Kako je počeo rat u mojoj državi...

  • Autor: Boris Jovanović

  • 13. maj 2020.

  • 10:42

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Prošlo je već 30 godina, svi rođeni i odrasli u SFRJ maksimirsku bitku pamte kao početak stvarnog rata, ali i rekvijem za zajedničku državu osuđenu na propast. Šta se zapravo tog dana desilo na "Maksimiru".

Kako je počeo rat u mojoj državi...
Foto: screenshot: youtube
Sa hrvatske strane čućete romansirane priče o zlim Srbima, prosrpskoj policiji koja je tog dana mlatila samo Hrvate i navijala za navijače Zvezde dok se surovo obračunavaju sa mirnim penzionerima na susednoj tribini.

Gest Zvonimira Bobana, udaranje policajca proglašen je za rađanje nove hrvatske države,  nije udario Srbina jer policajcu na čelu ne piše koje je nacionalnosti, već Bošnjaka koji mu je kasnije, što je još jedan detalj za latinoameričku seriju oprostio.

Srpska verzija je takođe sapunica o hrabrim navijačima koji su nenaoružani stigli u mrski Zagreb i suprotstavili se povampirenom ustaštvu.

Mržnja je već bila posejana i ono što se dešavalo na "Maksimiru" nema nikakve veze sa fudbalom. Oni sa jeftinijim ulaznicama će ponosno konstatovati da je CNN uvrstio meč između Dinama i Zvezde u pet fudbalskih utakmica koje su promenile svet.

Obe strane su, što se kaže, bile raspoložene za svađu, sve je bilo brižljivo planirano, tajne službe su s obzirom na sastav "gostujuće" ekipe umešale prste, ali ni domaćin nije bio naivan, regrutovani su nasilnici u tim danima, pa su BBB, u stvarnosti daleko iza ostalih navijačkih grupa timova "velike četvorke" istrčali u najjačem sastavu.

Postoji mnogo verzija, gostujući navijači tvrde da su ih gađali "simpatizeri Dinama" sa susedne tribine što ih je razbesnelo pa su probili kordon i ogradu kako bi se obračunali sa pristalicama domaćih.Domaći navijači su probili ogradu i sukobili se sa policijom, koja je optužena da se stavila na stranu Zvezdinim navijača i "direktno služila interesima srpske hegemonije", kako se moglo čuti na hrvatskoj televiziji tih dana.

BBB su pošto je specijalna policija ispraznila stadion obračun sa snagama bezbednosti nastavili na ulicama Zagreba, navijači Zvezde kojih je tog dana bilo između dve i tri hiljade su sprovedeni sa stadion, ukrcani nekako u voz i vraćeni u Beograd. Niko nije poginuo, ali su mučne scene, masovna tuča, paljenje zastave umiruće države praktično poslali poruku da bi neko trebalo da isključi aparate na kojima je održavana SFRJ u životu.Kasnije je vreme dodalo patinu i romantiku na celu priču koja je u stvari samo sudar ogrezlih huligana i kriminalaca instrumentalizovanih kao i uvek od države.

Pojavile su se informacije da su se "navijači" Dinama uz asistenciju novih vlasti spremali za ovaj fingirani "rat", sa druge strane, sam sastav gostujućih navijača jasno pokazuje da je u pitanju sukob koji je planiran i očekivan.

Nekoliko meseci kasnije umesto štangli i kamenja progovorilo je oružje. Do tada su Hrvati organizovali paravojne formacije, očistili policiju kako se ne bi dovodila lojalnost u pitanje. Počeo je krvavi sukob, pa se Maksimir može posmatrati kao generalna proba, odnosno simulacija u strogo kontrolisanim uslovima.

Sa fudbalom to nije imalo baš nikakve veze.

Iskreno, sećate li se rezultata (ali da ne tražite na netu)?

Ne trudite se, nije ni počelo...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari