Pep Gvardiola je preuzeo klupu Barselone B i započeo svoju revoluciju u fudbalskom svetu.

Zbog čega kažemo da je još tada započeo, a ne tek godinu dana kasnije kada je preuzeo prvi tim Barselone? Iz više razloga, prvi je što je sklopio sjajan rezervni tim koji se prošetao trećom ligom i posle nekoliko godina čekanja vratio Barselonu B u Ligu Segundu.

Pep je u Barseloni B igru gradio oko Serhija Busketsa, Pedra i Nolita, igrača koji su kasnije napravili velike i nešto manje karijere, a trenutno su reprezentativci Španije.

Dvojica od te trojke, Pedro i Buskets prekomandovani su sa njim u prvi tim godinu dana kasnije, dok je Nolito ostao da radi sa Luisom Enrikeom u Barseloni B, a kasnije je završio u Benfiki.

Gvardiola i Buskets

Nakon što je sa Barselonom B suvereno osvojio prvo mesto na tabeli, uprava kluba na čelu sa Đoanom Laportom donela je možda i najtežu i najbolju odluku u istoriji kluba - umesto Žozea Murinja, koji je bio velika želja i u to vreme slobodan na tržištu, na klupu je seo mladi, neiskusni, neafirmisani, tek 36-godišnji Gvardiola.

Ipak, od tog leta 2008. godine do maja 2012. kada je napustio Barselonu, Pep je ispisao najzlatnije stranice u istoriji katalonskog kluba.

Sve je počelo radikalnim rezom Rajkardove ere, Pep je rasprodao polovinu tima, pošto su redom otišli - Ronaldinjo, Deko, Zambrota, Tiram, Edmilson, Oleger, Đovani dos Santod, Eskero, a stigli su Dani Alveš, Pike, Sejdu Keita, Martin Kaseres, Aleksandar Hleb, kojima su se pridružili pomenuti omladinci Serhio Buskests i Pedro Rodrigez.

barsa

U prvoj godini, Pep je sa triom - Mesi, Eto, Anri došao do prve triplete u istoriji kluba, a iste godine je osvojio i preostala tri trofeja, Superkup Evrope, Superkup Španije i Svetsko prvenstvo za klubove.

U sezoni 2009/10 pored osvojenih trofeja (Superkupovi, SP za klubove), odbranio je titulu u Primeri.

Naredne 2010/11, Pep je nastavio da dominira, stigli su samo David Vilja i Havijer Maskerano, a osvojeni su Primera i Liga šampiona.

U poslednjoj sezoni, Pep je izgubio jedinu titulu u španskom prvenstvu od četiri moguće, a osvojio je Superkup Španije, Evrope, Svetsko za klubove i Kup kralja.

Pored osvojenih trofeja, Pep je na sebe skrenuo pažnju i drugačijim taktičkim zamislima, pošto je transformisao 4-3-3 u 3-1-3-3, 3-4-3, a takođe je uveo pojam ''lažne devetke'' i to sa Lionelom Mesijem, prvi put na ''El klasiku'', 10. aprila 2010. godine. Od tada je Mesi počeo da rešeta još više i naredne četiri godine je igrao praktično kao najistureniji napadač, do dolaska Luisa Suareza.

Sveukupno, Gvardiola je sa Barselonom osvojio 14 trofeja za četiri godine i tako nadmašio svog učitelja Johana Krojfa koji je imao tri pehara manje.

Gvardiola i Krojf

Potom je pauzirao godinu dana, da bi leta 2013. preuzeo minhenski Bajern sa kojim je osvojio osam trofeja, ali nijednu Ligu šampiona, što je ostavilo gorak ukus na ''Alijanc areni''.

Naredna stanica je Engleska, Mančester, stadion Etihad. Od 21. juna 2007. godine, pa do sada - 22 trofeja.

Nastaviće se...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari