Na današnji dan se 'rodio' Mondijal

 • Autor: Boban Filipović

 • 28. maj 2014.

 • 21:02

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

28 maja 1928. godine Kongres FIFA je u Amsterdamu doneo odluku o održavanju međunarodnog fudbalskog turnira, poznatijeg kao Svetsko prvesntvo.

Na današnji dan se 'rodio' Mondijal

Do tada su se fudbalski turniri pod okriljem FIFA igrali samo u okviru Olimpisjkih igara počevši od Antverpena 1920. godine.

Budući da je Urugvaj bio šampion dva puta uzastopce, 1924. godine i Parizu i četiri godine kasnije u Amsterdamu, pala je odluka da ova južnoamrička zemlja bude domaćin prvog Mondijala, koji je održan 1930. godine.

Na njemu je učestvovalo ukupno 13 reprezentacija, od toga sedam iz Južne Amerike, čeitri iz Evrope i dve iz Severne Amerike. Postojale su četiri grupe (jedna sa četiri, tri sa tri ekipe), a prvoplasirani je išao u polufinale i borbu za medalje.

Prvi meč u istoriji svetskih prvenstava odigran je 13. jula 1930. godine, snage su odmerili Francuska i Meskiko, 'Galski petlovi' su bili bolji rezultatom 3:1.

Na prvom Mondijalu učešće je uzela i Kraljevina Jugoslavija, tamo u grupi savladala Brazil i Boliviju, završila ga je kao treća u ukupnom plasmanu, i kao najbolje plasirana evropska reprezentacija.

Svedočanstvo o ovom velikom događaju na romantičan način prikazano je filmovima 'Montevideo, Bog te video'.

Najupečatljiviji trenutak celog turnira desio se u polufinalu između Kraljevine Jugoslavije i Urugvaja, kada je jedan žandar vratio loptu na teren iz gol auta, posle čega su domaćini postigli gol koji nije bio poništen. Međutim, taj detalj, koliko god neregularan i za ovo vreme nepojmljiv bio, nije značajno uticao na rezultat, budući da su Urugvajci slavili sa ubedljivih 6:1.

urugvaj '30

Urugvaj je postao prvi svetski šampion, pošto je u finalu pobedio Argentinu sa 4:2, čime je potvrdio dominaciju svetskim fudbalom posle dve osvojene Olimpijade.

Najbolji strelac turnira bio je 'Gaučos' Giljermo Stabile sa 8 golova.

Nijedan od učesnika prvog Mondijala više nije me]u živima, poslednji je umro Argentinac Fransiscko Varela 30. avgusta 2010. godine tek što je napunio 100 godina.

urugvaj 50

Na narednom Mondijalu održanom na tlu Južne Amerike, 1950. godine u Brazilu, Urugvaj je osvojio svoju drugu titulu svetskog šampiona. 'Urusi' su u finalu preokrenuli rezultat protiv Brazila na 'Marakani'i pobedili sa 2:1, domaćinu je i nerešen rezultat bio dovoljan za trofej namenjan najboljem na planeti.

Iz tog razloga u Urugvaju je nastala legenda o 'Fantomu', duhu legendarog Điđe, čoveku koji je postigao pobednički gol u čuvenom 'Marakanazu', i od čijeg se pomena imena Brazilcima i dan danas ledi krv u žilama.

Urugvaj je aktuelni šampion Južne Amerike, poslednji je obezbedio plasman na predstojeći  Mondijal u zemlji u kojoj se već peo na krov sveta. Na prošlom Svetskom prvenstvu pre četiri godine u Južnoj Africi bio je najbolje plasrana ekipa sa svog kontinenta, završivši turnir na četvrtom mestu u ukupnom plasmanu.

suarez

Tabarezova četa, predvođena paklenim napadačkim triom: Suarez - Kavani - Forlan, takmičiće se u Brazilu u grupi sa Engleskom, Kosta Rikom i Italijom. • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari