Ovako je bilo pre tri godine - Bruka koja se neće zaboraviti!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 15. oktobar 2017.

  • 12:23

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Ono po čemu ćemo, nažalost, pamtiti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, dogodilo se pre tri godine. Doživeli smo šamar od koga smo se oporavili ali koji ćemo pamtiti zauvek.

Ovako je bilo pre tri godine - Bruka koja se neće zaboraviti!
Foto: Epa/Koča Sulejmanović
Pogađate, radi se o famoznoj utakmici između Srbije i Albanije u Humskoj, 14. oktobra 2014. godine.

Bio je to tek početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, Srbija je, doduše, pre toga već "uspela" da kiksne u Jerrmeniji, gde je jedva izvukla bod i tako najavila totalni kolaps u grupi za koju smo svi verovali da ćemo je rutinski pregrmeti.

Međutim, ispostavilo se da se te oktobarske večeri na stadionu Partizana dogodio takav šamar našem nacionalnom timu, fudbalu, ali i državi, čije posledice su se osećale sve do minulog kvalifikacionog ciklusa.

Sama pomisao na onaj dron sa velikoalbanskom zastavom koji je nekoliko minuta leteo iznad tridesetak hiljada šokiranih ljudi na tribinama stadiona u Humskoj, i danas izaziva osećaj besa i nemoći, pogotovo sada kada znamo da albanski provokatori ne samo da nisu kažnjeni zbog ovoga, već i "debelo" nagrađeni kasnijim odlukama evropskih fudbalskih "disciplinaca".

Ne samo da je Albaniji upisana pobeda koju nije ostvarila, već je našim "Orlovima" na kraju dopisan i "minus 3" na tabeli, pa smo u jednom periodu imali najlošiji skor od svih reprezentacija koje su učestvovale u kvalifikacijama.

Srbija Albanija
Foto: Epa/Srđan Suki

Naravno, kao i obično, u svemu što nam se dogodilo ima i naše krivice, jer se, jednostavno, nije smelo dozvoliti da se iste večeri najviše priča o našim, Evropi dobro poznatim huliganima, koji su se, eto, ponovo našli tamo gde nikako ne bi smeli posle Đenove, ali ne samo na tribinama, već i na sred terena, gde su umesto redara baš oni želeli da zavode red i obračunavaju se sa albanskim fudbalerima.

Na sve to su se nadovezale i očajne partije naših najboljih fudbalera u nastavku kvalifikacija, počev od onih 1-3 protiv Danske u Beogradu, do završnih 1-2 na istom mestu protiv Portugala.

Ostala nam je, kao veoma slaba uteha, pobeda u Elbasanu kojom smo počeli da se dičimo i hvalimo, ali samo nepuna tri dana, jer onda smo shvatili da ćemo ipak Albance gledati na Evropskom prvenstvu, umesto naših fudbalera.

Dakle, bolna godišnjica za nas, svi bismo da to što pre zaboravimo, ali možda bi umesto zaborava bilo bolje da smo nešto i naučili iz svega toga, kako nam se takve stvari ubuduće ne bi ponavljale.

  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari