Kako je počeo rat u mojoj državi...

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 02.08.2021.
12:20
Izvor: Sportske.net

Prošlo je već više od 30 godina, svi rođeni i odrasli u SFRJ maksimirsku bitku pamte kao početak stvarnog rata, ali i rekvijem za zajedničku državu osuđenu na propast. Šta se zapravo tog dana desilo na "Maksimiru".

screenshot: youtube
screenshot: youtube

Povezane vesti

Sa hrvatske strane čućete romansirane priče o zlim Srbima, prosrpskoj policiji koja je tog dana mlatila samo Hrvate i navijala za navijače Zvezde dok se surovo obračunavaju sa mirnim penzionerima na susednoj tribini.

Gest Zvonimira Bobana, udaranje policajca proglašen je za rađanje nove hrvatske države,  nije udario Srbina jer policajcu na čelu ne piše koje je nacionalnosti, već Bošnjaka koji mu je kasnije, što je još jedan detalj za latinoameričku seriju oprostio.

Srpska verzija je takođe sapunica o hrabrim navijačima koji su nenaoružani stigli u mrski Zagreb i suprotstavili se povampirenom ustaštvu.

Mržnja je već bila posejana i ono što se dešavalo na "Maksimiru" nema nikakve veze sa fudbalom. Oni sa jeftinijim ulaznicama će ponosno konstatovati da je CNN uvrstio meč između Dinama i Zvezde u pet fudbalskih utakmica koje su promenile svet.

Obe strane su, što se kaže, bile raspoložene za svađu, sve je bilo brižljivo planirano, tajne službe su s obzirom na sastav "gostujuće" ekipe umešale prste, ali ni domaćin nije bio naivan, regrutovani su nasilnici u tim danima, pa su BBB, u stvarnosti daleko iza ostalih navijačkih grupa timova "velike četvorke" istrčali u najjačem sastavu.

Postoji mnogo verzija, gostujući navijači tvrde da su ih gađali "simpatizeri Dinama" sa susedne tribine što ih je razbesnelo pa su probili kordon i ogradu kako bi se obračunali sa pristalicama domaćih.

Domaći navijači su probili ogradu i sukobili se sa policijom, koja je optužena da se stavila na stranu Zvezdinim navijača i "direktno služila interesima srpske hegemonije", kako se moglo čuti na hrvatskoj televiziji tih dana.

BBB su pošto je specijalna policija ispraznila stadion obračun sa snagama bezbednosti nastavili na ulicama Zagreba, navijači Zvezde kojih je tog dana bilo između dve i tri hiljade su sprovedeni sa stadion, ukrcani nekako u voz i vraćeni u Beograd. Niko nije poginuo, ali su mučne scene, masovna tuča, paljenje zastave umiruće države praktično poslali poruku da bi neko trebalo da isključi aparate na kojima je održavana SFRJ u životu.



Kasnije je vreme dodalo patinu i romantiku na celu priču koja je u stvari samo sudar ogrezlih huligana i kriminalaca instrumentalizovanih kao i uvek od države.

Pojavile su se informacije da su se "navijači" Dinama uz asistenciju novih vlasti spremali za ovaj fingirani "rat", sa druge strane, sam sastav gostujućih navijača jasno pokazuje da je u pitanju sukob koji je planiran i očekivan.

Nekoliko meseci kasnije umesto štangli i kamenja progovorilo je oružje. Do tada su Hrvati organizovali paravojne formacije, očistili policiju kako se ne bi dovodila lojalnost u pitanje. Počeo je krvavi sukob, pa se Maksimir može posmatrati kao generalna proba, odnosno simulacija u strogo kontrolisanim uslovima.

Sa fudbalom to nije imalo baš nikakve veze.

Iskreno, sećate li se rezultata (ali da ne tražite na netu)?

Ne trudite se, nije ni počelo...

