Dame, danas je vaš praznik!

 • Autor: Miloš Marković

 • 23. mart 2015.

 • 10:18

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Osmi mart jeste Dan žena, ali mi, fudbalski entuzijasti praznik lepšeg pola proslavljamo danas, 23. marta.

Dame, danas je vaš praznik!

O čemu se radi?

Nije teško pogoditi, na današnji dan, pre tačno 120 godina odigran je prvi ženski fudbalski meč.

I dok ženski fudbal u poslednjoj deceniji beleži ogromnu i stabilnu ekspanziju, vredi napomenuti da je prvi zvanični meč u konkurenciji dama odigran 23. marta, 1895. godine. Igralo se, u suštini, još s početka te decenije, ali je iz više razloga upravo pomenuti meč odigran na današnji dan okarakterisan kao prvi oficijelni.

I pre nego što su pripadnice lepšeg pola ustale u borbu za svoja prava čiju pobedu globalno obeležavamo 08. marta, ustale su za pravo da igraju fudbal i učestvuju u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Uobičajena muška fudbalska populacija reagovala je na odgovarajući način, poseta prvom ženskom duelu to nedvosmisleno dokazuje. Brojka koja je i po današnjim standardima više nego dovoljna da se postide (ne samo) srpski klubovi, brojka od 10 hiljada ljudi u publici, zaista jeste začuđujuća.

Neko iz radoznalosti, neko iz ljubavi prema samoj igri, 'Gardijanov' zvanični izveštaj sa tog meča ističe ogromno interesovanje i činjenicu da su mnogi posetioci ostali uskraćeni za ovaj (tada) neobični fudbalski užitak.

Mesto odigravanja utakmice bio je glavni grad Engleske, u Londonu su se tog dana 1895. godine sastale ekipe Severa i Juga na stadionu Krauč End Atletika.

Rezultat će zadovoljiti sve sladokusce, neverovatno ubedljiva pobeda Severa rezultatom 7:1 donela je slavu kapitenu ekipe Neti Hanibol, osnivaču Ženskog fudbalskog udruženja, koja je i organizovala utakmicu. Ocena kvaliteta viđenog fudbala bila je pomešana i zaista različita, ali uzevši u obzir činjenicu da su ekipe postojale svega par meseci i da su dame bile relativno nove u sportu, takve ocene će teško nekoga iznenaditi.

Ono što je posebno upalo u oko muškom publikumu bila je oprema, ali i sjajna partija golmana ekipe Severa.

'Standard' opisuje gospođu Grejem kao 'grandioznu', dok 'Midlzboro Gazeta' spekuliše da bi 'rezultat bio znatno drugačiji da je gospođa Grejem branila za Jug'.

Druga stvar koja je upala u oko bili su, gorepomenuti 'dresovi'.

Odevene u košulje i podsuknje upasane u čarape, sa maramama i kapama na glavi, dame su privukle ogromnu pažnju. Naime, revolucionarna promena u odnosu na do tada u javnosti viđene žene ni u čemu drugom do dugačkih suknji koje prikrivaju gotovo sve.

Vidoviti u svom izveštaju sa utakmice, mediji iz Mančestera predvideli su blistavu budućnost ženskom fudbalu.

„Nema razloga da se fudbal zvanično ne dodeli damama u vidu zabavnog i zdravog vida rekreacije i održavanja duha i tela.“, navodi jedan od izvora, drugačiji, otvorenijeg uma od uobičajenih ocena koje su ipak preovladale u vreme kada su naše cenjene dame bile predmet žestokih predrasuda.

„One ne mogu, niti će ikada biti u stanju da fudbal igraju kako taj sport treba da se igra.“, izvestili su tada Bristol Merkuri, dok Dejli Post dodaje – 'drago nam je da žene ne mogu da igraju fudbal. Čak i da su sposobne za to, ova igra jednostavno nije predviđena za njihov pol'.

Sporne ocene su odbačene, istorija je tako htela.

S tim u vezi, današnji datum ostaje kao važan jubilej u bogatoj istoriji i turbulentnom putu koji je do danas prošao ženski fudbal, koji se na najiskreniji način izborio sa predrasudama kako bi zauzeo mesto koje mu danas pripada.

Kada se ove godine, 05. jula bude podigao pehar Svetskog prvaka na FIFA Mundijalu za žene u Kanadi, ponos će biti direktni rezultat ovog čuvenog meča održanog u Londonu pre 120 godina.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari