Minhen '58 - Iz Beograda u večnost...

Autor: Miloš Marković
sreda 06.02.2019.
12:30
Izvor: Sportske.net

Pre 61 godinu, 6. februara 1958, dan nakon što je Crvena zvezda ugostila Mančester junajted, generacija slavnog kluba tragično je nastradala i otišla u legendu.

EPA/RUI VIEIRA
EPA/RUI VIEIRA

Povezane vesti

Pre 61 godinu fudbalski svet je zanemeo.

Tragedija, jedna od većih fudbalskih, zadesila je Mančester junajted, tu slavnu generaciju fudbalera i tako u zapećak bacila sjajan meč odigran u Beogradu tog 05. februara u okviru Lige šampiona, i to u revanšu četvrtfinala.

Crvena zvezda igrala je u sastavu - Vladimir Beara, Milan Zeković, Novak Tomić, Ranko Borozan, Lazar Tasić, Ljubiša Spajić, Dragoslav Šekularac, Vladimir Popović, Bora Kostić, Jovan Cokić, Rajko Mitić, sa klupe je ove igrače predvodio trener Milorad Pavić.

Legendarni Bazbi je, sa druge strane, predvodio svoje bebe i to poimence - Hari Greg, Mark Džouns, Bil Foulks, Rodžer Birn, Dankan Edvards, Edi Kolman, Bobi Čarlton, Denis Vajolet, Tomi Tejlor, Albert Skenlon, Keni Morgans.

Pred 52 hiljade gledalaca, Crvena zvezda i slavni engleski tim odigrali su meč za pamćenje, meč završen rezultatom 3:3.

Golove su postgli, za Zvezdu Bora Kostić u 46. i 58. minutu, te Lazar Tasić iz penala u 50. minutu, dok su za Junajted strelci bili Denis Vajolet u 2. minutu i Bobi Čarlton u 30. i 31. minutu. Konačan rezultat ovog uzbudljivog dvomeča bio je 5:4 u korist engleskog tima.

Plasman u polufinale elitnog takmičenja nisu fudbaleri engleskog tima dočekali da proslave na pravi način.


    
Vraćajući se kući iz Beograda, 06. februara, u trećem pokušaju da uzleti sa piste mihenskog aerodroma, avion u kome je bilo 44 putnika, čitav tims slavne generacije Mančester junajteda, broj novinara i pristalica kluba, srušio se i usmrtio 23 putnika.

Na putu za Englesku, let 609 primoran je da se prekine kako bi se dopunilo gorivo, avion koji je prevozio ekipu Mančester Junajteda sleteo je u Minhen odakle su piloti Džejms tejn i Kenet Pajment u dva navrata pokušavali da podignu avion sa piste.

Treći u ovom konkretnom slučaju nije bio i srećan, već koban pokušaj.

Otežavajuća okolnost kod poletanja bio je i sneg koji je u tom trenutku padao, pista je bila pokrivena padavinama, avion je izgubio na brzini, proleteo je kroz ogradu, udario u obližnje zgrade.

Rezultat nesreće je bio poražavajući.

Među nastradalim osobama bilo je osam fudbalera koji su život izgubili na licu mesta. Kapiten tima Rodžer Birn, Mark Džouns, Edi Kolman, Tomi Tejlor, Liam Vilan, Dejvid Peg i Džef Bent. Nakon deset dana, život je u bolnici izgubio i Dankan Edvards.

Menadžer ekipe Met Bazbi je pretrpeo teške povrede, napadač Bobi Čarlton je zaradio potres mozga i povredu glave.

U čast nastradalih fudbalera, Crvena zvezda je dala predlog Evropskoj kuči fudbala da se Mančester junajtedu dodeli počasna titula šampiona Evrope.

Junajted je te sezone imao ogromnih problema u ligi, tragedija je uzela danak i na psihičkom planu.

Prošlo je više od šest decenija, a Engleska i čitav svet i dalje pamte. Bazbijeve bebe ostaju večno u mislima pravih fudbalskih ljubitelja, tragedija koja se desila te kobne 1958. ostaje kao nemilosrdni podsetnik...

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
theDarkKnightRises
Tuesday, 06.02.2018
16:30
avatar
Tuesday, 06.02.2018
14:35

Kostic, ne Krstic. Milan je tad trebao (da ne kazem morao) ljudski da pusti Mancester da prodje u finale, ne znam da li smo tad i sami predlozili tako nesto, ali, mozda bismo bili kaznjeni da smo odbili da igramo protiv njih...