Brojevi - Futreovo "mito", Zamoranova matematika, Zidanova nevolja...

 • Autor: Boris Jovanović

 • 26. decembar 2013.

 • 09:04

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Broj koji nosiš na leđima može da bude navika, potvrda statusa, sujeverje ili nešto drugo. Neki su spremni na sve, drugi uzmu digitron, treći pogledaju u krštenicu...

Brojevi - Futreovo
Priča o fudbalskim brojevima vezana je za dečačke snove, sujeverje, interesantne događaje iz detinjstva, ali samo oni najbolji imaju pravo da biraju broj. Doduše, i takvi ponekad naiđu na prepreku, ali ako su dovoljno uporni, nekako će naći put da stave omiljeni broj na dres.

Paulo Futre je išao daleko. Kada je potpisivao za Vest Hem, usmeno se dogovorio da dobije "desetku", koja je u tom trenutku bila na leđima Džona Monkura. Naljutio se na početku priprema i čak napustio stadion prvog dana. Posle se dosetio da "potplati" klupskog kolegu, obećao mu je da do kraja života može besplatno da letuje u njegovoj vili u Algarveu, omiljenoj rivijeri za Britance. Monkur je pristao, pa je Portugalac dobio omiljeni broj.

Njegov slavni zemljak Kristijano Ronaldo nosi "sedmicu" zahvaljujući Ser Aleksu. Hteo je 28 koji je nosio igrajući za Sporting, ali mu je Škot dao upražnjenu "sedmicu", jer je Bekam otišao u Real. Hteo je da legendarni broj koji je proslavio Kantona bude motiv više mladom momku sa Madeire, ostalo je istorija. Ronaldo je čekao sedmicu u Realu godinu, dok nije otišao Raul.

Veliki Zidan nikada nije imao sreće sa brojevima, njegov omiljeni u Bordou bio je "sedmica", u reprezentaciji "desetka". U Juventusu je "sedmica" pripadala "malom vojniku Di Liviju", a "banka" naravno Del Pjeru. "Zizu" je nosio 21 u Juventusu, a i "desetka" i "sedmica" su bile zauzete kada je otišao u Real, pa je uzeo "peticu" sa kojom je pehar LŠ 1997. podigao Manuel Sančiz.

I Figo nije nosio omiljeni broj u Realu, zbog Raula, pa je uzeo "desetku" po dolasku iz Barselone.

Čudna je priča oko Điđija Bufona, 88 je njegov omiljeni broj, asocira ga na "coglioni" da budemo pristojni, na hrabrost i odlučnost. Ipak, jevrejska zajednica ga je optužila za fašizam jer je osmo slovo abecede "H", pa skinsi recimo ovaj broj koriste za numeričku simboliku pozdrava "Hajl Hitler".

Ivan Zamorano nije mogao u Interu da nosi "devetku" jer je bila rezervisana za Ronalda, pa je našao rešenje u "matematici", 1+8, koji je nosio kao 18, ali uz mali "plusić". Isto je želeo Batistuta u Romi, jer je Montelina bila "devetka", ali se na kraju odlučio za 18, kao dupli broj. Što se duple "devetke" tiče, Kristijano Lukareli je nosio 99, kao omaž levičarskoj grupi navijača Livorna, BAL, koja je osnovana te godine.

Svuda je zabranjeno da se nose trocifreni brojevi, osim u Meksiku. Tamo Argentinac Bautista ima 100, a još petorica fudbalera su se odlučila za tri cifre.

Prvi igrač u polju koji je nosio "keca" je Argentinac Ozi Ardiljes i to u reprezentativnom dres. Kada su Argentinci u pitanju svi znate da "desetka" ima božanski značaj, problem je što je često umela da "sprži" igrača koga su proglašavali za Maradoninog naslednika. Sep Blater je u svom stilu ponudio rešenje.

"Dajte desetku trećem golmanu, neće biti problema", rekao je Švajcarac pred jedan Mondijal "gaučosima".

Neki igrači uzimaju godinu rođenja, kada im je broj zauzet, recimo Ronaldinjo, Ševčenko, Flamini...

Klaudio Markisio nosi "osmicu" prizivajući poređenja sa legendarnim Markom Tardelijem, do skoro pomoćnikom Trapatonija u reprezentaciji Republike Irske.

Švajcarac Suter je u Americi nosio 66, zbog čuvenog "puta 66", rute koja spaja Čikago sa Kalifornijom. Bišente Lizarazu je kada je "trojka" bila zauzeta, uzeo "69", te godine se rodio, visok je 169 cm, i imao je tačno toliko kila u većem delu karijere!

Tužna je priča o pokojnom Hišamu Zeruali, on je u Aberdinu nosio "nulu", tako su ga saigrači zvali zbog prezimena.

Ako se vratimo u prošlost, "desetka" je magična od Pelea, znate li da je pre njega "osmica" bila broj po kome su se raspoznavali najbolji igrači. Međutim, kako nije mogao da uzme u Santosu taj broj, "Rei" je obukao "desetku", i posle toga su je svi nosili.

U evropskom fudbalu se brojevi retko povlače kao u američkom profesionalnom sportu, u Milanu niko ne može da obuče Barezijevu "šesticu", ali ni Maldinijevu "trojku", osim ako njegovi sinovi koji su u mlađim kategorijama ne zaigraju.

Vest Hem je povukao Murovu "šesticu", povlače se brojevi igrača koji nesrećno završe na terenu, kao Mark Vivijen Fo, recimo. Neki put se i igrač buni, Del Pjero nije bio pristalica ideje da se povuče "desetka", jednu godinu je niko nije nosio, sada je "banka" na leđima Teveza. Šalke je, ali ne i Real, povukao Raulovu "sedmicu", u Ajaksu zbog Krojfa niko ne nosi 14, u Breši niko Bađovu "desetku", Helsinborg je povukao dres Henrika Larsona, Napoli naravno Maradoninu "desetku", ali ta odluka je usledila relativno skoro.

Videćemo hoće li Inter povući Zanetijev broj, neki navijači smatraju da je to glupost i imitiranje Amerikanaca, drugi da je to počast. Ko će ljudima ugoditi...

                                                             https://twitter.com/Boris_sportske
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari