Bufon - Tajna dve "osmice"

 • Autor: Boris Jovanović

 • 07. septembar 2015.

 • 19:07

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Postoji li tajna veza golmana Juventusa sa navijačima Lacija? Vide li ekstremisti u njegovim ranim radovima dokaz ispravnosti svoje ideologije? Koriste li Italijani svog "Supermena" za lov na veštice?

Bufon - Tajna dve
Tribina iza gola uvek rezerviše pravo da vređate protivnika. Etički kod po kome se velikani ne vređaju, ma kakvu boju dresa nosili nikada nije zaživelo na delu stadiona na kome se stoji.

U Italiji ništa nije sveto, kada su navijači u pitanju. I ništa nije dovoljno ružno da bi ostalo neizgovoreno, gomila je odavno proglasila uvredu rivalu za krunski dokaz lojalnosti svojima.

Zbog toga jedna scena sa Olimpika iz 15. aprila 2013. godine, aplauzi Điđiju Bufonu sa severne tribine stadiona jesu razlog da se podsetimo hronologije ljubavi između Curve Nord i najboljeg golmana sveta.

Navijači Lacija će vam reći da pozdrav Bufonu predstavlja omaž čoveku kome je čast uvek bila važnija od svega drugog. Bufon je primer poštovanja protivnika, sportskog duha, iskrenosti na terenu i van njega. Nikada ga nećete uvući u rat rečima sa rivalom, nikada od njega nećete čuti šablonski odgovor, on nema potrebu da se bilo kome dopadne. Iz tog nehajnog stava rodila se posve neverovatna situacija, simpatičan je velikoj većini.

Kada gubi ogroman novac na klađenju odbrusiće da je to njegova zarada, kada se govori o prijateljskom remiju primetiće da je bolje dva ranjena nego jedan mrtav.

A opet, kada vas ekstremisti među navijačima stavljaju na pijedestal, rizikujete optužbe kakva je bila ona sa početka karijere vezana za Bufonov broj na dresu i govorkanja da je fašista.

Bufon je kao klinac debitovao u Parmi i zapanjio svet. Dečko sa brojem 88 je kasnije izrastao u najboljeg u poslu kojim se bavi, ali afera nije zaboravljena.

Za one koji nemaju vremena da se bave naci ikonografijom, u pitanju je kodni broj za "Hajl Hitler", "H" je osmo slovo alfabeta.

Italijanski Jevreji su požurili da ga osude, on se branio da mu liga nije dozvolila da nosi broj 00, pa je uzeo 88, jer podseća na "Los cojones", doduše ne dva, nego četiri.

"U Italiji je najcenjenija vrlina hrabrost", rekao je tada Điđi. Njegova majka je optužbe nazvala sramotnim i otkrila da je Bufon novcem pomagao siromašnu decu u Keniji.

Međutim, svetlo dana su ugledale slike na kojima golman Parme nosi majicu sa natpisom "Boia chi molla", što je u prenesenom značenju slogan "Smrt kukavicama". To je bio i mobilizatorski poklič vazalske fašističke republike Salo, u koju je Musolini pobegao nakon američke invazije na jug Apenina. Ova pesma je i danas himna italijanskih fašista. Bufon se izvinio uz poruku da nije znao šta natpis predstavlja.

"Mi smo uvek spremni da od Italije napravimo Trg Loreto", rekao je Bufon aludirajući na mesto na kome je u Milanu obešen Benito Musolini, sve sa ljubavnicom i svitom najvernijih fašista.

Ovo nesrećno poređenje je diglo levičarsku Italiju na noge i žigosalo samog fudbalera. Oni koji su ga branili, napominjali su da je Bufon toliko neobrazovan da verovatno misli da je Duće fudbalski trener koga su vešali jer je njegov tim ispao iz lige.

U svakom slučaju sa godinama je čitava priča zaboravljena, uostalom Bufon je za Italijane varijanta "Supermena", skloni su da kažu da onih 88 predstavlja četiri, a ne dva testisa koliko ima "običan" čovek.

Navijači Lacija nisu jedini koji mu aplaudiraju, u godini u kojoj je Juventus osetio pakao Serije B, Bufon je u malim gradovima dočekivan kao božanstvo, u Krotoneu, na jugu, ga je stadion naterao da im se pokloni jer je 20 000 ljudi skandiralo njegovo ime dobrih deset minuta na startu meča.

Tamo odakle je Bufon je i najfiniji kamen na svetu, od tog mermera je sagrađen Rim.

Paralelu o večnosti možete i sami da povučete...Danas, iako u svojoj 37. godini ovaj golman i dalje dominira italijanskim, ali i svetskim fudbalom, nezamislivi jubilej koji je juče dostigao u meču protiv Bugarske je samo potvrda svega.

                                                             https://twitter.com/Boris_sportske
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari