Kad je fudbal bio strast, upoznajte "Sandokana"!

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. decembar 2015.

 • 12:26

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Od reprezentativca iz Reala do brodogradilišta i sitnog dilera. Maradona ga "proslavio", ali Sandokan je i pre i posle toga bio heroj svog grada!

Kad je fudbal bio strast, upoznajte
Suština fudbala, bez romansiranih biografija, ogromnog novca, zahteva da se bude uzor mladima.

Jer, ljudi kao Sandokan nisu imali uzore i nisu želeli da budu idoli, krvavo su zarađivali svaku pezetu?

Ko je Sandokan?

U Španiji bi vas pogledali sa čuđenjem, misle da je ovaj fudbaler poznat i van Pirineja, svi ćete se setiti njegove najvažnije "uloge", ono kada je uklizao u stativu dok je Maradona davao gol Realu u "El Klasiku".

"Trčao sam kao bez duše da sprečim najgore, da sam mu polomio nogu kao onaj mesar Goikočea, svi bi znali za mene",
kaže Huan Hoze Himenez Kolar, ili "Sandokan", kako su ga zvali po popularnoj TV seriji.Igrao je za Real, ali je ostao upamćen u svojoj Andaluziji, tačnije Kadizu kao legenda. Kada je otišao u "kraljevski klub", tražila ga je i Barselona.

Od igrača za koga su se otimali giganti, dočekao je da mu Real par godina kasnije saopšti da za njega nema mesta.

Reagovali su navijači Kadiza, skupljali su novac da vrate ljubimca u klub i uspeli. Odigrao je šest poslednjih godina u Kadizu, uveo ih penalom u Primeru početkom devedesetih i odšetao u legendu.

"Nema boljeg načina da odete, nisam mogao više", rekao je Huan Hoze koji je kasnije radio u brodogradilištu, ali i šef restorana kod bivšeg saigrača Pepea Meijasa.

"Ništa čudno, nije to kao danas, mi nismo zarađivali milione
", objašnjava "Sandokan" koji je za dlaku izbegao smrt radeći u elektrani u Kadizu.

Par minuta pošto je napustio radno mesto, srušio se krov, poginuo je jedan od njegovih kolega sa kojima se družio.

Sandokan

Ovaj živopisni lik je odigrao četiri meča za reprezentaciju, nije izgubio, ali je protiv Malte, posle meča odlučio da sa trojicom kolega pokazuje golu zadnjicu iz autobusa prolaznicima. Video ih je tadašnji predsednik saveza, pa je "Sandokanova" karijera u "Crvenoj furiji" brzo završena. Nije pozvan na završni turnir EP 1984. kada su Španci stigli do finala.

Posle završetka karijere imao je i problema sa zakonom, 1993. je uhapšen zbog dilovanja kokaina, ali je tada naučio lekciju.

Naučio je lekciju, radio razne poslove, Real ga je imenovao za jednog od bivših fudbalera zaduženog za kontakte sa navijačima, kasnije je "Sandokan" zbog problema sa leđima otišao u invalidsku penziju.

Inače, toliko je bio popularan da su ga optužili jednom da je pred utakmicu bio u kafani čitavu noć. Ispostavilo se da je to njegov dvojnik koji se predstavljao kao "Sandokan" kako bi besplatno pio.

U španskoj verziji popularne američke serije "Kafić 'Uzdravlje", vlasnik je predstavljen kao popularni fudbaler koji je propao jer je previše voleo alkohol. Mnogi veruju da je "Sandokan" uzet kao profil za glavni lik, što su producenti demantovali.

Sandokan

"Sandokan" je danas daleko od fudbala, ali je ostao heroj u svom Kadizu za koji je odigrao ukupno 10 sezona i više od 270 mečeva. Dao je samo 2 gola u karijeri, i to u sezoni 1982. pre nego što je prešao u Real.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari