Miho okreni se, videćeš "Mocarta"!

Autor: Boris Jovanović
nedelja 02.11.2014.
12:53
Izvor: Sportske.net

Andrea Pirlo je na korak od Siniše Mihajlovića. Večna lista najboljih izvođača slobodnih udaraca u Seriji A bi uskoro mogla da dobije novog vladara. Pirlova trka sa vremenom, kako je sve počelo?

Beta/AP Photo/Massimo Pinca
Beta/AP Photo/Massimo Pinca

Povezane vesti

Andrea Pirlo je sinoć prekinuo Juventusovo mučenje, posle sat mu je dojadilo, pogodio je iz slobodnjaka, savladao Basija, pa su se stvari pomerile sa mrtve tačke.

U Italiji ima jedna izreka da je "slobodnjak" najbolji način da se probudiš iz kome kada ti ne ide na terenu i Pirlo je upravo to uradio, njegov 27. gol u Seriji A iz slobodnjaka, sada je na korak od Siniše Mihajlovića.

Srpski bombarder je terorisao Apenine godinama, nesrećni Fabricio Feron ga je upamtio jer mu je Miha dao het-trik iz slobodnjaka, a Pirlo je jedini koji je uspeo da se približi Siniši.

Mitski Aleks Del Pjero je dao 22, Bađo gol manje, Zola je stigao do 20, dok je Toti na istoj koti, ali on sve ređe izvodi slobodnjake i teško je verovati da može da napreduje značajno na listi.

Andrea Pirlo vodi bitku sa vremenom, ostala su još dva gola, videćemo da li je ovo njegova poslednja sezona u Juventusu, iako ima ugovor, privlači ga Amerika i ogroman novac koji može da dobije u MLS.

Pirlo je proučavao Žuninja kome je otac otkrio tajnu kao klincu. Doduše lako je meni da pišem i vama da čitate, sva je veština u tome da pogodite loptu određenim delom stopala, kako bi se zavrtela i počela da propada pred golmanom. Ta nepravilna putanja je ključ, a teže je izvesti ako ste bliži golu, nema dovoljno vremena da gravitacija odradi svoje.

"Zovite me Pirlinjo", kroz smeh kaže Andrea zbog koga je ekonomat Milana osiromašio jer je vežbajući, odnosno studirajući Žuninjov način lansirao lopte kao u NFL, preko ograde "Milanela".

Ali, upornost se isplatila, ukupno je dao 40 golova u karijeri iz slobodnjaka, od toga osam za reprezentaciju, ugradio je jedan i u svetsku titulu sa Mondijala 2006.

Pirlo uz smeh kaže da je samo imitator, a Mihajlović i dalje smatra da je bolje izvodio slobodnjake od Italijana.

"Ma, pusti utisak, brojevi su presuda", rekao je jednom prilikom, doduše tada je Pirlo bio na bezbednih -4. Sada je gol udaljen od Srbina, doduše nije se baš proslavio u poslednje vreme, pre Empolija juče, je pogodio mrežu Liona u LE prošlog proleća. Da li mu curi vreme, hoće li prestići Mihajlovića?

Teško je reći, ali u odbranu bivšeg srpskog selektora, on je odigrao manje mečeva u Seriji A od Pirla koji je debitovao u 16. godina, ali standardno počeo da igra tek par sezona kasnije.

Kako je sve počelo?

U Breši i Interu Pirlo nije ni šutirao slobodne udarce, među "Rondinelama" je bilo mnogo starijih, na "Meaci" je Rekoba bio neprikosnoven.

Prvi gol je Pirlo postigao tek 2001. U stvari, bio je to njegov prvi gol za Milan, savladali su Parmu sa 3:1, Di Lućija je bio nemoćan nakon "Mocartovog" slobodnjaka.




Ostalo je već neka druga priča...

Ne propustite