Ne propustite

Komentari

17 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vjeko Stojančić
Wednesday, 13.05.2020
11:26

Slucajno sam bio na toj utakmici i znam da je bilo sve pripremljeno naravno od navijaca Dinama pa i pojedinih igraca,dokaz za to je visoka funkcija Bobana u Europskoj kuci fudbala a da je kojim slucajem udario Srbina (a ne muslimana) bio bi predsjednik Fife.

avatar
Don Silvio
Friday, 13.05.2016
17:15

Da je ta drzava bila dobra kao sto se prica ne bi se ni raspala.

avatar
Budimo.ljudi
Friday, 13.05.2016
21:55

Da nije bila dobra, ne bi ni postojala 45 godina

avatar
Budimo.ljudi
Saturday, 14.05.2016
01:48

Ako misliš da su - besplatno školovanje, zdravstvo, redovna plata, zagarantovan posao nakon završene BILO koje škole, zimovanja i letovanja, visok nivo bezbednosti kao i osećaj mira, uvaženosti u svetu i međusobnog poštovanje bili isto što i pripeti konj, e pa onda....

avatar
Don Silvio
Friday, 13.05.2016
22:15

Zas kako pripnes konja za kolac i on nemrda a inace moze povuci metar drva al jedan kolac iz zemlje iscupati nemoze ili barem on tako misli. E tako je i opstala 45 ali je konja ujeo obad pa se otrgno

avatar
Go Hard or Go Home
Friday, 13.05.2016
15:14

Ako nam je,hteli smo SFRJ davno davno,tacnije kralj, eto nam je,a mogli smo sami nastaviti dalje bilo bi nam mnogo bolje nego uci u koaliciju sa vecitim izdajicama. :)

avatar
Krešo Arsenal
Friday, 13.05.2016
13:51

treba krenut dalje, radit na buducnosti i biti prijatelji..to bi bilo normalno,i ljudi jesu takvi ali politika...ja gdje god sretnem srbina voli hrvate, to su normalni ljudi, rekao bih da ste viblagonakloni nama nego vi nama..ali ja se nadam da ce mladi pocet raditi na boljoj buducnost svih nas na ovim prostorima

avatar
Machker
Friday, 13.05.2016
12:38

Proslo dvadeset i sest godina mi jos uvek pricamo o SFRJ. Boze ti sacuvaj! Nemacka i Japansu za to vreme opet postale jako stabilne zemlje, a bile su srusene do temelja. Uvek neki izgovori! Cccc...

avatar
Marko Mare Lazic
Wednesday, 13.05.2015
14:05

skreno, sećate li se rezultata (ali da ne tražite na netu)?nnNe trudite se, nije ni počelo...n nnnBorise, nemas pojma kakav utisak ostavlja ovaj tvoj kraj, svaka ti cast!

avatar
Don Silvio
Friday, 13.05.2016
22:16

Dobro prepisano, ne mislim na tebe nego na njega

avatar
Marco Popovich
Wednesday, 13.05.2015
12:11

Krivi smo mi Srbi,Kralj oce SFRJ,eto nam ga sad

avatar
Стефан Б.
Wednesday, 13.05.2015
14:04

Tako je, SFRJ nikome nije trebala..

avatar
Billionaire
Friday, 13.05.2016
11:05

Trebala je itekako. SFRJ je sila bila u svakom pogledu, a o sportskom da i ne pricamo. Danas imamo samo neke lijepe uspomene i price starijih, dok cijeli svijet nastoji sto vise popljuvati Balkan. Ali tako je kako je, zivjet nam je ovako , nadam se bez ikakvih sukoba vise jer se time vise na kraju nista nije ni postiglo osim velikog broja uzaludno stradalih ljudi. Zivio sport , a politika po strani jer gdje god se upetljala zajedno sa nacionalizmom lose smo prosli.

avatar
zekile
Wednesday, 13.05.2015
15:41

Nemas pojma sta je bila SFRJ. Imali smo uniju kakvoj je svaba zavidio i zato je i izazvao sukob da bi nas nacinio svojim robovima

avatar
giggsy the master
Saturday, 28.02.2015
00:50