Nikada ne odustajte od snova, možda ćete jednog dana trenirati Bejla i Ronalda!

 • Autor: Miloš Marković

 • 09. mart 2014.

 • 11:40

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Vera u život, sopstvene mogućnosti i snagu snova nebrojeno puta su do sada poslužili kao pokazatelji da u životu nikada ne treba odustajati.

Nikada ne odustajte od snova, možda ćete jednog dana trenirati Bejla i Ronalda!
Priča gospodina Pola Klementa, fudbalskog trenera iz Londona, svedoči u prilog tvrdnji iz uvoda.

Dok se rejting engleskog fudbala srozava, pa tako i rejting engleskih trenera, 41-godišnji Klement priča je za sebe.

Nastavnik fizičkog vaspitanja, koji se u životu susreo sa brojnim problemima i ličnim tragedijama, primer je da od snova ne treba odustajati, te dokaz čoveka koji upravo živi svoj san.

Kao desetogodišnjak, Klement je 1982. godine doživeo ličnu tragediju.

Njegov otac, defanzivac Kvins Park Rendžersa Dejv Klement, izvršio je samoubistvo. Emotivno rastrojen, Klementov otac nije uspeo da se izbori sa činjenicom da je doživeo povredu, prelom noge, te je sebi oduzeo život!

"Bilo mi je deset godina, ali i dalje ga se jasno sećam i pamtim neke naše razgovore. U to vreme je počeo da razmišlja i o trenerskoj karijeri, uzeo je i licencu. Znam da je upravo on imao veliki uticaj na mene i na ovo što sam postao danas.", rekao je Klement.

Odrastao bez oca, Pol Klement je svoj život posvetio sportu, sadašnji posao - pomoćnog trenera Real Madrida upravo radi u čast tragično preminulog oca.

Dok je kao nastavnik fizičkog razmišljao o budućnosti, Klement pre 15 godina nije mogao ni da zamisli gde će biti danas.

"Do pre 15 godina sam predavao fizičko u školi. Nikada nisam ni pomišljao da ću jednoga dana raditi u Real Madridu, ali iz ove perspektive vidim da je u životu sve moguće.", rekao je Klement koji je prešao dug put od škole do treniranja Čelsijevih klinaca u Batersiju, do klupe londonskog tima u Skolarijevoj eri, preko Pari Sen Žermena do Real Madrida.

Karlo Anćeloti je toliko bio impresioniran radom ovog stručnjaka iz Londona, da je odlučio da ga sa sobom povede u Madrid.

Poveo bi sigurno i Nika Broda, velikog prijatelja Pola Klementa, sak ojim je zajedno radio u Parizu, a koji je ipak tragično nastradao prošlog januara. Tu dolazimo do novog tragičnog detalja iz čudesnog putovanja Anćelotijevog (drugog) pomoćnog trenera.

"Bio je to 18. januar. Čuli sm ose telefonom, bio je u kolima, trebalo je da se nađemo kasnije tog dana. Rekao mi je da mu se auto pokvario, da je ostao kraj puta. Nakon pola sata, zvao sam ga ponovo, nije se više javljao."
, priča Klement za prijatelja koji je život izgubio kada je na njega naleteo drugi automobil.

Uprkos teškog životnog puta i problema sa kojima se suretao od mladih dana, Klement je pravi dokaz da ne treba odustajati.

Anćelotijeva desna ruka, Klement je (možda i nepravedno) u senci Zinedina Zidana, ali Italijan ima visoko mišljenje o ovom stručnjaku, čija svakodnevnica se sastoji od toga da izdaje 'naređenja' fudbalerima kakvi su Kristijano Ronaldo i Garet Bejl, pre toga i jedan Zlatan Ibrahimović.

Poruka je jasna, nikada ne odustajte. Ko zna, možda ćete kroz 15 godina sedeti na klupi kluba sa Santjago Bernabeu stadiona...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari