Kad je derbi igran "na uranak"...

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 01.05.2015.
19:33
Izvor: Sportske.net

Više od šest decenija proteklo je od trenutka kada je jedini put u istoriji srpskog fudbala "večiti derbi" odigran 1. maja. Ne trudite se da se setite rezultata, bolje pitajte oca ili dedu.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Istorijat "večitih derbija" prepun je interesantnih podataka među kojima se, između ostalog, nalazi i onaj vezan za datume odigravanja međusobnih duela Crvene zvezde i Partizana.

Pre mesec dana podsetili smo vas na jedini "večiti derbi" koji odigran 1. aprila. U pitanju je bio 126. "večiti derbi" koji su fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odigrali na stadionu u Humskoj u veoma specifičnim okolnostima.

O tome više možete pročitati OVDE!

Rame uz rame sa jedinim prvoaprilskim derbijem stoji i onaj koji su "večiti" odigrali 1. maja davne 1949. godine!

Jedini prvomajski "večiti derbi" odigran je u momentu kada je tradicija svetkovine srpskog fudbala tek počela da se gradi. Bio je to šesti međusobni susret Partizana i Crvene zvezde a konačan rezultat utakmice bio je nerešen uz dva postignuta gola na obe strane.

Crno-beli su u to vreme imali moćnu ekipu predvođenu Stjepanom Bobekom a remi sa crveno-belima u proleće 1949. godine nije bitnije uticao na borbu za šampionsku titulu koja je na kraju završila u Humskoj.

Dres Partizana u to vreme nosili su Stjepan Bobek, Marko Valok, Zlatko Čajkovski druge legende kluba iz Humske, dok su za Zvezdu igrali Rajko Mitić, Srđan Mrkušić, Predrag Đajić i drugi.

Pomenuti "večiti derbi" odigran je u sezoni kada je Partizan osvojio šampionsku titulu a Crvena zvezda trofej u Kupu koji joj je bio prvi u istoriji.

Ne propustite