Čelsi protiv Liverpula, gol od milijardu funti i duh koji će zauvek progoniti Murinja!

Autor: Vladimir Stojanović
utorak 03.03.2020.
11:01
Izvor: Sportske.net

Kako je Liverpul naterao Abramoviča da kupi Čelsi? Ko je dao najskuplji gol u istoriji engleskog fudbala, i zbog čega se Murinjo uvek iznervira za Noć Veštica.

Instagram
Instagram

Povezane vesti

Legenda,   ali   i  hronologija   kažu   da  je   zahvaljujući Liverpulu, Čelsi  dobio   šansu   da postane veliki fudbalskiklub.

Ma kako ova rečenica bila problematična, tačna je. Gledajući Čelsijevu pobedu posle preokreta protiv Redsa, Roman Abramovič je prelomio, kupiće Bejtsove akcije i postati vlasnik „Plavaca“.

Naime, Jesper Gronkjer je postigao odlučujući gol, te sezone je upravo pobedom protiv Liverpula,   Čelsi   stigao   do   četvrtog   mesta   i   kvalifikacija   za   Ligu   šampiona.   

Danas zaboravljeni Danac će zauvek pamtiti taj pogodak, u  Engleskoj poznat kao „gol od milijardu funti“.  Navijači Čelsija takođe će vam ispričati istu priču, neki izvori kažu da je nedoumica kod ruskog   tajkuna   bila   Lids   ili   Čelsi   (ma  kako   sada   to   zvučalo,   tada   je   Lids   iako  u finansijskim problemima bio magnet zbog svoje velike istorije sedamdesetih i početkom devedesetih).

Gronkjer

Ranijerijev Čelsi je tukao Ulijeov Liverpul u direktnom obračunu za četvrtu poziciju i Rus je odlučio da svoje kofere sa blagom spusti na „Stamford bridž“. Ubrzao je pregovore,   dovršio   za  mesec   dana   proces   preuzimanja,   rešio   da   ostavi   Ranijerija, doveo mu Glena Džonsona, Džeremija, Vejna Bridža, Makalelea, Džoa Kola, Verona, Krespa, Mutua i Damijena Dafa (Irac je bio u neverici kada je Rus platio 17 miliona funti za njega). Tog leta je gazda Roman potrošio oko 130 miliona evra, dodao je na zimu i Skota Parkera.

Ali, rivalstvo je počelo godinu dana kasnije. Pre toga, Ranijeri je završio kao drugi u ligi, ispao od Monaka u polufinalu Lige šampiona. U legendu je ušla njegova poslednja utakmica na klupi „Čelsija“, lagani izlazak  sa  terena, nazvan po  legendarnom filmu „Mrtav čovek hoda“. Ispraćen ovacijama iako su svi znali da će ga smeniti, Italijan je odšetao iz Londona, a priča o Čelsiju i Liverpulu je dolaskom Murinja mogla da počne.

Murinjo Benitez

Nikakvih   ni   istorijskih,   ni   geografskih   razloga   do   tog   trenutka   nije   bilo   da   „Plavi“   i „Crveni“ postanu rivali, Liverpul je mnogo veći klub. Ali, nema ničega što Murinjo nije učinio da se o tim godinama priča kao o ratu koji nikad nije prestao. Naime, te godine je Murinjo osvojio Liga kup protiv Beniteza, kada su Redsi već slavili, gol Rizea je bio dovoljan da namirišu kup, ali su „Plavci“ izborili produžetak i autogolom Džerarda slavili na Vembliju pred egzaltiranim navijačima.

Ali, poslednji se smejao „španski konobar“ kako je privatno Murinjo podrugljivo nazivao Rafu. U legendu je ušlo polufinale Lige šampiona, gol Luisa Garsije, nepostojeći po Murinju.

Luis Garcia


Španac   se   i   dan-danas   za   Noć   veštica   oblači   kao  duh   kako   bi   nervirao Portugalca. Za mlađe, Murinjo je osvojio te prve sezone i Liga kup i titulu sa 95 bodova, ali pošto je eliminisao Barsu i Bajern, naleteo je na Beniteza. Prvi meč je završen 0:0 u Londonu, u revanšu je sudija priznao nepostojeći gol Luisa Garsija, Galas je izbacio loptu ali nije bilo gol tehnologije. Tako je Liverpul otišao u ono nestvarno istanbulsko finale, a Murinjo nikada nije priznao da je izgubio, mada hroničare nije briga.
    
Ali dve godine kasnije, ponovo je Benitez nokautirao Murinja i opet u polufinalu. Ponovo je Čelsi prvu igrao kod kuće, sada su  dobili golom Džoa Kola, ali  u revanšu je  Ager poravnao, na penale, Redsi su otišli u novo finale sa Milanom koje su ovoga puta izgubili.
    
