Junajted vs Arsenal, nekada klasik, sada borba za peto mesto?

  • Autor: Vladimir Stojanović

  • 30. septembar 2019.

  • 10:41

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Gotovo punu deceniju, od dolaska Vengera, Arsenal je ljuljao Junajtedov tron i uspevao da stane na kraj Ser Aleksu. Danas, tačnije u ovoj deceniji, ovi timovi su pali na niske grane...

Junajted vs Arsenal, nekada klasik, sada borba za peto mesto?
Foto: EPA PHOTO EPA/PAUL BARKER
Masovnoj popularnosti PL najviše je doprinelo rivalstvo ova dva kluba od recimo 1997. do 2005. godine, tačnije do pojave velikog, Romanovog Čelsija.

Animozitet između Vengera i Ser Aleksa je davao posebnu aromu, a često bismo na terenu gledali lične obračune, prednjačili su Vieira sa jedne i neizbežni Roj Kin sa druge strane. Sećamo se i čuvenog sukoba između Kiona i Van Nistelroja koji je posebno iritirao igrač "Gunera".

Vieira i Kin su se potukli u tunelu, Van Nistelroj je isfolirao penal, obično bi direktni dueli odlučivali o prvaku, kao i osvajačima kupova.

Junajted je imao više uspeha, na kraju krajeva i jači tim, pogotovo u sezoni triple krune, ali danas deluje nezamislivo da je Arsenal pod Vengerom, od 1998. do 2004. osvojio tri titule i četiri FA kupa. Kruna te velike generacije bila je izgubljeno finale Lige šampiona od Barselone.

Ali, treba reći da je od 1995. do 2005. postojalo samo pitanje ko će osvojiti trofej, Junajted ili neko drugi. Par sezona to je bio Njukasl a zatim do Murinjovog Čelsija samo Arsenal.

Sećamo se i sukoba Šmajhela i Jana Rajta koji je bio uvod u kasnija trvenja, pre svega Vengera i Fergusona, ovojica su imali fantastične timove. I to upravo pokazuje koliko su pali Arsenal i Junajted, sadašnji igrači teško da bi našli mesto u tim ekipama krcatim talentom, poput Gigsa, Bekama, Skolsa, Anrija, Bergkampa, da ne nabrajamo dalje...

Pravo rivalstvo počelo je u sezoni 1997-98 Junajted je imao 12 bodova prednosti, kladionice su već isplaćivale premije, ali je Arsenal stigao prednost, bukvalno ukrao titulu i osvojio duplu krunu.

Naravno, Junajted je sledeće tripletom sve naplatio, a na prelazu vekova Ser Aleks je vladao do 2002. kada je Venger opet osvojio duplu krunu. U Junajted su stigli Ronaldom, Rio Ferdinand, Van Nistelroj, u Arsenal Sol Kempbel, Anri  i Pires.

Veliki Vengerov Arsenal, nedodirljivi tim koji je osvojio titulu bez poraza 2004. U svakom meču bilo je napeto, Fabregas je priznao kasnije da je Ser Aleksa pogodio picom, videli smo sukob kod Van Nistelrojevog penala koji je promašio, videli smo veliki duel u polufinalu Lige šampiona, kada je Ronaldo rasturio "Gunere". Posle je sve utihnulo, Junajted je početkom decenije osvojio par titula, Arsenal se pretplatio na četvrta mesta. Danas su u jedni i drugi daleko od slavnih dana...
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari