Hilsboro istina izlazi na svetlost dana...

 • Autor: Beta

 • 12. septembar 2012.

 • 15:28

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Nakon više od dvadeset godina borbe, porodice žrtava Hilsboro tragedije dobili su uvid u tajna dokumenta koja će rasvetliti čitav slučaj i skinuti ljagu sa nepravedno optuženih navijača.

Hilsboro istina izlazi na svetlost dana...
Rođaci 96 osoba koje su poginule u najgoroj sportskoj tragediji Britanije dobili su danas konačno pristup tajnim dokumentima, za koje odavno veruje da dokazuju da su greške policije dovele do nesreće 1989. godine.

Posle više od 20 godina borbe, porodice poginulih su danas počele pregledanje 400.000 stranica dokumenata koji ranije nisu objavljivani i u kojima se govori o akcijama policije, hitne pomoći i istražitelja koji su vodili istragu o smrti 96 navijača Liverpula.

Nesreća se dogodila 15. aprila 1989. godine u polufinalu FA Kupa između Notingem foresta i Liverpula, kada je 96 navijača zgnječeno ili se ugušilo na tribini stadiona Hilsboro.

Advokati su odavno insistirali da su greške policije direktno doprinele nesreći, a da su greške drugih dovele do toga da neki od povređenih ne dobiju lekarsku pomoć.

Britanski premijer danas se javno i iskreno izvinio porodicama žrtava i na taj način indirektno oslobodio navijače Liverpula krivice za nesreću.

„Novi dokazi koji su danas prezentovani ne odaju nikakvu sumnju da je nad porodicama žrtava počinjena dvostruka nepravda. Nepravda koja se ogleda u nemogućnosti države da zaštiti njihove voljene osobe, kao i nepravda načinjena prema poginulim navijačima koji su i nakon svoje smrti stavljeni na stub srama.“

„Stoga, u ime engleke vlade i čitave zemlje, iskreno se i duboko izvinjavam.“, rekao je Dejvid Kameron.


"Za ovo su se porodice i navijači borili 23 godine. Bez istine ne možete da žalite, a pravde nema gde ima prevare", rekla je Margaret Aspinol, čiji je 18-godišnji sin Džejson tada poginuo.

Istražna porota presudila je 1991. godine da su pogibije na stadionu Šefild venzdeja bile nesrećni slučaj, ali je lokalna policija bila na snažnom udaru kritika zbog svojih postupaka.

Policajci su sproveli oko 2.000 navijača Liverpula u ograđen prostor na tribini koji je već bio pun, što je izazvalo gnječenje.

Odgovor na tragediju je potpuno transformisao sportski svet Britanije.

Nakon toga je uvedena obaveza da svi stadioni budu potpuno sedeći, a to je pomoglo klubovima da se oslobode ostataka huligana, koji su dugo mučili fudbal na ostrvu.

To je pomoglo i da se promeni navijačka struktura, jer su bezbedni stadioni doveli do veće posete žena i dece fudbalskim utakmicama.

Nijedna organizacija nije bila direktno optužena za tragediju na Hilsbrou, ali se porodice nadaju da će im novootkriveni dokumenti pomoći da odgovorne optuže.

Porodice pregledaju dokumente u Liverpulskoj katedrali i planiraju da se u narednim danima sastanu i odluče da li će preduzimati neke pravne korake.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari