Plodovi gneva - Mržnja kojoj nema ravne u italijanskom fudbalu!

Autor: Boris Jovanović
subota 14.09.2019.
10:15
Izvor: Sportske.net

Ne može se reći da je obostrana, a opet, ova utakmica u najlepšem gradu renesanse uvek izazove gnev pre nego što počne. Ovo je dnevnik svih uvreda...

screenshot - Youtube
screenshot - Youtube

Povezane vesti

Jednom je Antonio Konte pričajući o navodno rivalstvu Juventusa i Fiorentine rekao, "Juve je svima najveći rival", na tribinama "Frankija" ga je sačekala mržnja, ali i navijači sa perikama koji su mu se rugali zbog presađene kose.

Juventus je taj meč u Firenci dobio 5:0. I nije to što se desilo Konteu najgore ruganje, direktor Juventusa Pesoto je vređan i prozivan zbog pokušaja samoubistva 2006.

Jednostavno, Firentinci mrze Juve, to je kao kanon u prestonici renesanse, počelo je još krajem dvadesetih kada je Fiorentina iz političkih razloga pod pritiskom fašista ubačena u novoformiranu jedinstvenu Seriju A. Mnogo bolji Juve je tim napravljen od klinaca rasturio sa 11:0, uz smeh sa tribina, tako je počelo "rivalstvo".

Imala je Fiorentina još jedan takav poraz, početkom pedesetih, ostali su da osmoricom u polju posle povreda dvojice ključnih igrača, bilo je to ono vreme kada nisu dozvoljene bile zamene, Juve je pobedio sa 8:0.



Derbi iz 1957. godine posle pobede "Ljubičastih" u šampionatu je mogao da bude tragičan, srušila se tribina nakon euforije posle pobednosnog gola Toskanaca, na stotine je bilo povređenih, na sreću niko nije stradao.

Taj "Ljubičasti" tim je bio sjajan, preslišao je moćni Juve u Torinu početkom šezdesetih, ali na kraju ostao u minusu na kraju šampionata.

Krajem te decenije, Juve je uzeo kup Fiorentini preokretom u produžecima i slavio sa 3:2.

No, pravi rat je izbio 1982. Fiorentina je bila na pragu titule,u poslednjem kolu su "Ljubičasti" gostovali na Sardiniji gde im je poništen gol Gracijanija. Nisu uspeli da pobede, dok je Juventus u Katancaru slavio golom Lajama Brejdija iz sumnjivog penala.



"Lopovi, mafijaši", častio je predsednik Fiorentine Zefireli svog kolegu iz Juventusa Bonipertija i platio kaznu od današnjih 40 000 evra zbog uvreda.

Od tada, jednostavno Firentinci smatraju da Juve krade, ne pobeđuje. Finale Kupa UEFA je završeno trijumfom Juventusa, štoper Viole Pin je jednostavno u mikrofon RAI urlao "Lopovi", posle poraza od 3:1 u Torinu, sudio je Španac Aladren. U revanšu na "Frankiju" meč je završen bez golova pa je trofej otišao u Pijemont.

I koji mesec kasnije je Roberto Bađo prodaj Juventusu što je izazvali nerede i rušenje u Firenci. Kada se "Il Divino Codino" naredne jeseni u crno-belom vratio u grad, odbio je da izvede penal za Juve protiv Fiorentine, i zadržao šal koji su mu poklonili navijači domaćina.

Inače, umesto njega je penal izveo De Agostini i promašio, Fiorentina je slavila sa 1:0.



Time je ostao legenda Firence, ali i zauvek dobio prezir navijača Juventusa, iako je par godina kasnije izveo penal protiv Fiorentine, dao gol i radovao se. Bio je najbolji igrač na svetu u dresu "Bjankonera", ali većina ga nije volela i jedva čekala da ode.

Njegov naslednik Del Pjero je postigao jedan od najlepših golova u istoriji "Dele Alpija", baš protiv Fiorentine, koja je sredinom devedesetih vodila sa 2:0 na poluvremenu i izgubila sa 3:2, upravo je tada klinac Del Pjero na magičan način rešio pitanje pobednika.



Ima i Fiorentina svojih blistavih trenutaka i preokreta protiv Juventusa, onaj od 4:2 pre nekoliko godina uz het-trik "Pepita" Rosija za koga se pričalo da kao i većina "američkih Italijana" navija za Juve.

Ima i onih starijih, vezanih za Batistutu, koji je gol 1998. proslavio rafalom po navijačima Juventusa i učvrstio svoj status ikone.

U novije vreme, Lučano Mođi je "na prevaru", licitacijom uzeo Kjelinija i Mikolija za "siću" Fiorentini, ali je zato u Firenci napravljena žurka kada je Juve završio u Seriji B.

Navijači Fiorentine i Torina su tada postali čuveni po izjavama da je ovo ultimativni dokaz da "Bog postoji".

U novije vreme videli smo razmenu vatre između predsednika, odnosno vlasnika Fiorentine Dijega Dela Valjea, koji je Anjelijeve optužio da rade protiv interesa Italije i ostavljaju u FIAT-u italijansku mladež bez posla.

Juve mu je odgovorio da su to reči čoveka čije firme propadaju. Fiorentina je odbila da proda Jovetića i Kuadrada Juventusu, iako je nudio koliko i engleski klubovi, ovaj drugi je završio na kraju u Torinu preko Čelsija.

Uvod u današnji meč je svakako to što će na klupi biti Toskanac Sari, navijači Fiorentine koga će "Franki" izviždati, kao i što je novi vlasnik Fiorentine, Amerikanac iz Kalabrije, Roko Komiso, veliki navijač Juventusa. Uz to, dva kluba su ponovo nakon primirja u lošim odnosima jer je simbol nove Fiorentine, Kjeza, želeo letos da ode među "Bjankonere".

Navijači Fiorentine su ponovo pevali i izrugivali se žrtvama Hejsela na startu šampionata, klub je to osudio, ali nema sumnje da će i danas biti pogrda sa tribina...

I na kraju pogađate protiv koga Fiorentina ima najgori skor u istoriji i protiv koga je izgubila najviše utakmica u Seriji A?





Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak