Derbi pod Moleom - Juve kao crvena marama za "Bikove"!

 • Autor: Boris Jovanović

 • 30. novembar 2014.

 • 14:19

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ovo je nastariji italijanski derbi, disidenti iz Juventusa su osnovali Torino, ali i prvi sudar proveli pod ključem u svlačionici. Zbog čega se "Bikovi" zaleću na Juve i kako to da stare podele ne važe? Prvi sudar posle rata završio se pucnjavom. Za Toro ovo je uvek utakmica života...

Derbi pod Moleom - Juve kao crvena marama za
Kada arhitektonski spomenik Torina, Mole Antonelliana dovedete u vezu sa najvećom fudbalskom utakmicom u gradu, nikada ne treba zaboraviti da su izgradnju te sinagoge u 19. veku finansirali Jevreji. Građevina je trebalo da predstavlja simbol ujedinjenja Italije u kolevki, Pijemontu, ali dok je rasla u nebo stvari su se menjale, prestonica je premeštena u Firencu, invenstitori su odustali, pa je Mole postao simbol podela. Upravo zbog toga i fudbalski klubovi Juventus i Torino na neki način dele sudbinu Mole, koja je zvanično priznata kao najviši muzej na svetu. Dva kluba su razjedinila grad, Torino je nastao kao simbol pobune jedne Juventusove frakcije i odmah pobrao simpatije onih sa jeftinijim ulaznicama.

Dok je Juve simbol italijanske aristokratije i vladarske kuće Savoja, njihovih industrijalaca i jezuitskih škola, gradski rival je nastao jedne večeri 1906. u torinskoj pivnici, uzeo ime grada, a boju su izabrali kao krv radničkog pokreta i grožđe obližnjih vinarija u kojima su radili. Ta klasna podela se nije održala, prilivom radne snage za pogone FIAT-a, struktura su izmenila, a nova linija razdvajanja je poreklo. Navijači "Bikova" za sebe tvrde da imaju čistu krv Pijemonta za razliku od južnjaka koji se opredeljuju za Juventus.

To je preraslo u urbanu legendu koja sa stvarnošću ima malo veze, Torino ima navijače u gradu, ali tvrditi da čitav Pijemont navija za "Granatu" je romansirana želja, i na italijanskom severu i u ostalim pokrajinama "čizme" Juve ima najviše navijača, to što na suncu juga uspevaju Juventini je posledica toga da Sicilija, Kalabrija i Apulija (Pulja) nemaju velike fudbalske klubove.

No, da se vratimo na početak prošlog veka. Izvesni Alfredo Dik, kao glavni Juventusov disident je predvodio Torino u prvom derbiju ikada odigranom, bilo je to 1907. Ostao je zaključan u svlačionici, pa nije ni igrao premijernu utakmicu koju je njegov novosnovani tim dobio. U stvari, Toro je imao više uspeha od Juventusa na početku, tek posle par godina crno-beli su dobili svoju prvu utakmicu.

Njihove komšije su "krive" i za najteži poraz u istoriji "Bjankonera", utrpali su im 1912. osam komada, to je najsvetlija pobeda Torina u derbiju. Ova dva tima su se u najstarijem italijanskom rivalstvu sastala, računajući i prijateljske mečeve i neke turnire oko 240 puta, i iako je Juventus mnogo uspešniji bilo je perioda i posle drugog rata u kome je Granata sa visine gledala starijeg "rođaka". Najslavnija generacija "Bikova" je ona koja je tragično završila 1949. u avionskoj tragediji na brdu Superga, navijači Torina će listom tvrditi da je ta avionska nesreća promenila istoriju i da je tek tada počela Juventusova dominacija. Torino je sedamdesetih uspeo da ostane neporažen od Juventusa šest godina u šampionatu, ali sve posle toga je priča o apsolutnoj dominaciji većeg kluba.

Benoa Koje je početkom našeg veka postigao poslednji gol za Torino u derbijima koji nisu igrani svake godine jer je Torino lutao između dva najjača ranga (i žestoko slavio onu sezonu Juventusa u Seriji B). Poslednji put su slavili 1995. Ruđero Riciteli je dao oba gola u pobedi protiv jedne od najjačih Juventusovih ekipa u istoriji. Zanimljivo te godine je Toro počistio nadmeni Lipijev tim koji je osvojio titulu i pokorio kasnije i Evropu.

Ali, eto već 15 godina Torino nije dao gol Juventusu, uz to od 20 mečeva je izgubio 16 puta, njihova najbolja šansa je da završi 0:0. U poslednje vreme ih Juve često razočara, završi 1:0 sa onim osećajem Torina da im je malo nedostajalo. Trezege, Kjelini, Pogba i Tevez su donosili u prethodnih šest godina te minimalce Juventusu koji uvek teško izlazi na kraj, jer "Bikovi" igraju derbi kao da im je poslednji put na svetu.

Često se dešavalo u prošlosti da Torino odigrao herojski protiv Juventusa, recimo kada su stigli 0:3 početkom veka, ili sedamdesetih kada su od 0:2 za tri minuta postigli isto toliko golova i okrenuli derbi.

Legendarni Boniperti, kasnije i predsednik Juventusa je bio "stpeptomicin" za Toro, dao im je 14 golova. Izvesni Guljelmo Gabeto je postigao 12, ali u oba dresa, sedam za Juve, 5 za Torino. Danas će u napadu "Granate" biti Amauri i Kvaljarela, Amauri je dao gol Torinu u crno-belom 2008. to je i odlučilo derbi, sada će biti na drugoj strani, kao i Moreti, Molinaro, Noćerino i već pomenuti Kvaljarela.

Da li će im zviždati?

Svakako, ali u poslednjim decenijama nema toliko zle krvi, sporadičnog nasilja je bilo i biće, ali su šezdesetih stvari bile gore, recimo navijači Juventusa su oskrnavili grob golmana Torina koji je poginuo u automobilskoj nesreći-

Zanimljivo, posle rata su u razrušenom gradu Juventus i Tirono organizovali fudbalski meč, došlo je do razmene vatre između partizana i fašista,na sreću niko nije poginuo, rezultat je bio 3:1 za Juventus.

Na kraju, derbi će svakako proteći uz dosta tenzija, nema rekosmo te zle krvi kao u Rimu, ali nije ni tako prijateljski kao u Milanu. Juve je mnogo veći klub, ali za Torino je ovo više od igre.

Počinje danas u 18:00 časova.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari