Pola veka od dana kada je Vošin tim pobedio "kosača"

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 21.11.2017.
11:31
Izvor: Sportske.net

Samo velika sreća i splet okolnosti doveli su do toga da se na današnji dan sećamo pobede života nad smrti, a ne velike tragedije.

Beta/Branislav Božić/Ds
Beta/Branislav Božić/Ds

Povezane vesti

Narednog utorka navršiće se godinu dana od avionske nesreće u Kolumbiji u kojoj su život izgubili fudbaleri i članovi stručnog štaba brazilskog Šapekoensea.

Bila je to poslednja velika nesreća u kojoj su život izgubili sportisti, a lako je moglo da se dogodi da se na spisku najvećih tragedija u svetu sporta nađu i fudbaleri Vojvodine.

Pre tačno pola veka nedaleko od aerodroma u Lajpcigu srušio se JAT-ov čarter let koji je prevozio fudbalere Vojvodine na revanš utakmicu drugog kola Kupa sajamskih gradova sa Lokomotivom.

Zbog guste magle nije bilo moguće da avion odmah sleti na aerodrom u Lajpcigu, a nakon 45 minuta kruženja u vazduhu pilot je pokušao da izvede sletanje.

Samo spletom srećnih okolnosti izbegnuta je velika tragedija, pošto se avion zario u zemlju, a pri sletanju su mu otpala oba propelera.

Vojvodina avion
Foto: fkvojvodina.rs

Motori nisu eksplodirali tako da su svih 36 putnika i članovi posade uspeli da se izvuku kroz vrata za slučaj nesreće bez povreda. Samo je legendarni golman Ilija Pantelić zadobio lakše povrede, pošto je u strahu od eksplozije iskočio kroz pomoćni prozor.

Pre nego što su napustili mesto udesa, svi putnici aviona fotografisali su se za uspomenu na mestu gde su, prema svemu sudeći, mogli poginuti.

Igrači koji su izbegli ovu tragediju bili su: Ilija Pantelić, Ivica Brzić, Dobrivoje Trivić, Vladimir Savić, Radivoj Radosav, Stevan Nešticki, Mladen Vučinić, Vladimir Rakić, Josip Zemko, Milan Stanić, Zoran Dakić, Svemir Đorđić, Tonče Stamevski, Anđelko Marinković i Zoltan Čanji, kao i tadašnji trener i bivši igrač Zdravko Rajkov.

Samo dan posle izbegnute nesreće, fudbaleri Vojvodine pobedili su domaću Lokomotivu sa 2:0, a kako je u prvom meču u Novom Sadu bilo 0:0, crveno-beli su se plasirali u treće kolo Kupa sajamskih gradova.

Ne propustite