„Priznaću ti, u  ovom trenutku vas  više mrzimo  nego  Junajted“,  rekao  je  tih godina Karager svom prijatelju Lampardu.

Dzerard


Tako je rivalstvo trajalo dok Murinjo nije dobio svoj prvi otkaz, ali se osvetio, Čelsi je posle onog Džerardovog čuvenog klizanja, dobio Liverpul, Demba Ba, koji je „hranio
golubove“ čitav meč kako reče Geri Nevil je iskoristio grešku kapitena Redsa,

„Plavci“ u dobili pa je Murinjo slavio kao lud, iako je titula otišla Mančester Sitiju. Za Liverpul je tada   propala   najveća šansa   da   konačno   prekine   traganje   za   „Svetim   gralom“   u prvenstvu.
    
Sada   je   Murinjo   Čelsijeva   prošlost,   Lampard   sadašnjost,   Džerard   je   na   severu   u Škotskoj, a Klop će sa Liverpulom osvojiti titulu, iako je prvi put poražen za vikend.

Priča o rivalstvu je ostala, Čelsi je ušao u tešku kategoriju evropskih klubova osvojivši i Ligu šampiona, pa je PL bogatiji za jedan derbi više...

Ne propustite

Komentari

19 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tuesday, 03.03.2020
15:19

MakElelea, DEmijena Dafa, Risea. Sta ima da nas cudi, Lids je sve do pre petnaest godina (pa mozda i malo manje od toga) sigurno bio veci klub od Celzija.

avatar
bosnapd
Tuesday, 03.03.2020
14:36

Celzy ce uvjek ostati mali plasticni klub.

avatar
Carina_11303
Tuesday, 03.03.2020
14:05

Taj gol Garsije koliko god izgleda fantomski je bio usluga Celsiju. Da nije priznao gol morao bi Ceha da iskljuci i bio bi penal za Liverpul. Pobedu je promasio iz voleja sa 7 metara Gudjonsen u nadoknadi vremena. Oni nama lige sampiona, pa mi njih izbacivali iz LS, uzeli FA kup, Liverpul Celsiju super kup evrope. Kad je Celsiju trebala titula pobedili smo Liverpul, a kad je Liverpulu trebala titula Celsi im je oduzeo. Po trofejima i uspesima Celsija od dolaska Romana, smesno je porediti. Postoje tri kluba a to su junajted siti i Celsi. Evo, Liverpul pocinje da osvaja ali videcemo koliko ce sve to trajati.

avatar
murjak
Tuesday, 03.03.2020
13:22

Svaka čast Liverpulu do kraja 80-tih, od tada ih nema, a i taj nogomet je bio kakav je bio..Činjenica, je da je Liverpul tek od prošle godine gigant koji je jedan od najjačih na svijetu (ako ne i najjači), a ovo prije je u rangu Arsenala i Tottenhama..

avatar
Bendz@min
Wednesday, 11.03.2020
01:35

Kaze navijac kluba koji je vise ispadao nego osvajao haha

avatar
murjak
Wednesday, 18.03.2020
11:36

Ispadao-neispadao, makar nisam vikenda navijač, kao dečkić poput tebe, već navijam oduvijek i navijati ću i dalje, u kojem god rangu se nalazili..

avatar
NikkiCFC
Tuesday, 03.03.2020
12:09

Ma kakvo rivalstvo, Liverpool nam nije ni do kolena od dolaska Romana. Ni 90ih nisu bili bolji a pre toga nije bitno jer ja smatram da je profi fudbal nastao krajem 80ih cak bi pocetak PL i LS kao takmicenja iste godine mogao da se koristi za to.

avatar
La bestia negra
Tuesday, 03.03.2020
14:07

A ti si inace jako bitna licnost pa ne racunas hahahah.Ugasi profil i ovaj drugi gde se potpisujes King.Celsi nije do zgloba Liverpulu nikad nije niti ce biti,kad Celsi pukne nema te nigde.

avatar
Crveni Lucifer
Wednesday, 04.03.2020
19:29

Kad liverpul pukne nema te nigde, fa kup, 2-0, nema te da prozivas tamo hahahaha

avatar
Jean-Luc Picard
Tuesday, 03.03.2020
14:21

E sto je bitno sta ti "smatras" :P

avatar
The KING (return)
Tuesday, 03.03.2020
12:08

Pa to je prva najveca kradja u modernom fudbalu 21. Veka uz onu protiv Barse, radili su putem gol tehnologije tu situaciju, lopta nije cak bila ni na gol liniji....

avatar
Tuesday, 03.03.2020
15:19

A penal koji bi bio sviran za njih da nije bio priznat gol plus iskljucenje Ceha - cemu vode ovakvi komentari u kojima samo pola istine iznesete? Strasno.

avatar
Savoa
Tuesday, 03.03.2020
19:36