Dan kada je Nemačka postala fudbalska velesila

  • Autor: Boban Filipović

  • 04. jul 2016.

  • 13:53

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Na današnji dan 4. jula 1954. godine Zapadna Nemačka je prvi put postala svetski šampion nakon pobede u finalu protiv favorizovane Mađarke rezultatom 3:2. To finale ostaće upamćeno pod nazivom "Čudo u Bernu".

Dan kada je Nemačka postala fudbalska velesila

Mondijal u Švajcarskoj iz 1954. godine bio je prvi na kome je Zapadna Nemačka mogla da nastupi nakon II svetskog rata. To je ujedno bio debi razvijenijeg dela razjedinejne Nemačke na planetarnoj smotri najboljih i odmah je osvojen trofej.

Ta reprezentacija nije ulazila u krug favorita, naročito zbog ubedljivog poraza od silne Mađarske rezultatom 8:3 u grupnoj fazi.

Ipak, 'Panceri' su preko Turske, Jugoslavije i Ausrtije uspeli da se domognu finala i prilike za revanš 'Lakoj konjici', gde joj nisu davane nikakve šanse, a finale četvrtog Svetskog prvenstva odigrano u Bernu možda je najbolji pokazatelj upornosti po kojoj su Nemci poznati odvajkada u fudbalu.

Mađari su već posle osam minuta vodili sa 2:0 golovima Puškaša i Zibora, ali je Zapadnoj Nemačkoj je trebalo samo desetak minuta da poravna rezultat, strelci su bili Morlok i Ran.

Treba pomenuti da u to vreme nije postojala mogućnost izmene igrača, a samouvereni Mađari su na teren izašli sa nedovoljno spremnim najboljim igračem Puškašom i najboljim strelcem Mondijala Kočišom, smatrajući kako nema smisla da njih dvojica ne podignu pobednički pehar.

Pehar nisu podigli, pet minuta pre kraja pobednika je svojim drugim golom na finalnom meču odlučio Ran i doneo Zapadnoj Nemačkoj prvu od tri titule svetskog šampiona.

Mađarska više nikada nije uspela da se vrati u red fudbalskih velesila, dok je nakon „Čuda u Bernu“ Zapadna Nemačka osvojila još dve titule do ponovnog ujedinjenja zemlje - na svom bunjištu '74 i u Italiji '90.

Zanimljivo, sva tri puta na putu do trona Zapadni Nemci su pobeđivali bivšu SFRJ, zemlju koja se raspala kao kula od karata padom Berlinskog zida i pomenutim ponovnim ujedinjenjem Nemačke.

Ujedinjena Nemačka čekala je na titulu 24 godine. U Brazilu 2014 je postala prva evropska reprezentacija koja je postala svetski prvak na južnoameričkom tlu i potvrdila dominaciju evropskog fudbala, budući da je prvi put napravljen niz od tri uzastupne titule reprezentacija sa 'starog kontinenta'.

Interesantno je da su u prva dva pokušaja ujedinjene Nemačke da dođe do 'Boginje' bila osujećena od strane balkanskih naroda.

Najpre je sjajna generacija Bugara iz '94 otela 'Boginju' podignutu u Rimu Nemcima u ¼ finalu, da bi četiri godine kasnije isto učinili Hrvati.

Od tog poraza od Bugarske, 'Elf'' nije dobio nijednu balkansku reprezentaciju na Mondijalima, a iako je put do trona u prethodnim poduhvatima uvek išao preko 'brdovitog Balkana', u Brazilu to nije bio slučaj. Neće ovaj podatak Nemcima ni malo umanjiti podvige, ali bi naš tzv. 'region' ozbiljno trabalo da se zapita šta je predstavljao u fudbalskim okvirima nekad, a šta sad.

  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari