Iguita progovorio o Pablu Eskobaru!

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 28.08.2019.
11:19
Izvor: Sportske.net

Priča je legendarna, ali slavni golman nikada do kraja nije otkrio šta se desilo, niti zbog čega je devet meseci bio iza rešetaka.

Povezane vesti

Rene Iguita, kolumbijska fudbalska legenda je progovorio posle mnogo godina o svom prijateljstvu sa Pablom Eskobarom, ali i nevoljama sa zakonom, zbog čega je u jeku karijere bio devet meseci u zatvoru.

"Razapeli su me, želeli su da odem iz reprezentacije posle greške protiv Kameruna", priseća se legendarni golman.

Ali, pravi ciklon reakcija je nastao kada je posetio zloglasnog Eskobara koji je izdržavao kaznu u svom luksuznom zatvoru.

"I danas bih učinio isto, nismo bili veliki prijatelji, ali on me mene doživljavao tako, svi su želeli da se druže sa mnom jer sa bio popularan", kaže Iguaita.

"U stvari, bolje sam poznavao Don Roberta, Eskobarovog brata. Znao sam Pabla, bio je političar, onda je nestao, pojavio se kao veliki narko diler. Kada je pobegao iz zatvora, svi su ga tražili", priseća se čovek koji je gol Kolumbije branio 68 puta i dao tri gola.

"El Loko" kako su ga zvali zbog stila branjenja, ali i burnog života je bio pregovarač u slučaju otmice ćerke Luisa Jepesa, nekadašnjeg Eskobarovog partnera, sam Don Pablo je naredio otmicu.

Golman kome su verovala oba bosa je pregovarao o otkupu, a onda je uhapšen i u medijima je predstavljen kao otmičar.

"Niko nije pisao da sam posrednik, da pokušavam nekoga da spasim, pokupili su me specijalci kao u filmovima, odveli kod tužioca, devet meseci sam bio iza rešetaka. Tražili su samo jedno, da kažem gde je Eskobar i pretili da ako ne otkrijem njegovo skrovište osudiće me na deset godina zatvora
", priča Iguita.

Ali, nije progovorio, jer nije ni znao.

"Nisam imao pojma, Eskobar je bio suviše lukav da bi ga uhvatili, a i da sam znao, ne bih rekao. Niti sam bio deo problema, niti sam počinio bilo kakav zločin".


Pokupili su ga odmah posle Atletiko Nasionala.

Na kraju je pušten, pod pritiskom javnosti, ne samo kolumbijske, te godine je Kolumbija slavila u Argentini 5:0 u kvalifikacijama za Mundijal, a čitav stadion je uzvikivao ime Iguite.

"Morali su da me puste, našao sam se između moćnih ljudi, iako nisam učinio ništa. Ja sam takav, čovek mira, znao sam i marksističke gerilce, imao sam poštovanja prema svima, i svi su me cenili. Nije bilo potrebe da se mešam u te stvari", zaključio je na kraju Iguita koji je trener golmana u Atletiko Nasionalu.

Ne propustite