Holandija – Bolna sećanja, kad promašiš pet penala na utakmici

Autor: Milovan Longinov
sreda 14.10.2020.
13:02
Izvor: Sportske.net

Sigurno rana koja nije zacelila

Povezane vesti

Sve je teklo po planu. „Oranje“ je na Prvenstvo Evrope, stiglo, ili bolje rečeno dočekalo ostale timove kao favorit za drugu evropsku krunu. Nakon Krojfovih godina, „Letećih Holanđana“ koji su izgubili dva finala Mundijala, prvi trofej je osvojen 1988. na terenu najvećeg neprijatelja, Nemaca, kada su Gulit i Van Basten postali prvaci Starog Kontinenta.

Ta generacija je mogla više, ali u naredne četiri godine nije uspela da se domogne trofeja, usledila je smena generacija. Van Galov moćni Ajaks iz sredine devedesetih je na početku našeg veka bio pet godina stariji, igrači su bili u najvećim evropskim klubovima.

Delili su domaćinstvo sa Belgijom, Holandija je dve godine ranije u epskom polufinalu poražena od Brazila na SP u Francuskoj, kucnuo je njihov čas, ili se tako mislilo.

U grupi su dobili sva tri meča, pobedili svetskog i budućeg evropskog prvaka Francusku, a onda su nesrećnoj SR Jugoslaviji dali šest golova. Četiri meča trinaest golova, delovali su zastrašujuće.

Valjda nikad u istoriji nisu bili takvi favoriti kao protiv Italijana. „Azuri“ su bili prvi u grupi, ali sa slabijim rivalima, otvorilo im se protiv Rumuna, dobili su lagano, Ali i pored četiri pobede, Dina Zofa su osporavali, pre svega Berluskoni u svojim izjavama. Tim je bio znatno bolji u odbrani, Del Pjero posle povrede nije našao formu, uzdali su se u Totija, ali pre svega defanzivu.

Baner 5


Meč u Amsterdamu verovatno jedino Italija može da dobije. Jer ono što su preturili preko glave u ovoj utakmici slomilo bi svakoga. Toldo je bio kao zid, Maldini, Kanavaro i Nesta su se povijali pred Holanđanima.

Malo statistike?

Posed 66% u korist Holanđana šutnuli su na gol 21 put, u okvir osam puta. Moguće je da je mnogo nedostajao povređeni Van Nistelroj, pred utakmicu su otpali Numan, pa je Đovani Van Bronkhorst dobio šansu. Klajvert i Bergkamp su davali golove do tog popodneva, ali pogađali su stativu, Koku je promašio u finišu za pobedu.

Ali, da li se sećate, Holandija nije uspela da realizuje dva penala u regularnom delu.

Italija je ostala sa desetorivom, već posle nešto više od pola sata, Zambrota je dobio drugi žuti. Nevolje ne dolaze same, Nesta vuče Klajverta, penal u 37. minutu za Holanđane, Toldo brani Franku de Buru. Golman Fiorentine je inače bio rezerva „Azura“, Bufon je pred turnir polomio ruku. Italijani su „parkirali bus“ Julijano posle sat ruši klupskog druga iz Juventusa Davidsa. Novi penal, štoper gostiju nije dobio drugi žuti karton. Klajvert je prevario Tolda, ali se isprečila stativa, drugi promašeni penal, ljudi na tribinama su bili očajni. Rajkard je probao sa izmenama zamenio Bergkampa koji se tako neslavno oprostio od reprezentacije.

Nije bilo zlatnog gola, zanimljivo Italijani su imali najbolju šansu preko Del Vekija, ali je Van der Sar spasao svoj tim.

Baner 7

Za kratko, penali su doneli veliko razočaranje. Iako je uvreženo mišljenje da Italija prolazi penale, oni su na EP 1980. i na tri svetska prvenstva u nizu od 1990. Ispali. Ali, kuglica je stala na stranu Azura. Holanđani su promašili tri puta sa bele tačke, De Bur je promašio svoj drugi penal na meču, Stam i Bosvelt su bili neprecizni, jedino je Klajvert dao gol, iz drugog pokušaja. Kod pobednika, Di Bjađo koji ih je izbacio 1998. Kada je sam promašio protiv Francuza je pogodio, Pesoto i Toti su bili hladnokrvni, Maldini je promašio. Ali, Italija je sa deset igrača, dva penala protiv sebe u regularnom delu otišla dalje u finale sa Francuzima, a mnogi smatraju da je ovo najteži neuspeh Holanđana u istoriji.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Wednesday, 14.10.2020
13:43

Bogami, secam se ta dva penala, a i epskih duela Overmarsa i Maldinija. Nije Del Vekija nego Delvekija.