"Latini su stare varalice"

Autor: Boban Filipović
sreda 13.09.2017.
13:26
Izvor: Sportske.net

Naša košarkaška reprezentacija ima bogatu i burnu istoriju duela sa Italijom. Početkom 80-ih i krajem 90-ih godina prošlog veka to je bio veliki rivalitet, te nije zgoreg podsetiti se tih crtica...

Epa/Srđan Suki
Epa/Srđan Suki

Povezane vesti

Da ne bi sezali u mnogo daleku prošlost, krenućemo od Nanta 1983. godine.

Tada Jugoslavija nije prošla grupu zbog poraza od Španaca i Italijana, a ta utakmica sa 'Azurima' ostaće upamćena po velikoj tuči igrača dva tima u samoj završnici, u kojoj je Dino Menegin pošteno izudarao Dragana Kićanovića zbog čega je Goran Grbović na njega krenuo makazama! Italija je tada slavila sa 91:76, a kasnije se okitila prvom zlatnom medaljom u svojoj istoriji. Jugoslavija je završila kao sedma.

Naredni okršaj ove dve reprezenatcije na Evrposkim prvenstvima viđen je u Zagrebu 1989. godine. Jugoslavija je tada u 1/2 finalu razbila Italiju sa 97:70, a potom i Grčku u finalu (98:77) i osvojila zlato.

Dve godine kasnije Italijani su bili domaćini, uspeli da stignu do finala gde ih čekala Jugoslavija. Iako su bili puni optimizma zbog pobede nad našom reprezentacijom na pripremama, kao i zbog izostanka Dražena Petrovića sa takmičenja, busali se u grudi i najavljivali osvatu za Zagreb, ipak nisu mogli bolje od poraza od čete Dude Ivkovića sa 15 poena razlike. Jugoslavija je odbranila titulu prvaka Evrope. To je bila poslednja zlatna medalja koju je osvojila država koja se zvala SFRJ.

1993. u Nemačkoj naša reprezentacija nije imala mogućnost da brani zlato iz Rima zbog embarga, ali je ono odbranjeno već na sledećem Evropskom prvenstvu u Atini 1995. godine. Jugoslavija je na putu ka pobedničkom postolju na kom se našla jošp i Litvanija , a sa koga je sišla Hrvatska i više se nikada na njega nije vratila, dobila Italiju u grupnoj fazi sa 87:74.

Naredni Evrobasket u Barseloni '97 doneo je još jedno zlato za jugoslovensku košarku. 'Plavi' su tada u grupnoj fazi poraženi od 'Azura' 74:69, ali im je to sa kamatom naplaćeno u finalnom meču - 61:49. Najupečatljiviji detalji sa tog finala su veoma čvrsta odbrana Zorana Savića nad Gregorom Fućkom, tada najboljim italijanski košarkašem. Savić je već na startu utakmice jednom 'sekiricom' isekao Slovenca sa italijanskim pasošem, uterao mu strah u kosti, epilog je bio njegov katastrofalan učinak sa linije penala. Osim toga, pamti se  i pokušaj ubistva Saše Đorđevića od strane Alesandra Abija, usled čega je umalo došlo do opšte tuče. Da do nje ne dođe posbrinuo se selektor Željko Obradović.



U pohodu na svetki tron 1998. u Atini, četa Željka Obradovića je jedini poraz doživela od Italije (60:61) u grupnoj fazi. Milenko Topić je promašio šut za pobedu sa svoje pozicije, sa poludistance. Taj poraz je, ispostaviće se, bio dobra opomena, pretopljen je u zlato.

Na Evrobaksetu u Francuskoj 1999. godine, prekinut je niz jugoslovenskih zlatnih medalja. U polufinalu su nas eliminisali Italijani (71:62) predvođeni maestralnim Amerikancem Karltonom Majersom, a potom su na njegovim krilima pobedli Španiju u finalu i postali prvaci Evrope drugi put u istoriji. SRJ je osvojila bronzu u košarci u vreme dok je zasipana bombama od strane NATO pakta.

Jugoslavija se 2001. u Istanbulu vraila na krov Evrope predvođena Svetislavom Pešićem. Tada se nismo sureli sa 'Azurima'. To je poslednja osvojena zlatna medalja naše košarkaške reprezentacije na Evropskim prvenstvima.

Bodiroga

Nismo se sastajali na velikim takmičenjima do Olimpijskog turinra u Atini 2004. godine, a zanimljivo je da smo jedinu pobedu na tom turniru zabeležili baš protiv Italije - 74:72. 'Azuri' su dogurali tada do finala, gde su poraženi od Argentine i to srebro je njihova poslednja medalja na velikim takmičenjima. Reprezentacija Srbije i Crne Gore je završila na razočaravajućem 11. mestu.

