Partizanova "četvorka za večnost" - Prošle su 34 godine!

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 07.11.2018.
17:06
Izvor: Sportske.net

Na današnji dan, pre tačno 34 godine, FK Partizan upisao je jednu od najvećih pobeda u svojoj evropskoj istoriji i ujedno priredio jedan od najvećih preokreta u mečevima pod okriljem UEFA.

Epa/Srđan Suki
Epa/Srđan Suki

Povezane vesti

Tačno 34 godine protekle su od jedne od najslavnijih pobeda koju je FK Partizan ostvario na stadionu JNA u Humskoj, a dešavanja sa tog revanš susreta drugog kola Kupa UEFA ne blede u sećanju vernih ljubitelja crno-bele boje.

Izabranici Nenada Bjekovića krenuli su u evropske izazove u sezoni 1984/1985 duelom sa Rabat Ajaksom sa Malte a obe utakmice sa nejakim rivalom crno-beli su dobili rezultatom 2:0.

Usledila je šesnaestina finala Kupa UEFA i dvomeč sa Kvins Park Rendžersom, dve utakmice koje ostaju velikim slovima zapisane čak i u istoriji "evropske kuće fudbala".

Prva utakmica odigrana je na Arsenalovom "Hajberiju" 24. oktobra. "Rendžeri" nisu mogli da ugoste crno-bele na "Loftus Roudu" zbog veštačke podloge koja je u to vreme bila postavljena a koju UEFA nije dozvoljavala.

Sve je tog 24. oktobra krenulo kao po loju za Partizan. Golovima Nikice Klinčarskog i Dragana Mancea Partizan je preokrenuo rezultat i poveo sa 1:2 ali je onda usledio brodolom i poraz rezultatom 6:2.

Činilo se da će revanš utakmica biti samo formalnost iako u to vreme navijači poraz nisu doživljavali kao razlog da ne napune stadion Jugoslovenske narodne armije.

Sjatilo se tog 7. novembra 50.000 duša na stadion Partizana a tim Nenada Bjekovića imao je šta i da im pokaže.

Do danas ostaje upisano da je Partizanov trijumf rezultatom 4:0 (2:0) bio jedan od največih preokreta u dvomečima pod okriljem UEFA.

Nakon što je doveo crno-bele u prednost već na startu utakmice, čime je najavio fantastično veče, Dragan Mance je pre drugog gola koji je sa penala postigao Dragi Kaličanin prišao golmanu KPR-a, uzeo mu loptu iz ruku, a onda ga poljubio u obraz.

Pošto je Kaličanin pogodio sa bele tačke gosti su ostali u čudu i ubedljiv trijumf više se nije dovodio u pitanje.

Već na startu drugog dela igre Miodrag Ješić pogađa za 3:0 a tačku na trijumf Partizana kojim je nadoknađen "golem" minus iz Londona stavlja u 63. minutu Zvonko Živković.

Usledilo je totalno ludilo na terenu i tribinama. Zvonko Živković trči ka južnoj tribini, ruši reklamne panoe pred sobom i oni ruše njega ali proslava sa "Grobarima" i kompletnom ekipom nije mogla da bude sprečena.
--
Sutrašnji dan u štampanim medijima obeležili su naslovi "Četvorka za večnost", "Šišanje na terenu", "Čudo pošlo sa tribina" a svi su svedočili o podvigu koji su crno-beli napravili i tako obezbedili plasman u osminu finala Kupa UEFA.

Već u narednom kolu Partizan je doživeo novi težak poraz na gostovanju Videotonu (5:0) ali u revanšu nije postojao način da se taj minus nadoknadi iako su crno-beli slavili rezultatom 2:0 i tako se časno oprostili od daljeg toka takmičenja.

Zanimljivo je da je u 2017. godini ova evropska sezona Partizana često pominjana. U završnici prethodne sezone, nakon čudesnog preokreta Barselone u duelu sa PSŽ-om svi su podsećali i na ono što je uradio Partizan 1984. godine, a dueli sa Videotonom ponovo su postali aktuelni pred dvomeč sa mađarskim vicešampionom u plej-of fazi kvalifikacija za Ligu Evrope.

Takmičenje - Kup UEFA
Datum - 7. 11. 1984
Stadion Jugoslovenske narodne armije, Beograd
Partizan - Kvins Park Rendžers 4:0 (2:0)
Strelci: 3' Dragan Mance, 40' Dragi Kaličanin, 46' Miodrag Ješić, 63' Zvonko Živković

Partizan - Fahrudin Omerović, Nikola Marjanović, Slobodan Rojević, Ljubomir Radanović, Dragan Mance, Zoran Dimitrijević, Miodrag Ješić, Admir Smajić, Nikica Klinčarski, Drago Kaličanin, Zvonko Živković, Vladimir Vermezović i Nebojša Vučićević;

Trener - Nenad Bjeković

Ne propustite

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Znajsha
Tuesday, 04.12.2018
18:45

Posle tog vanzemaljskog dvoboja, Partizan je jos izbacio velikane kao sto su Newcastle, Celtic, Groningen, Anderleht i Videoton.Jel sam zaboravio nekog?

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Wednesday, 07.11.2018
22:14

Sve mogu da razumem, ali kad neko replikuje sam sebi to stvarno ne mogu da razumem.

avatar
Gogi-11
Tuesday, 07.11.2017
23:08

To su bila lepa vremena i imalo se za sta ici na stadione... lepa uspomena

avatar
magister
Tuesday, 07.11.2017
20:13

Omerović - Marjanović, Kaličanin, Vermezović, Radanović, Rojević - Ješić, Klinčarski, Smajić, Dimitrijević - Živković, Mance, Vučićević; Ima 13 igrača (sa golmanom). Mislim da nismo igrali sa 3 stopera, ne sećam se da li sa trojicom ili četvoricom u sredini od čega zavisi da li su i Žile i Uške igrali krila ili smo igrali sa 2 špica, pa su Žile i Mance ukrštali. Pretpostavljam da je Vermez bio rezerva (ili Marjanović rezerva, a Vermez igrao beka, što je u početku i bio) i da je možda Smajić ušao umesto nekog u poluvremenu, a da smo igrali sa Ješićem kao zadnjim, razbijačem, i Klinčom, kao brzom i prodornom radilicom, dok je Čava bio poslednji pravi graditelj igre u Partizanu.

avatar
DR DRE
Wednesday, 08.11.2017
09:43

Znao sam da ce jos neko primetiti to za 13 nasih igraca. Vucicevic je usao umesto Jesica u 67. minutu, a Vermezovic umesto Radanovica u 88. Izvor: sajt UEFA.

avatar
DR DRE
Wednesday, 08.11.2017
10:02

P.S. Na dva mesta sam nasao da je Uske ipak usao umesto Cave, a to mi je i logicnije...

avatar
DR DRE
Tuesday, 07.11.2017
15:41

Ovo je jedan od najlepsih clanaka o Partizanu koje sam do sada imao prilike da procitam kod vas, svaka cast...

avatar
РВЛТИЗАН И РВЛТИЗАМ
Wednesday, 07.11.2018
18:28

Tako je, doktore:-D