Dan kad je Voša srušila "Jorgandžije" u Kupu šampiona

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 16.11.2017.
18:42
Izvor: Sportske.net

Pet decenija i jedna godina prošli su od momenta kada je španski Atletiko Madrid savladan u Novom Sadu, a Vojvodina ispisala jednu od najslavnijih stranica u klupskoj istoriji.

EPA/ENNIO LEANZA
EPA/ENNIO LEANZA

Povezane vesti

Sedma decenija prethodnog veka ostaće ubeležena u klupskoj istoriji novosadske Vojvodine kao jedna od najvažnijih zbog činjenice da je klub prvi put nastupio u Kupu evropskih šampiona.

Nakon sezone u kojoj je Partizan stigao do finala KEŠ novosađani su se izborili za šampionsku titulu i samim ti za izlazak na najveću evropsku scenu.

Na startu takmičenja Vojvodina je za rivala imala Admiru iz Beča koju je eliminisala zahvaljujući jednom golu koji je postignut u 180 minuta igre.

Usledila je osmina finala Kupa šampiona i dvomeč sa Atletiko Madridom koji je već tada imao izgrađeno ime u evropskim okvirima i za koji je nastupao čuveni Luis Aragones.

Ekipi Vujadina Boškova nisu davane velike šanse. Tog 16. novembra 1966. godine odigran je prvi meč u Novom Sadu, a Vojvodina je na kraju uspela da ostvari ogroman uspeh i da slavi rezultatom 3:1 (1:0) golovima Silvestera Takača, Ilije Pantelića i Ivana Brzića.

Ostaće upamćeno da je u 73. minutu igre penal za domaće izveo golman Ilija Pantelić i da je nakon odbrane golmana Atletika natrčao na loptu i pogodio mrežu postavši tako prvi golman strelac u istoriji Kupa evropskih šampiona.

Jedini gol za Atletiko Madrid postigao je upravo Luis Aragones iz jedanaesterca. Atletiko je u revanšu slavio sa 2:0 ali kako tada nije bilo pravila gola u gostima Novosađani su u majstorici upisali pobedu rezultatom 3:2 i obezbedili plasman u četvrtfinale.

Vošina prva sezona u evropskoj eliti završena je dvomečom sa Seltikom koji je u Novom Sadu poražen 1:0 ali je u revanšu slavio sa 2:0 i obezbedio plasman u polufinale.

Ne propustite

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Сотир Ђубре V.1.0
Friday, 17.11.2017
08:54

Селтик, који је затим постао европски шампион, једва је елиминисао Војводину. Постигли су гол за 2-0 у претпоследњем минуту.

avatar
DR DRE
Tuesday, 21.11.2017
13:36
avatar
DR DRE
Friday, 24.11.2017
13:14
avatar
Сотир Ђубре V.1.0
Friday, 24.11.2017
09:10

Да, у праву си.