Onda je usledila petogodišnja pauza u duelima naše i italijanske reprezentacije, to je period kada smo i mi i on bili u "kanalu".

Pod imenom Srbija prve mečeve sa Italijom smo igrali u kvalifikacijama za Evrobasket u Poljskoj 2009. godine. Pobedili smo u oba duela, 78:64 u Kaljariju i 72:52 u Beogradskoj Areni. U Poljskoj smo osvojili srebrnu medalju, a Italijani nisu ni uspeli da se plasiraju na završni turnir.

Na EP u Litvaniji 2011. godine, Srbija je bila bolja od Italije u prvom kolu grupne faze, rezultat je bio 80:68. Na tom šampionatu nismo uspeli da ostvarimo cilj i da budemo među prvih šest kako bismo otišli na OI u London. Kao aktuelni vicešampioni Evrope i četvrtoplasirani na Mundobasketu u Turskoj godinu dana ranije, završili smo kao osmi, a dve godine u kasnije u Sloveniji bili smo za jednu poziciju bolje plasirani.

U borbi za sedmo mesto koje je obezveđivalo poslednju kartu za Mundobasket u Španiji, Srbija je savladala Italiju rezultatom 76:64, ispostavilo se da je to bio izuzetno važan trijumf jer da njega nije bilo, ne bi bilo ni srebrne medalje na Svetskom prvenstvu, na kom je počela Đorđevićeva era na klupi reprezentacije.

Konačno, na prošlom Evrobasketu smo se takođe sastali i to u poslednjem kolu grupne faze u Berlinu u utakmici koja je odlučivala ko će biti prvi u grupi. Predvođeni kapitenom Milošem Teodosićem, 'Orlovi' su trijumfovali sa 101:82. Litvanija je tada zaustavila 'Azure' u četvrtfinalu i sprečila njihov povratak na vrh, a nas u polufinalu i ostavila nas bez medalje.

Milos Teodosic

Nije zgoreg pomenuti da su Srbija i Italija odmerile snage na Akropolis Kupu u Atini uoči ovog Evrobasketa. Bobi Marjanović je bio ključ pobede (83:75), ubacio je 21 poen i imao 8 skokova, kod Italijana je bio najbolji Marko Belineli sa 20 poena.

Na papiru deluje da imamo veliku prednost na centarskim pozicijama, da tu možemo da napravimo razliku, ali selektor Đorđević je već upozorio da je teško dobiti jednu ekipu dva puta u kratkom veremneskom periodu. Naš poraz od Rusa u grupi je dokaz te tvrdnje, pošto smo i 'Zbornaju' tukli na pripremnoj utakmici ovog leta na turniru u Hamburgu.

Ipak, kladionice smatraju da je Srbija izraziti favorit u 1/4 finalu protiv Italije, mada se mora priznati da je to više posledica naših dobrih rezultata u poslednjih nekoliko godina i činjenica da pod Đorđevićevim kormilom nikada nisamo završili učešće na velikom takmičenju pre polufinala i da od kad naša reprezentacija igra pod imenom Srbija nikada nije izgubila od Italije, nego na osnovu igara pulena Saše Đorđevića na ovom Evrobasketu.

Danas je dan "D", u večernjim satima saznaćemo da li idemo u borbu za medalje ili pakujemo kofere.

Dan odluke! #srbija #italija #reprezentacija

A post shared by Sportske.net (@sportskenet) on Sep 13, 2017 at 2:34am PDT

Ne propustite

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
mosala1983
Wednesday, 13.09.2017
20:17

Е те 99е је искључово кривац Обрадовић. Елем форсирао је Дивца губимо, мења петорку убацује Томашевића и Топића добијамо, врхунац глупости и данас не могу да се начудим враћа Дивца и изгубимо утакмицу. Жоц кривац.

avatar
AC REVOLTIZAN
Wednesday, 13.09.2017
13:56

Krajem 90-ih i pocetkom ovog veka su nas cesto dobijali u prijateljskim utakmicama, znam da me je to uvek nervriralo, prosto nam nisu lezali. Inace, mi smo od Istanbula 2001. godine samo jednom bili na postolju, to je nesto o cemu treba DOBRO da razmislimo...

avatar
theDarkKnightRises
Wednesday, 13.09.2017
14:26

Nekako nam ne leze Evropska prvenstva posljednih godina i 2015 kad smo bili u najacem sastavu smo zavrsili 4 Ali sad bas mislim posto nismo u najacem sastavu da kjemo da osvojimo prvenstvo

avatar
AC REVOLTIZAN
Wednesday, 13.09.2017
16:43

Daj Boze. Samo da preciziram i za druge citaoce, mislio sam na EP:-D

avatar
Plava Horda
Wednesday, 13.09.2017
13:47

Ne veruj Latinima ni kad darove nose.