Da li ste znali? Zvezda je jednom već pobedila Trnavu i osvojila vredan trofej!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 05.08.2018.
18:32
Izvor: Sportske.net, crvenazvezdafk.com

Predstojeći dvomeč budi prelepe uspomene svima na Marakani.

Sportske.net/Pavle Knežević
Sportske.net/Pavle Knežević

Povezane vesti

Godina 1968. Crvena zvezda i Spartak Trnava igraju finale Mitropa (Srednjeevropskog) kupa. Spartak je prvi meč dobio na svom terenu sa 1:0, a onda je usledio revanš na ''Marakani'', pred 40.000 gledalaca.

Ekipu crveno-belih tada je sa klupe predvodio Miljan Miljanić, a Zvezda je danas na klupskom sajtu podsetila na nezaboravni revanš.

Bio je to poslednji Srednjoevropski kup, koji je Zvezda deset godina ranije, 1958. godine već osvajala.

U tom takmičenju nastupaili su šampionski timovi podunavskog basena, Jugoslavije, Austrije, Mađarske i Čehoslovačke, ali i tri italijanska kluba: Roma, Kaljari i Atalanta.

Spartak iz Trnave  je sve do revanša u finalu bio neporažen te sezone. Ali, u ''grotlu'' Marakane bili su potpuno razbijeni, Zvezda je slavila sa 4:1 i osvojila ovo takmičenje.

Golove za crveno-bele postigli su Aćimović u 35, Ostojić u 57, Antonijević u 64. i Lazarević u 69. minutu, a strelavc jedinog gola za goste bio je Kuna u 39. minutu.

''Ta 1968. godina ostala je zlatnim slovima upisana u istoriji kluba i našeg fudbala, jer je Crvena zvezda u njoj osvojila tri trofeja, titulu prvaka, Kup Jugoslavije i Srednjoevropski kup.

Koliko je Spartak iz Trnave bio kvalitetan tim govori i podatak da su već u sezoni 1968/69 stigli do polufinala Kupa evropskih šampiona, gde ih je teškom mukom izbacio Ajaks (3:0, 0:2), koji se provukao u revanšu i pored poraza od 0:2'', navode na klupskom sajtu Crvene zvezde.

Ne propustite