"Mono" Burgos - Navijače ne možeš da prevariš...

  • Autor: Boris Jovanović

  • 15. april 2014.

  • 14:04

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Nekadašnji roker u rukavicama, čovek koji je pretio da će pretući Murinja, Simeoneova senka, može mirne duše da konstatuje da je uvek i svuda bio "broj 1" u očima navijača.

Kada Herman Burgos ustane sa klupe i kaže Murinju, "Ako dođem tamo, otkinuću ti glavu, nisam ti ja Tito Vilanova", on to i misli.

Posle je Portugalac u svom stilu pitao, "Ko je ovaj", ali bolje za njega da nije došlo do fizičkog kontakta.Jer, "Mono" odnosno "Majmun" Burgos je čovek koga se jedino ne plaši njegov šef, Dijego Simeone. Uostalom, on je zbog "Čola" zapostavio svoju muzičku karijeru i okrenuo se trenerskom poslu.

Jednom je u finišu karijere Burgos pevao sa svojim bendom "Garb", "Fudbaler umire, ali muzičar živi večno", no sada je promenio mišljenje.

"Ja sam roker, ali ne možeš bez fudbala", objasnio je pre neku godinu čovek od poverenja Dijega Simeonea.

Njih dvojica se razumeju.

"Bili smo godinama saigrači u reprezentaciji, proveli smo dve godine u Atletiku. Kad razmislim, više sam puta spavao sa njim i doručkovao nego sa porodicom", smeje se Burgos.

Argentinci sa svojom opsednošću nadimcima ne misle ništa loše kada Burgosa zovu "Mono".Nadimak "Majmun" dobio je zbog stila branjenja, akrobatskih intervencija, hitrine. Kao i većina južnoameričkih golmana, on je bio srčan, ponekad i previše, imao sjajan refleks, ali i često ostajao praznih šaka leteći u prazno nakon centaršuteva.

Dugi niz godina "Mono" je bio drugi golman "Gaučosa", rezerva Pablu Kabaljeru na jednom, a Karlosu Roi na drugom Mondijalu. Nekako je uvek bio "broj 12", kada je stigao u Evropu iz River Plate, Burgos je dve sezone grejao klupu zemljaku Leu Franku u Majorki. Branio je za Atletiko u onoj sezoni kada su se vratili iz Segunde u Primeru, uvek idol navijača zbog neobičnog izgleda i srčanosti. I sada, često Kalderon skandira "Majmunu", koga su nedavno jedva zadržali protiv Barse da ne isčupa srce sudiji na terenu.

Inače, Burgos je poznat i kao čovek koji je Saviolu nazvao "Zeka", u vreme kada je ovaj počinjao u River Plati. "Mono" ga je štitio i bio mu tutor, Saviola mu je jedan od najboljih štićenika."Golmani su uvek najluđi ljudi u timu", priznaje i ne pokušavajući da opravda svoje postupke.

Ali, on je takav, igrači ga se boje jer traži gvozdenu disciplinu, obično su pomoćnici popustljiviji od šefa, ovaj roker nije.

Burgos je rođeni pobednik, Evropljani obično zaboravljaju da je on bio lider jedne od najsjajnijih generacija u istoriji Rivera, osvojili su silna prvenstva devedesetih, kao i Kopa Libertadores. Tu kontinentalna titula je Burgosu donela besmrtnost među navijačima Rivera, odbranio je penal u prvoj utakmici u Kolumbiji, pa su "Milioneri" u revanšu osvojili trofej.

Pobedio je i rak, kaže da je operacija trajala tačno 90 minuta koliko i utakmica i šali se da bolest nije imala šanse, on uvek pobeđuje.

Pre Garba je imao još nekoliko bendova, obožavali su da sviraju obrade, i to pre svega "Stonsa" Montojinog omiljenog benda.

Izdao je nekoliko albuma sa različitim postavama, ostao je u Španiji, trenirao i neke amaterske timove dok ga Simeone nije pozvao. Zajedno su bili na Siciliji, spasili Kataniju, pa u Rasingu i sada su se vratili u Atletiko.

Neke od zanimljivosti vezane za njegovu karijeru su bile da je primio gol od Čilaverta iz slobodnjaka u duelu Rivera i Veleza. Dok je branio za Majorku udario je napadača Espanjola Serana i dobio 11 mečeva kazne.

Jednom je u madridskom derbiju odbranio penal Figu, ali je povredio nos. Nastavio je da brani dok su mu krvavi tamponi visili iz nosa.Bio je simbol spota posle ispadanja Atletika iz lige, kojim je pozvao ostale igrače da ne napuštaju klub i izbore plasman u Primeru. Spot se zove "Ostajem ovde".

Oblačio se ekstravagantno na terenu, sa kačketom, u jarkim bojama, trenerkama koje su čudno visile, kao da je iz neke vremenske mašine zalutao u sadašnjost.Ali, jedno je sigurno, gde god je bio, ostao je idol navijača. U klupskoj himni Atletika rađenoj za vek postojanja "Kolčinjerosa", pominje se i Herman Burgos, iako nije bio posebno kvalitetan golman.

Jer, tribine ne možete da prevarite...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari