Dve decenije od magije Karela Poborskog

Autor: Boban Filipović
subota 21.05.2016.
17:42
Izvor: Sportske.net

Pre dvadeset godina legendarni češki reprezentativac je postigao jedan od najlepših golova u istoriji Evropskih prvenstava. Ako ne i najlepši...

uefa.com
uefa.com

Povezane vesti

Česi su bili apsolutni hit Evropskog prvenstva 1996. godine odigranog u Engleskoj.

Generacija sjajnih fudbalera, uglavnom zaboravljenih asova kao što su Pavel Nedved, Radek Bejbl, Partrik Berger, Pavel Kuka, Jirži Nemec, Radoslav Latal, Karel Poborski, Vladimir Šmicer, Jan Suhoparek, Miroslav Kadlec, Petr Kouba, Vaslav Nemeček, Luboš Kubik, Karel Rada, Martin Fridek, Radek Drulak, nedavno preminuli Pavel Srniček i još par njih, završila je takmičenje kao drugoplsirana. Izgubila je finale od Nemačke, koja je do prve i jedine titule prvaka "starog kontinenta" od ponovnog ujedinjenja došla zahvaljujući 'zletnoj rerezvi' Oliveru Birofu koji je odveo meč u produžetak, a potom postigao i 'zlatni gol'.

Zanimljivo, Česima je to bio drugi poraz od Nemačke na ovom turniru. Nemci su bili bolji od njih i u prvom kolu grupne faze pobedivši sa 2:0, ali su puleni Dušana Uhrina pobedom nad Italijom (2:1) i remijem protiv Rusije (3:3) uspeli da se domognu četvrtfinala kao drugi u grupi.

U četvrtfinalu Češka je eliminisala Portugal, rezultat je bio 1:0, a strelac jedinog gola Karel Poborski.

O tom golu, o majstorskom lobu kojim je tadašnji vezista praške Slavije prebacio legendarnog Vitora Baiju se i dan danas priča.


U polifinalu Česi su eliminisali Francuze nakon boljeg izvođena penala, a kako već rekosmo u borbi za titulu prvaka Evrope poraženi od Nemačke sa 2:1 iako su poveli golom Bergera iz penala početkom drugog poluvremena.

Ne propustite