Na današnji dan - "Plava" rapsodija u Gelzenkirhenu!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 18.06.2018.
12:53
Izvor: Sportske.net

Pobeda koju je Miljanićeva Jugoslavija ostvarila 18. juna 1974. godine u Gelzenkirhenu i dalje je najubedljivija u istoriji našeg nacionalnog tima.

Screenshot/You Tube
Screenshot/You Tube

Povezane vesti

U momentu kada se fudbalska reprezentacija Srbije bori za plasman u eliminacionu fazu Svetskog prvenstva u Rusiji, prisećamo se utakmice odigrane pre više od četiri decenije u Gelzenkirhenu.

Jubilarno deseto Svetsko prvenstvo održano je u Zapadnoj Nemačkoj, a osim domaćina na turniru je učestvovalo još petnaest reprezentacija među kojima je bila i ondašnja Jugoslavija.

"Plavi" su u prvoj fazi turnira igrali u Grupi 2 protiv selekcija Brazila, Zaira i Škotske, a ubedljiv trijumf nad jedinom afričkom selekcijom na Mundijalu i remiji sa braniocem trofeja i ostrvljanima bili su dovoljni da se zauzme prvo mesto u grupi.

Na startu turnira Jugoslavija je odigrala bez golova sa tadašnjim braniocem trofeja Brazilom, a onda je u drugom kolu usledila "Plava" rapsodija u Gelzenkirhenu.

Reprezentacija današnje Demokratske republike Kongo tada se takmičila pod nazivom Zair. Meč između Jugoslavije i Zaira odigran je na "Parken Stadionu" pred nešto više od 30.000 ljubitelja fudbala koji su mogli da vide najubedljiviju pobedu u istoriji reprezentacije Jugoslavije i selekcija koje su je nasledile na Mundijalima.

Samo u prvom poluvremenu golman Zaira vadio je šest puta loptu iz mreže, da bi u nastavku Jugoslavija upisala još tri pogotka i kompletirala najubedljiviji trijumf u svojoj istoriji rezultatom 9:0 (6:0)!

Jugoslavija: Marić, Buljan, Hadžiabdić, Oblak, Katalinski, Bogićević, Petković, Šurjak, Bajević, Aćimović, Džajić;

Selektor: Miljan Miljanić.

Het-trik je postigao Dušan Bajević, a po jednom su pogađali Dragan Džajić, Ivica Šurjak, Josip Katalinski, Vladislav Bogićević, Branko Oblak i Ilija Petković.

Nakon ubedljive pobede nad Zairom reprezentacija Jugoslavije remizirala je sa Škotskom u trećem kolu, ali je zbog najbolje gol razlike zauzela prvo mesto u grupi ispred Brazila i ostrvljana.

Činilo se da će sjajna generacija koju je sa klupe vodio Miljan Miljanić biti kadra da ide do samog kraja, ali su u drugoj fazi takmičenja usledili katastrofalni rezultati.

Sa tri poraza u Grupi B Jugoslavija je završila na poslednjem mestu i ostala bez šanse da se bori makar za treće mesto.

Titulu svetskog prvaka osvojila je Zapadna Nemačka, a treće mesto Poljaci. Članovima te reprezentacije posle svega je ostalo da se diče podatkom da su 18. juna 1974. godine postavili rekord koji je još uvek aktuelan.

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
PAOLO I POL (SINGER)
Monday, 18.06.2018
15:27
avatar
Monday, 18.06.2018
13:24

2000. на овај дан, на нашем за сада последњем европском првенству победа над Норвешком 1:0 која нам је отворила врата наредне фазе, треба ли подсећати шта је било на овај дан пре 8 година и каква је еуфорија била након тога ... Ех да можемо да тражимо да стално играмо на овај дан ... :)