Kako je Pele ''zapalio'' fudbalski Kragujevac

Autor: Vladimir Nestorović
četvrtak 29.12.2022.
21:40
Izvor: Sportske.net, kaldrmaskragujevac.rs

Pre 53 godine centar fudbalskih zbivanja u svetu bio je Kragujevac pošto je u tom gradu gostovao najbolji fudbaler sveta.

EPA-EFE/ABIR SULTAN
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Povezane vesti

Kasnih šezdesetih godina čuveni brazilski Santos sa Peleom na čelu kao najboljim igračem na svetu krenuo je na evropsku turneju, a nikako nije mogao da zaobiđe i Srbiju u kojoj se igrao sličan fudbal kao i u najfudbalskijoj zemlji na svetu. Poznato je bilo tada da su Srbe zvali ''evropski Brazilci''.

Planirano je da Santos odigra mečeve sa četiri najjače ekipe u Jugoslaviji, Dinamom, Partizanom, Crvenom Zvezdom i Hajdukom, ali je sve to pokvario Radnički iz Kragujevca. Inače, Santos je tada bio trostruki svetski prvak.

Naime, ekipa Santosa je došla u Beograd uoči duela Partizana i Kragujevčana, gledali su taj meč i bili su fascinirani onim što su videli. Ekipa Radničkog je zabeležila verovatno jednu od najvećih pobeda u svojoj istoriji, na stadionu JNA pobeđen je domaćin sa neverovatnih 4:1, a Brazilci su odbili da odigraju meč sa Partizanom.

Navodno je lično Pele urgirao da se promeni kurs i napravi izmena u rasporedu turneje. Umesto na JNA, fudbaleri Santosa su otišli u Kragujevac gde su odigrali meč sa Radničkim na Gradskom stadionu.

Negde oko 6 hiljada gledalaca okupilo se na stadionu iako je bio veliki pljusak tog dana, a rezultat je bio neverovatnih 4:4, uz fantastičnu fudbalsku predstavu za sve ljubitelje fudbala.

Meč je direktno prenosila i Televizija Beograd, a ovaj meč je bio je i prvi televizijski prenos iz Kragujevca.

Primarni dogovor je bio da se meč završi rezultatom 3:3, ali je Paunovski u poslednjim trenucima utakmice postigao gol za Radnički u pokušaju da nadmudri i prevari Brazilce. No, na scenu je tada stupio Pele, uzeo loptu sa centra i prošetao se kroz odbranu kragujevačkog tima postavivši konačnih 4:4.


Ne propustite

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MALI PLAVI
Saturday, 15.09.2018
15:08

Naravno da su izabrali Radnički pre onih drugih.

avatar
brekbaCh1
Saturday, 15.09.2018
14:54

I tako taj Pele, redovno pljuje po danasnjem fudbalu i igracima, a sebe stavlja besramno uvek na prvo mesto najboljih svih vremena. Eto dokaza kakav se fudbal igrao tada.. poluamaterski moze se reci. Neosporan je njegov doprinos kao kao fudbalskog ambasadora, ali staviti ga u kos sa fudbalerima u poslednjih 20-30 godina je parodija.

avatar
Südkurve München
Saturday, 15.09.2018
14:25

Eee kada brazilci vise cene Radnicki od Partizana 😂😂😂

avatar
Bat
Wednesday, 16.09.2015
15:03

u danasnjem fudbalu ne bi dominirao nikad;davao je golove na plazi i igrao protiv amatera.te silne golove sto je postizao na nekim livadama..

avatar
Milenko Stojanovic
Wednesday, 16.09.2015
11:24

da tako je on i dosao do svoje vestacke brojke od 1000 golova - namestene prijateljske utakmice.. romario bar tri puta bio bolji od njega.. lagano

avatar
-REVOLT- 04. X 1945.
Wednesday, 16.09.2015
11:23

Da, ali isto tako je i '63 Santos odlucio da igra bas protiv nas u Strazburu, a mogao je toliko drugih evropskih klubova da izabere. 25.05.1963. Hvala!