Kad Hesus Hil namešta utakmice!

  • Autor: Boris Jovanović

  • 18. novembar 2014.

  • 14:30

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Kao gradonačelnik Marbelje je završio u zatvoru, optuživali su ga da je rusku mafiju uveo u poslove po Andaluziji, Atletiku je doneo na kraju duplu krunu, a kako je nameštao mečeve?

Kad Hesus Hil namešta utakmice!
Hesus Hil je u Srbiji ostao upamćen kao čovek koji je bio predsednik u slavnoj godini duple krune, kada je u srpskoj režiji, Radomira Antića i Milinka Pantića klub osvojio titulu i kup.

Ovaj kontroverzni biznismen je 16 godina bio na čelu kluba, za to vreme je uspeo da zatvori fudbalsku školu recimo i izvesnog Raula otera u Real Madrid gde je dečak kasnije postao verovatno najveća klupska legenda, uz Alfreda Di Stefana.

Menjao je trenere kao čarape, dok nije pogodio sa Antićem, inače te godine je udario pesnicom u lice predsednika Kompostele i optužio ga da je lopov koji vređa sve građane Marbelje gde je Hil bio gradonačelnik od 1991. do 2002. On je lokalnu policiju napunio svojim snagama, legionarima i sumnjivim tipovima, pravio je državu usred države.

Ovaj ksenofob, rasista, ekstremni desničar je Ajaks jednom nazvao "Kongo" kada je Atletiko 1997. igrao protiv njih u četvrtfinalu Lige šampiona, protivnike je, posebno one iz levičarskih partija nazivao lopovima, a ako su dame u pitanju "kurvama".

Hvalio se da je iskorenio nemoral u Marbelji, pričalo se da njegovi batinaši tuku prosjake i prostitutke sa ulica, nije tajna da je nudio beskućnicima novac da zauvek napuste grad.

Njegov životni stil je privlačio Špance, a do pre neki dan sve sumnje o tome da je nameštao utakmice ostale su bez dokaza.

Oglasio se Paolo Futre, legendarni Portugalac koji je igrao za Atletiko od  1987. do 1993. On je bio kapiten, stigao je ovenčan slavom pošto je Porto osvojio prvu titulu evropskog prvaka protiv Bajerna. Ovaj čarobnjak nije imao sreće sa povredama, mada je u svoje vreme bio i najbolji asistent Primere.

Futre je odbio da igra utakmicu sa Espanjolom 1991. Hil ga je zvao i naredio mu da ubedi igrače da puste Katalonce kojima je pobeda bila preko potrebna.

Portugalac je rekao da ne samo da to neće učiniti već i da ne želi da igra.

"Onda je urlao, nazivao me izdajnikom, pretio da će me ubiti, ali i da mi više neće isplatiti ni pezetu",
rekao je Futre koji je sa milion dolara godišnje bio jedan od najplaćenijih igrača sveta početkom devedesetih.

Espanjol je dobio sa 3:1 i ostao u ligi, a zanimljivo niko danas od igrača tog tima ne želi da potvrdi priču, kao ni nekoliko fudbalera Atletika. Oni su rekli da se nisu trudili jer ih je čekalo finale kupa protiv Majorke. Na kraju su dobili taj meč sa 1:0 i osvojili trofej, a prvenstvo završili na drugoj poziciji. Inače Futre nije nastupio na toj utakmici.

Ovo je taj meč, a trener Espanjola, čuveni Luis Aragones je posle toga preuzeo Atletiko.

  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari