Nije samo Gutman, najpoznatija fudbalska prokletstva!

 • Autor: Boris Jovanović

 • 15. maj 2014.

 • 20:31

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Sajt "Bličer report" podsetio na neverovatne fudbalske priče, timove koje proklinju porodice koje su iselili, lopte koje pucaju, ekipe koje ispadaju zbog sudijske kletve i slične stvari...

Nije samo Gutman, najpoznatija fudbalska prokletstva!
Prokletstvo ili ne?

Možete da verujete u te stvari ili ne, svejedno, ovakve priče uvek izazivaju zebnju, ali sa druge strane služe da se objasne neverovatne stvari koje se dešavaju pojedinim fudbalskim timovima.

Recimo Australijanci su "zaboravili" da plate plemenskog vrača na gostovanju u Rodeziji, odnosno današnjem Zimbabveu 1970. godine, on je spalio kosti kraj stativa, "Oziji" su slavili, ali su mu ostali dužni 1000 dolara.

Prokleo ih je, nisu se plasirali na Mondijal u Meksiku, četiri godine kasnije nisu postigli gol, a onda do 2006. nisu ni igrali. Možete da zamislite kako su se osećali 1982. kada su igrale njihove komšije sa Novog Zelanda.

Prokletstvo je trajalo do 2006. skinuli su ga 2004. kada je TV voditelj Džonatan Safran otputovao u Afriku i platio vrača koji je skinuo kletvu.

U Kolumbiji je izvesni Benjamin Urea, predsednik Amerike iz Kalija bio veliki protivnik toga da se klub profesionalizuje. Nadglasan je, pa je prorekao da Amerika nikada neće biti šampion. Prokletstvo je trajalo 31 godinu, 1980. su čak vršili obred isterivanja nečastivog na centru, isplatilo se, Amerika je već sledeće sezone bila šampion, a obeležili su osamdesete u tamošnjem fudbalu i bili prvaci 7 od 10 puta u pomenutoj deceniji.

Derbi Kaunti je 1895. iselio porodicu Roma kako bi napravio teren, prokleli su ih, a proročanstvo je bilo da neće osvojiti FA kup. I nisu do 1946. izgubili su tri finala. Onda su neki drugi Romi skinuli prokletstvo pa su "Ovnovi" dobili finale kupa protiv Čarltona. Niko ih nije mogao ubediti da tu nema nečega jer je na 1:1 pukla lopta, a slavili su na kraju ubedljivo, sa 4:1.

Slično je učinio i Birmingem, proteravši naseljenike sa Sent Endrjuza, ali ovo prokletstvo nije ostvareno jer su "Bramiji" osvojili nekoli trofeja u 20. veku. Ipak, bili su opsednuti kletvom, kačili krstove na reflektore, a njihov nekadašnji menadžer Bari Fraj je od proroka dobio poruku da urinira kraj korner zastavica kako bi izbrisao prokletstvo.

Sautempton početkom ovog veka nikako nije uspevao da pobedi na "Sent Meriju", na koji se preselio 2001. sa "Nju Dela". Pozvali su u pomoć pagansku sveštenicu koja je zajedno sa arheologom isterala zle duhove. Tog popodneva su Sejntsi savladali Čarlton i konačno u novembru ostvarili prvi trijumf kod kuće. Možda je deo problema bila i činjenica da je jedan od radnika, navijača Portsmuta koji je zakopao dres svog kluba, ali je kasnije video objavio na netu, pa je bilo lako naći otkopati dres "Pompeja".

Iz Norveške stiže neverovatna priča, derbi su u drugoj ligi igrali Alta i Hamerfest. Alta je slavila sa 2:1, iz Hamerfesta su optužili sudiju da je kriv, on je tražio da mu se izvine. Odbili su i ismejali ga u lokalnim novinama, on im je poručio da neće pobediti do kraja sezone. Tako je i bilo, Hamerfest koji je dobro startovao je ređao neuspehe, probali su i da skinu prokletstvo nekim vikinškim obredima, ali su ispali iz lige.

Dakle, ostaje da verujete, a uvek možete da opravdate poraz, ili se obratite nekoj babi u Šumadiji, "što saliva stravu", kako bi vam pomogla da pobedite.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari