Ovako je bilo pre tri godine - Bruka koja se neće zaboraviti!

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 15.10.2017.
12:23
Izvor: Sportske.net

Ono po čemu ćemo, nažalost, pamtiti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, dogodilo se pre tri godine. Doživeli smo šamar od koga smo se oporavili ali koji ćemo pamtiti zauvek.

Epa/Koča Sulejmanović
Epa/Koča Sulejmanović

Povezane vesti

Pogađate, radi se o famoznoj utakmici između Srbije i Albanije u Humskoj, 14. oktobra 2014. godine.

Bio je to tek početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, Srbija je, doduše, pre toga već "uspela" da kiksne u Jerrmeniji, gde je jedva izvukla bod i tako najavila totalni kolaps u grupi za koju smo svi verovali da ćemo je rutinski pregrmeti.

Međutim, ispostavilo se da se te oktobarske večeri na stadionu Partizana dogodio takav šamar našem nacionalnom timu, fudbalu, ali i državi, čije posledice su se osećale sve do minulog kvalifikacionog ciklusa.

Sama pomisao na onaj dron sa velikoalbanskom zastavom koji je nekoliko minuta leteo iznad tridesetak hiljada šokiranih ljudi na tribinama stadiona u Humskoj, i danas izaziva osećaj besa i nemoći, pogotovo sada kada znamo da albanski provokatori ne samo da nisu kažnjeni zbog ovoga, već i "debelo" nagrađeni kasnijim odlukama evropskih fudbalskih "disciplinaca".

Ne samo da je Albaniji upisana pobeda koju nije ostvarila, već je našim "Orlovima" na kraju dopisan i "minus 3" na tabeli, pa smo u jednom periodu imali najlošiji skor od svih reprezentacija koje su učestvovale u kvalifikacijama.

Srbija Albanija
Foto: Epa/Srđan Suki

Naravno, kao i obično, u svemu što nam se dogodilo ima i naše krivice, jer se, jednostavno, nije smelo dozvoliti da se iste večeri najviše priča o našim, Evropi dobro poznatim huliganima, koji su se, eto, ponovo našli tamo gde nikako ne bi smeli posle Đenove, ali ne samo na tribinama, već i na sred terena, gde su umesto redara baš oni želeli da zavode red i obračunavaju se sa albanskim fudbalerima.

Na sve to su se nadovezale i očajne partije naših najboljih fudbalera u nastavku kvalifikacija, počev od onih 1-3 protiv Danske u Beogradu, do završnih 1-2 na istom mestu protiv Portugala.

Ostala nam je, kao veoma slaba uteha, pobeda u Elbasanu kojom smo počeli da se dičimo i hvalimo, ali samo nepuna tri dana, jer onda smo shvatili da ćemo ipak Albance gledati na Evropskom prvenstvu, umesto naših fudbalera.

Dakle, bolna godišnjica za nas, svi bismo da to što pre zaboravimo, ali možda bi umesto zaborava bilo bolje da smo nešto i naučili iz svega toga, kako nam se takve stvari ubuduće ne bi ponavljale.

Ne propustite

Komentari

17 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Sunday, 15.10.2017
14:51

Velika nepravda i na pogresnu stranu usmerena pravda.

avatar
Tomić: Lažna legenda
Sunday, 15.10.2017
14:35

Da li neko zna šta se dešava sa onim Morinom, pre mesec dana se pričalo da čeka, da ga sud u dubrovniku izruči Srbiji, ali se nekako ućutala ta priča? Molim sportske.net ako imaju neku informaciju, da mi ostavite repliku na komentar.nHvala

avatar
Sunday, 15.10.2017
13:19

zasto je ovo bruka? to je samo realnost ponasanja SRPSKOG naroda!!!!

avatar
Pinky
Sunday, 15.10.2017
17:56

Jesi li ti citav momak?

avatar
Zoran Vignjevic
Monday, 16.10.2017
10:59

U pravu si, da smo stoicki izdrzali provokacije, i da je ta farsa prosla bez fizickog incidenta, mi bi se sad smejali. Ta provokacije je smisljena sa namerom da isprovocira, jer oni dobro znaju da smo mi paljevine velike.

avatar
Sunday, 15.10.2017
21:40

Naravno da jesam, to je prosto realna nasa slika naseg ponasanja odnosno vandalizma

avatar
Crveno boja ljubavi
Sunday, 15.10.2017
12:47

To je sve posledica toga sto smo kao nacija jadni postali,bukvalno ne samo sto ne znam nijednu osobu,vec mi niko ni ne izgleda da bi sada peske isao preko albanije do Grcke,svi bi usli u svoje domove i cekali sta ce biti. Nije na toj utakmici problem ta minus 3 boda,ali da smo ispali face,pustis lepo navijace da odrade sta najbolje umeju,svakog njihov gradjanina uhapsis i drzis dok ne saznas ime i tom lepo das 40 godina robije,ali mi smo ih sve pustili ko da su nam uslugu ucinili,a ne ponizili celu naciju.

avatar
Al(a)din
Sunday, 15.10.2017
12:33

Nekada ce pravda stici

avatar
Stabber
Sunday, 15.10.2017
13:21

Nikad, jer se o ovome vise i ne prica

avatar
Al(a)din
Sunday, 15.10.2017
16:45

Nekada ce se i njima desavati kao i Srbima sto se desava

avatar
Sunday, 15.10.2017
12:27

Pohapsio bih im ja celu delegaciju sa sve igračima pod optužbom kontrašpijunaže i rušenja ustavnog poretka pa sve u CZ. Kao token za pregovaranje.

avatar
pjer
Sunday, 15.10.2017
13:29

kad hoces da resis problem pocnes od korena a ne od lista koji ce se opet izroditi!

avatar
Sunday, 15.10.2017
21:39

Je to tačno teorijski ali pošto smo uradili apsolutno ništa - u praksi se desilo sledeće - posramili Srbe u sred BG/a pa ih našamarali preko UEFE i onda im uzeli bodove za zelenim stolom i izbacili iz takmičenja. Da smo uradili nešto, makar nešto - gore nije moglo da bude što se epiloga tiče.

avatar
Paris Saint Germain
Sunday, 15.10.2017
14:02

sto sve u zvezdu? ne razumem...